Rifet Medošević Bibi

Rifet Medošević Bibi, penzionisani nastavnik maternjeg jezika, našao je svoje mjesto u ovom popisu Rogatičkih pojmova, ljudi i događaja iz razloga kako se besprijekornom skromnošću može doći do imena i ugleda. Čitav radni vijek proveo je u učionicama osnovne škole “Ragib Džindo” (uz kratko direktorovanje područnom školom u Mesićima), gdje ga je i zatekao rat 1992. godine.

Od svojih đaka i kolega upamćen je kao izuzetno nadaren pedagog, pravi nas učo kakvog smo zamišljali čitajući knjige Branka Ćopića. Nakon rata, u kome je aktivno učestvovao, i nakon penzionisanja, odlučio je da pomaže.

bibi

A kako? Među prvima je otišao u Rogaticu i uspostavio komunikaciju s tamošnjim vlastima i predstavnicima međunarodne zajednice pomažuci izbjeglim i stradalim da povrate svoju imovinu. Sam, nerijetko izložen prijetnjama i zastrašivanju, verbalnim uvredama, istrajavao je u svom poslu obilazeći uzurpirane kuće, stanove i imanja i u najvećem broju slučajeva – vrlo uspješno. A nisu to bila nimalo naivna vremena. Uspjelo se deložirati “osvajače” tuđih kuća i vratiti ih njihovim vlasnicima.

BIBI-A1

Po okončanju tog posla Rifet se prihvaća još zahtjevnijeg – odlučuje podučavati djecu povratnika u Žepi vlastitom jeziku i vlastitoj istoriji. Nesebičnim angažmanom uspjeva obezbjediti osnovne uslove za svoju školu (računar, TV prijemnik, DVD) preko donatora kojima se obracao i koji su uvijek imali razumjevanja kad im se obraćao ovaj tihi i skromni čovjek. I tako, evo, već petu godinu, naš Rile svakog ponedjeljka hvata rani autobus, bila kiša ili snijeg, i pravac – Žepa.

Šele
Decembar 2008

Be the first to comment

Leave a Reply