Poznati Rogatičani – Abdulah Jesenkovic

Abdulah Jesenković rođen je u Rogatici u imućnoj trgovačkoj porodici. Nakon Drugog svjetskog rata preselio se u Sarajevo gdje je nastavio školovanje u srednjoj Ekonomskoj školi i kasnije diplomirao na Pravnom fakultetu. 1953. godine je postao urednik male izdavačke kuće „Džepna Knjiga“ te od 1955. godine njen glavni direktor. Krajem 1959. godine došlo je do integracije izdavačkih preduzeća „Džepna Knjiga“ i „Svjetlost“. Novonastalo preduzeće je od 1. januara 1960. godine nosilo naziv „Izdavačko knjižarsko preduzeće Svjetlost Sarajevo“. Abdulah Jesenković je tada izabran za zamjenika glavnog direktora.

Tokom 60-ih godina IP „Svjetlost“ je značajno proširilo vlastitu knjižarsku mrežu u koju je integrisano više manjih bosanskohercegovačkih preduzeća sa pripadajućim knižarama. Trgovačka djelatnost je rasla otvaranjem više poslovnica koje su obavljale posao uvoza i izvoza. Abdulah Jesenković bio je generalni direktor sarajevske IP „Svjetlosti“ u dva mandata i to od 1972-1981 godine. Izuzetna je njegova uloga u politici poslovanja i ekspanziji ove izdavačke kuće, koja je 1973. godine u centru Sarajeva otvorila vlastitu, tada najmoderniju poslovnu zgradu na Balkanu i važila već od 1977. godine kao „prva“ izdavačka kuća bivše Jugoslavije, kako po broju objavljenih naslova tako i po broju zaposlenih. Ovu poziciju IP „Svjetlost“ je zadržalo sve do 1985. godine. IP „Svjetlost“ je decenijama uzimalo učešće na gotovo svim svjetskim sajmovima knjige i imalo izvrsne poslovne veze sa ostalim izdavačkim kućama bivše Jugoslavije. Kao privredni gigant imalo je jednu od vodećih uloga u oblasti izdavaštva, prosvjete i kulture i to sve do raspada bivše Jugoslavije.
Pred sami rat u Rogatici su,na porodicnom imanju, cetvorica brace Jesenkovica napravili porodicne kuce gdje su namjeravali provesti penzionerske dane. Nije im se dalo jer ubrzo je poceo rat.

Sele

Be the first to comment

Leave a Reply