Halisko

U Rogatici prije četrdeset i više godina bilo je mnogo pjevača sevdalinki koji bi se usudi da javno nastupe. Uglavnom se pjevalo po avlijama, teferičima i, kad bi se malo “cvrcni” (tipičan Rogatički izraz za malo više popiti) u kafanama i ljetnim baštama. Pa su tako ostali upamćeni Ismet Oprašić Cugoje, Mehmed Hadžibegović Meša, Muhamed Pezo, Muhamed Mešić Abeda. . . ali je prošlo dosta vode Rakitnice dok se nije pojavio pjevač takozvanih lakih nota ili šlagera, a da se “usudio” da javno nastupi. Bilo je to vrijeme kada su svi pod utiskom latino-američkih filmova masovno pjevušili pjesme o dalekim zemljama, kaktusima, tangu i kastanjetama, preplanulim ljepojkama i brkatim tamburašima. To je vrijeme kad su Slavko Perović i Nikola Karović bili mega balkanske zvijezde.

I onda se u Zakuli pojavio pjevač Ismet Hodžić koji je pjevao svjetski hit “Halisko”, elegičnu pjesmu o zemlji dalekoj, vatrenim ženama i tekili, i brkatim desperadosima ispod slamnatih šešira. Pjevao ju je u prepunoj sali ondašnjeg kina uz burne ovacije sugrađana i – naravno, za vijeke vjekova, dobio nadimak Halisko. Ismet je ubrzo odselio u Sarajevo u potrazi za boljim životom, a u Rogatici su se za njegovog nasljednika takmičili Hitko Sijerčić (“Mama Huanita” sa temom iz filma “Jedan dan života”), Adil Puhalo koji je i ličio na Meksikanca, onako sa prepuklim glasom i preplanulim licem, te Izet Piljević, ali niko od njih nije stekao slavu Ismeta Haliska. Možda jedino jedan crnomanjasti, omanji, brkati šofer Đoko iz Čajniča koji je bio “zvijezda” cijele tromeđe bratskih republika.

Priča o Halisku je i priča o nekom davnom vremenu i o ljudima, njihovim ljubavima i strastima, od kojih je pjevanje bila jedna od prvih, o vremenu kad nije bilo nosača tona, gramofona i sličnih elektronskih sprava, o vremenu kada se išlo po pet puta u kino vidjeti film i upamtiti pjesmu malog Huanita, i kada je cijela dvorana plakala za nesrećnom sudbinom siromašnog meksičkog dječaka.

 

Halisko text
Na jedinoj slici iz arhive: Ismet Hodžić Halisko kao desno krilo FK “Mladost” (stoji prvi s desna)

Šele

Be the first to comment

Leave a Reply