GRK

Poslije okončanja drugog svjetskog rata Rogatica se suočila, pored ogromnog broja žrtava, sa mnogim postratnim teškoćama, ali, svakako jedan od najprečih zadataka bilo je zbrinjavanje djece koja su u proteklom ratu ostala bez roditelja. U bivšem Crkvenom domu bio je uspostavljen Internat za tu djecu koje smo mi zvali “domci”. Bili su jedinstveno obučeni, s nama su išli u školu, imali su svoju ekipu s kojom smo često vodili “žestoke bojeve” na igralištu pored crkve. Znali smo ih uglavnom po nadimcima: Niko, Suljo, Sarma, Grk. . .

Ovaj Grk je nekako bio najmarkantniji, tjelesno razvijen, a mi, valjda pod utiskom filmova iz grčke mitologije, dadosmo mu ime Grk, a ustvari u knjigama je bio zapisan kao Ljupko Marić. Dom je nakon pet-šest godina rasformiran, a “domci” su raspoređeni po Rogatičkim porodicama koje su za to primale određenu naknadu. Našeg Grka sudbina je zapala kod Radovana Stanišića, koji je bio kolar i imao je poveliku kuću na Garibovcu. Grk je završio i mašinbravarski zanat i počeo raditi u “Sjemeću”.

Jednog dana nas Grk koji je potajno čitao “Arenu”, a koja je veoma humano i revnosno tragala za izgubljenom djecom, o tome pisala i, često, uspostavljala kontakte, iz jedne priče neke porodice iz Priboja posumnja da bi to mogli biti njegovi roditelji. On se naravno ničega iz rata nije sjećao, ali neki prirođeni instikt ga je tjerao da se upozna sa tim ljudima. “Arena” je organizovala susret u Priboju iz koga se Grk nikada nije vratio. Iz novina saznamo da je SALKO LAGUMDŽIJA našao svoje roditelje nakon toliko godina, da je sretan, da živi s njima i da su mu novi sugrađani riješili zaposlenje.

Grk se više nikada nije pojavio u Rogatici, da li zbog nelagode, jer je on ipak odrastao s pravoslavnim imenom, u pravoslavnoj porodici, a sad. . . .

Dvadeset godina kasnije slučajno sam ga sreo u Arilju, bio je tu nekim poslom, prepoznali smo jedan drugog, izgrlili se ko najrođeniji, ali nisam znao kako da ga oslovim. Kad sam mu, uz piće, spomenuo tu svoju nelagodu, samo se gorko nasmiješio i slegnuo ramenima.

Šele

 

Na slici u prilogu: Ljupko ili Salko stoji u gornjem redu četvrti s lijeva. Ima tu još poznatih Rogatičana, a među njima nastavnici Munir Branković i Milorad Kozić.

grk tekst

Be the first to comment

Leave a Reply