Ljubav, terhana i kratke gaće

Ne mogu s preciznošću reći da li je tipično Rogatička izreka koju sam mnogo puta čuo od naših starijih, ali znam da je nigdje drugo nisam čuo.

Izreku koje veli da je sirotinja jedino izmislila ljubav, terhanu i kratke gaće dosta puta čuh, a onda kad odrastoh iskoristih priliku da mi je objasni Meša Hadžibeg, koji je jedne prilike izgovori sjeleći s mojim ocem. On mi kratko odgovori.

Pa oni koji ništa nisu imali izmisliše ljubav, da bi govoreći “Ljubav je važna” imali čime da se tješe, jer drugo ništa nisu imali.

Gledajući bogatije dok jedu teleće, pileće i druge supe i čorbe, sirotinja od starog pretvrdog hljeba, koje nisu drugačije mogli pojesti, već da ga dobro izmrve, uvaljaju i iskuhaju napraviše ono čemu dadoše ime terhana. Tješeći se da je i ona ukusna ko i one gazdine, srkali su ono što imadoše.

Kad su vidjeli da oni bogatiji osim pantolona, čakšira, haljina, suknji i sl. imaju i nešta slično pantalonama što se zove gaće, sirotinja koja nemade dovoljno platna da bi svima takve gaće skrojili, iskroji dobro kraće.
Oblačeći ih govorili su “Šta fali ovim?”, pa osim što pokriše dva dijela tijela, njihova slaba tijela se i dalje smrzavaše radi oskudne, stare i obično poderane odjeće.

Poslije ovoga često puta pomislih kako je Bog Milostiv, te mu se zahvaljivah što takve sirotinje više nema.
Sad kad vidim kakva je situacija ova izreka mi se opet vrzma po glavi. Ko zna, možda iz Rogatice dobijemo još koji izum.

Zele

Tarhana

Leave a Reply