BADEMA I RAIF

Prve sladolede u Rogatici proizvodio je izvjesni Raif sa suprugom Bademom. Bili su Kosovari, a radnju su iznajmili od vakufa u kojoj je kasnije bila kancelarija IVZ. Bilo je to vrijeme kad u Rogatici, a Boga mi, i u ponajvećem dijelu Bosne i Hercegovine nije bilo frižidera ili zamrzivača, pa su se sladoledari dovijeli na razno razne načine.

Najčešće se u toku zime odsijecale povelike sante leda, zapakivale u slamu, i pohranjivale u trapove, jal duboko u zemlju. Ljeti bi se komadi santi vadili, ubacivali u limena burad, u njih aluminijske kante sa smjesom sladoleda i onda Raif i Badema kreću obilazeći teferiče u okolini Rogatice. Sladoled se vadio običnom kašikom i sipao u kornet, a dječurlija su se gurala da stignu na red.

U to vrijeme sa rijetkih radio-prijemnika mogao se čuti popularni šlager “Mustafa”, a onda ga je raja pjevala ovako: “se riže teme, eto nam Bademe, za njom ide Raif i nosi kadaif”.
Slastičarna, u kojoj je pored sladoleda proizvođen salep i boza, halva i rahvanije, male i velike bombone i lizala iznenada je, nakon desetak godina rada, netragom nestala.

O Raifu i Bademi više nikad niko nije ništa čuo.

Šele

Be the first to comment

Leave a Reply