Prvi rogaticki nogometni reprezentativac

Malo je poznato da je prvi rogaticki reprezentativac Jugoslavije u nogometu bio rahmetli Mirsad Sehic. Nastupao je za reprezentaciju gluhonijemih u kojoj je igrao i Damir Desnica igrac NK”Rijeka”, a koji je nastupao i za “pravu” reprezentaciju s kojom je u drustvu s Vahidom Halilhodzicem osvojio prvenstvo Evrope za mlade reprezentacije. Mirsad je sin rahmetli Smaje i imao je brata i sestru blizance koji su, takodjer bili gluhonijemi. Kao mlad i vrlo inteligentan upisao je zanat za firmopisca u tada cuvenom sarajevskom “Pismoliku” gdje sam ga upoznao zahvaljujuci njegovom sefu Hidi Pasicu koji je, opet, bio dobar drug moga brata Alije iz vremena njegovih sarajevskih gimnazijskih dana. I dugo kasnije, kad bi nam trebala kakva svijetleca reklama, neki pano kraj puta, uvijek sam to povjeravao “Pismoliku” i njegovom ponajboljem radniku Mirsadu. Mirsad je volio sport i nastupao je za sarajevski nizerazredni klub u konkurenciji “Juga”, “Hrida”, “Vrbanjuse”, igrao je centarfora i bio je, daleko, najbolji. Robustan, brz i neustrasiv. Njihove utakmice na sljakanim terenima Koseva znalo je nedeljnim prijepodnevima pratiti na stotine fudbalskih kibicera jer bile su to prave feste. Malo se rostiljalo, a malo i pijuckalo. Mirsin tim cijeg se imena, nazalost ne sjecam, uvijek je imao najvise navijaca, a igraci su se oduzivali beskompromisnom igrom. Mozete zamisliti sportasa koji ne cuje sudiju, zvizduke i aplauze, ali savrseno razumije igru i zna kad je u prekrsaju…

mirsad 4

Ubrzo je stigao i poziv za reprezentaciju te je dres sa grbom drzave oblacio nekoliko puta. Valja reci i da je njegov otac Smajo bio fudbaler rogaticke “Mladosti”, kao i amidza Hajraga sa sinom Muharemom Harkijem, svi beskompromisni bekovi. A i dedo mu (otac majke Sabire) bio je “teferic” sudija, davno na Pogledalima kad se igrala “revijalna” utakmica izmedju mrsavih i debelih Rogaticana, a Ibrahim Hodzic zvani Srebro sjedio na buretu piva, okacio veker oko vrata, navio za vrijeme i – sudio.
Mirso je poginuo pocetkom rata u srpskom zarobljenistvu na Ilidzi, kao i otac Smajo od granate pred kucom u Sokolovic Koloniji. Supruga Nevena sa dvoje krasne djece zivi sa svekrvom Sabirom.

mirsad 3

Damir Desnica je danas dezavni sportski penzioner Republike Hrvatske, a naseg Mirse se slabo ko sjeca. Ostaje utjeha da je njegov rodjak Ibrahim, nekad golman “Zeljeznicara”, danas internacionalac, oblacio dres Bosne i Hercegovine u cije temelje je zivot uzidao i njegov otac Hasan. Neustrasivi Seha, zaljubljenik u automibilizam.

mirsad 2
Ovo je samo mala zabiljeska o Mirsadu koji je iz reda nasih Rogaticana o kojima se malo, ili skoro nista ne zna. Nazalost.

Sele

Be the first to comment

Leave a Reply