Rogatički prosvjetni radnici

Sjecanje na rogaticke prosvjetne radnike… zabiljezio i podijelo sa nama Sele

Ako je iko obiljezio narastanje mnogobrojnih generacija mladih Rogaticana,a koji su zavoljeli prakticni rad,bio je to nastavnik opstetehnickog obrazovanja(tako se tad to zvalo) rahmetli Fuad Muftic. Govorim iz licnog sjecanja…u nevelikoj radionici on nas je ucio svemu,ama bas svemu,onom prakticnom sto nam treba i dan danas u zivotu.

PROCITAJ VISE

fuad muftic

 

Pojam s kojim se covjek prvi put,ozbiljno,suocava u zivotu.Davno sam posao u skolu,ali svoje uciteljice pamtim ko najrodjeniju familiju,one,pored roditelja ,sto je normalno,ostaju trajni spomenici naseg djetinjstva i odrastanja.Pedesetcetvrte sam posao u skolu,spreman ,sto bi se reklo,naucio slova,naucio citati,jer:da se ne obrukam,ne ja,nego da ne obrukam familiju.Moja prva uciteljica je bila Lela Cavarkapa supruga Zdravkova koji je tada bio upravnitelj skole…ali nije dugo,odselili su u Sarajevo gdje su napravili zavidnu prosvjetiteljsku karijeru.Zamijenila je Mira Pavic.

PROCITAJ VISE

stara skola

orkestar

 

 

Amir Praso bio je dugogodisnji direktor Osnovne skole “Ragib Dzindo” u Rogatici. Dosavsi u Rogaticu ranih pedesetih godina kao nastavnik istorije i geografije, ubrzo je, nakon iznenadne smrti direktora i profesora njemackog jezika Mustafe Dzinica, preuzeo tu odgovornu funkciju.

PROCITAJ VISE

Amir Praso

 

U Rogatici je godinama u osnovnoj skoli radio nastavnik Miroslav Miro Trkman. Predavao je matematiku i fiziku, ali je po potrebi predavao i ostale predmete (zbog nedostatka nastavnika, bolovanja) jer je jednostavno znao sve. Ipak, predajuci matematiku i fiziku, a cesto i njemacki jezik ostavio je neizbrisiv trag medju generacijama rogatickih djaka.

PROCITAJ VISE

Trkman

 

Be the first to comment

Leave a Reply