KIKIĆ

Hasan Kikić, jedan od najistaknutijih bosanskih pripovjedača ubijen je od strane četnika negdje na putu između Vlašića i Kotor-Varoši. Skroman spomenik svjedočio je o tom zvjerskom činu. Hasan Kikić je, kao učitelj, prije onoga rata izvjesno vrijeme službovao u Rogatici gdje je predajući u građanskoj školi učio desetine rogatičkih đaka.

Kao otmeni gospodin u slobodno vrijeme običavao je kuglati na kuglani, koja se nalazila na Musali (preko puta nove osnovne škole). Igru je sa zanimanjem pratilo hipten gračaničke i tekijske dječurlije, među njima i Sulejman Čaušević. U jednom momentu kugla je odskočila i udarila u stomak malenog Sulejmana, koji se onesvjestio, ali brzo došao sebi i stekao nadimak Kikić. Poslije rata Sulejman se oženio, počeo privatni obrt (pekar), ali ostao Kikić i djeca mu.


Hasan Kikić, zaslugom nekih istaknutih Rogatičana, dobio je i svoju skromnu ulicu u Rogatici, koja je, ustvari, obuhvatala tri ulice. Valjda je to urađeno inkognito kad se zvanično nije moglo progurati više. U toj ulici, koju neki s ponosom zovu Mahala, odraslo je niz Rogatičkih rokera, sportista, pjevača, svirača, hrsuza, majstora, sevdalija, inžinjera i besposličara.

Šele

Be the first to comment

Leave a Reply