HAFISKADIJA i njegovi sinovi

Jedan od najučenijih i najpoznatijih Rogatičana bio je Muhamed ef. Ajanović, u Rogatici poznatiji kao Hafiskadija. Pamtim ga iz vremena kada je već bio penzioner, a penziju je stekao radeći prije rata kao šerijatski sudija, uvijek s novinama, uvijek ozbiljan, ali neobično druželjubiv.

Hafiskadija je izrodio šest sinova, pa evo: rahmetli Mustafa bio je učitelj u Rogatici, umro je u izbjeglištvu u Njemačkoj, mlađi Ismet također je bio učitelj u Rogatici danas je kao izbjeglica u Sarajevu, Ahmed je poslije škole ostao da živi u Sarajevu, Nedžad Ćate, završio je Višu komercijalnu skolu, dugo godina radio u TPR-u i Roteksu, sa svoje dvoje djece uspio je izbjeći u Zenicu, a kasnije i u Sarajevo, gdje i danas živi (supruga Sena, predsjednik Opštinskog suda prerano je preminula), Fehim je završio za metereologa (prvi i jedini iz Rogatice) i godinama je radio na Sarajevskom aerodromu, nažalost nedavno je preminuo i najmlađi Sead poslije završetka Ekonomskog fakulteta radio je u Vogošći gdje je i poginuo u odbrani BiH.

Mustafa i Ismet su se bavili fudbalom, igrali u “Mladosti”, Nedžad je odlično pjevao. Mustafa je čak bio i član prvog rogatičkog vokalnog kvarteta (sa Alijom Zecom, Asimom Džindom i Midhom Akšamijom).
Tako je Hafiskadija sa svojom skromnom penzijom svih šest sinova “izveo na put” uz vrijednu Hafiskadinicu koji su svi, bez razlike, postali vrijedni, pošteni i omiljeni članovi društva.
Hafiskadija je svoje dane prekraćivao čitajući novine i u molitvama, a hobi mu je bio rješavanje križaljki.

Tako, jedanput, zapela mu je jedna riječ da bi “dovršio posao”, ali nikako da je se sjeti. Nije mu bilo teško da se zaputi kod rahm. Nurije Sijerčića, javnog tužioca, da ga priupita. Nije htio ni ponuđenu kafu sve dok nije odgonetnuo koja mu riječ fali, a onda je s mirom zapalio i s javnim, uz eglen, srkao kahvu.

Njegova kuća bila je na Mejtašu, a jedna česma isklesana u kamenu od naroda dobi ime Kadinovac. I danas rijetki Rogatičani kad sahranjuju mrtve Za Hridom obavezno se osvježe hladnom vodom sa Kadinovca.

Šele

Be the first to comment

Leave a Reply