Obrenijin mlin

Bilo je više mlinova – vodenica na Rakitnici počev od onoga u istoimenom selu, pa Kovačevića mlin u Šenoj kreni, pa Bojatov mlin u Plješevici, pa Obrenijin mlin u Zakuli, Papića mlin i mlin Hamze Bejtića u Kukavicama.
Ovdje ćemo nešto o Obrenijinom mlinu, jer je on bio u samom centru Rogatice. Naime, poduzetna Obrenija Jovanović navela je tok Rakitnice ispod Gimnazije kroz plodnu mukatu Hafizovića (a Rakitnica je meandrirala (čuvena Okuka) do ispod mlina na kupalištu) i tako načinila Adu koja je kasnije prešla u posjed Edhema Džaferovića.

Kad je oko 1954. godine tadašnji gradonačelnik Esad Hadžihasanović odlučio da obnovi gradsko kupalište ispao je problem – Obrenijin mlin koji, zbog povišenog vodostaja u vrijeme kupališne sezone, nije mogao raditi jer je voda potapala i badanj i žrvanj. Nađeno je neko kompromisno rješenje, a sastojalo se u tome da se voda ispušta svaku veče, a brana spušta tek u podne. Ali, ne lezi vraže, zaduženo osoblje (čitaj Ismet Lihić zv. Tetelete) često nije poštovalo dogovor, mlin je često obustavljao rad, pa se znalo desiti i da Obrenija lično razjazuje.
Trajalo je to dvije-tri godine, kupalište je prestalo biti briga opštinskih vlasti, zaraslo u drač, žabokrečinu i korov, a mlin je nastavio nesmetano da radi.

E, onda dolazi do opšteg gubitka interesovanja za takve usluge i Obrenija prepušta mlin zubu vremena. U njemu se počinju skupljati beskućnici, lokalni alkosi, a mlin sve više liči na one građevine poznate iz dječijih romana Branka Ćopića i filmove strave i uzasa.

Negdje sredinom osamdesetih Vodoprivreda BiH dodijeli sredstva za uređenje vodotoka Rakitnice, a i zbog potreba izgradnje Sportskog centra, mlin bi srušen, korito Rakitnice “upravljeno”, ada prestaje biti ada, izgradi se nova betonska brana, napravi novo betonirano kupalište koje odmah prozvaše Jarun, po zagrebačkom vještačkom jezeru izgrađenom za potrebe Univerzijade. Jarun privuče nove kupače, što zbog blizine Sportskog centra, što zbog opšteg nedostatka tzv. bentova.

I tako bi sve do rata, poslije. . . ne znam.

Šele

Leave a Reply