Materijal

Bivše građevinsko preduzeće “Materijal” imalo je svoje kancelarije u zgradi pored ljetne bašte koju stariji Rogatičani i dan danas tako zovu. “Materijal” je nastao spajanjem dva građevinska preduzeća “Romanije” i “Izgradnje”, a bavio se izgradnjom i prozvodnjom kreča (Krečana u Mesićima). Njime su godinama direktorovali Meho Čolić, Drago Konjokrad, Avdulah Lihić. . .

Mnogo kasnije “Materijal” se integrisao sa Goraždanskom “Drinom” i lagano nestao.
Međutim, ostala je zgrada njegovog sjedišta u kojoj su povremeno bili smješteni razni komiteti, interesne zajednice kulture, stanovanja, socijalne zaštite, SOFK-a i mjesna zajednica Rogatica. Na ulazu u zgradu postavljena je spomen ploča koja svjedoči o boravku Maršala Tita i Vrhovnog štaba koncem 1941. godine. Odatle je atomski fizičar Pavle Savić uspostavio prvu radio-vezu sa Moskvom, a Tito je tu imao i prvi susret sa prvim obavještajcem Kominterne za Balkan, Josipom Kopinićem. U znak sjećanja na taj istorijski datum u Rogatici su godinama održavani rogatički dani kulture.

U toku drugog svjetskog rata ispred “Materijala” bili su pokopani neki njemački vojnici, koji su po oslobođenju ekshumirani, a u narodu je ostalo predanje, dugo godina, da ti grobovi noću svijetle i da se iz zgrade čuje potmulo lupanje lanaca. Mi, dječurlija, nikada noću nismo smjeli prolaziti pored te “Uklete” zgrade, jer tamo se nešto “Prikazuje”. Ispred zgrade, a u sklopu bašte, nalazi se šadrvan koji je osmislio i izveo Fehim Hurem na mjestu gdje je ranije bio stari šadrvan koji je podigao Fehimov otac prije drugog svjetskog rata.

Danas na zgradi više nema ploče, ali ima novih spomenika “oslobodiocima” Rogatice, kojima se više ne “prikazuje”, nego im na san izlaze slike poklanih komšija.

Šele

materijal

Be the first to comment

Leave a Reply