Brico Mehaga i Proto Milivoje

Kanim se odavno, ali mi vrag ne da, valjda što mislim da još nisam “zreo” da napišem priču o dvojici ljudi koji su obilježili dobar komad vremena u gradu zvanom Rogatica. Ipak, nakanih se, pa kako ispadne. . .
Mehaga Jahić godinama je bio “brico” u Rogatici, imao je malu radnju sa dvije stolice u jednom vakufskom dućanu na čaršiji, u blizini Sadžaudinove džamije. Bio je, što bi se danas reklo, muški frizer, znači šišanje i brijanje. Vrijedno je radio četrdeset i više godina, sam, ali ponekad obučavajući “naučnike” mlade, buduće majstore. Mehaga Jahić imao je brojnu porodicu pa su, preko ljeta, i djeca “priskakala” u pomoć, a bili su, listom, srednjoškolci i studenti.

Proto Milivoje, čijeg se prezimena ne sjećam, bio je lokalni pop. Gospodin. Bio je rodom iz Bajine Bašte i to je sve što, biografski, znam o njemu. Ali to je manje važno – koliko je važna činjenica kakav je ugled, svojim stavom, dostojanstvom i pameću, uživao među rogatičkim sugrađanima. Gospodin, sa urednom bradom, sa crnim šeširom i uspravnog držanja. Takvog ga, eto, pamtim.

Brico Mehaga i proto Milivoje bili su istinski komšije i prijatelji. Zajedno su, dok je Mehaga obrađivao mušterije, komentarisali, malo politiku, a malo više lokalne nepodopštine, usput, blago, kritikujući vlast. . . a onda, kad se mušterije raziđu, a dođu doktori Mustafa i Milutin, sudija i tužilac Hašim i Nurija, okrene se partija preferansa. I kao u svakoj kartaškoj igri slijede upadice, pošalice, gdje su lokalni državni činovnici dobijali dobar pljusak kritika i primjedbi. Ovi su uzvraćali što su Mehagi zamjerali kako šiša po istoj cijeni glave različitih veličina, podvaljivali su mu kuhana jaja umjesto sirovih koje je Mehaga pazarivao od seljaka i falio se kakvu će “jajnicu” kod kuće hanumica spremiti.

Proto Milivoje je umro negdje 1973. godine. Na parastosu koji je služen u lokalnoj crkvi prisustvovali su mnogi građani Rogatice, a đaci srednje ekonomske škole masovno su se odazvali. Sahranjen je u rodnoj Bajinoj Bašti.

Mehaga je nakon penzionisanja radnju prepustio unuku, Munibovom sinu, koji je nastavio istim žarom kako je i dedo radio, samo što je umjesto preferensa okupljao rokere. Ali dođe mu na isto. Mehaga je poginuo u saobraćajnoj nesreći kada su kola hitne pomoći, koja su vozila Mehagu na operaciju u Foču, doživjela udes.

Priča o Mehagi i Proti je mnogo složenija, ali ova forma ne dozvoljava da se ide dalje. . . a ima toga još. Ovo je samo za podsjećanje svima onima koji tvrde da je bilo nemoguće živjeti zajedno, da se oružjem razdvojimo, a da ima sreće i pameti, i ljubavi naravno, u sred Rogatice da se digne spomenik ovoj dvojici ljudi, bila bi to najbolja poruka svima nama “kojima valja preko rijeke”. Pa makar ne znali igrati preferans.

Šele

Be the first to comment

Leave a Reply