TITO

Prvi put je u Rogatici boravio komandant NOV Josip Broz Tito (sa glavninom svog Vrhovnog štaba) 25. i 26. decembra 1941. godine. U pratnji vrhovnog komandanta bila je Prva proleterska brigada sa komandantom Filipom Kljajićem Fićom i političkim komesarom Kočom Popovićem nakon što je, netom, 22. 12. formirana u Rudom. Tito tada u Rogatici nije donio neke ključne odluke, ugl. odatle je (uz pomoć atomskog fizičara Pavla Savića) uspostavio vezu sa Kominternom, a tu se i sastao sa glavnim obavještajcem Kominterne za Balkan Josipom Kopinićem.

Drugi put Tito se nakratko zadržao na željezničkoj stanici u Mesićima, u ljeto 1972. godine kada je tzv. “Spahinim vozom” (prilično luksuzan voz za uskotračne pruge vožen dizel-lokomotivom) prolazio na putu za Tjentište.

I treći, posljednji put, godine 1978, jula mjeseca kada je na putu za Sarajevo svratio “na kafu” u hotel “Park”. Dočekao ga je hor pionira sa učiteljom Alijom Isakovićem, a kafu je s Predsjednikom pio, kako to i doliči, domaćin, predsjednik opštine Rogatica Osman Teskeredžić. Tito se živo interesovao o Rogatici, a u jednom momentu je upitao domaćina:
“Šta ima novo u Rogatici”?
– “Ništa, vala, posebno, druže Predsjedniče. “ – u rogatičkom maniru odgovorio je Osman.
Tito se ljutnuo: “Kako ništa? Ja kad sam zadnji put ovdje boravio, bile su samo ruševine. A vidim sada novi hotel, asvalt, puno novih zgrada. . . “

Po Titovom odlasku iz Rogatice konobari su se gurali ko će prije poljubiti šolju iz koje je pio, ko će prije sjesti na stolicu na kojoj je sjedio. . . Isti ti, koji su ga desetak godina kasnije zvali Šabanom i lopužom. Eh. A zna se i koji su to i ondašnji i današnji prvoborci.

Šele

Be the first to comment

Leave a Reply