MUSTAFA

Jedno od najčešćih imena u Rogatici. Bilo je sijaset Mustafa, koji su na izvjestan način, neraskidivo vezani za Rogaticu. Pobrojaću samo neke.

Prim. dr. Mustafa Ajanović, prvi Rogatičanin koji je završio medicinu, nakon koje je odmah počeo raditi u svom rodnom gradu. Godinama je bio upravnik Doma zdravlja. Poslije odlaska iz Rogatice jedno vrijeme je živio u Mostaru, da bi potom bio ministar zdravlja Bosne i Hercegovine. (Opet prvi Rogatičanin – ministar). Poslije isteka mandata, pa do prerane smrti, bio je direktor Univerzitetskog kliničkog centra “Koševo” u Sarajevu.

Mustafa Sunulahpašić Mujica, iako nije bio Rogatičanin ostavio je neizbrisiv trag u ovom mjestu. Naime, Mujica je godinama pobjeđivao na uličnim motociklističkim trkama u Rogatici, a redovno je pobjeđivao i tadašnje prvake Jugoslavije Peru Popovića, braću Bucalo, Sulejmana Nuhića. Kad bi prođi počasni, pobjednički krug u Podljunu mu je priređivana neviđena čast. Djevojke su ga zasipale cvijećem, a starije gospođe nutkale ga kolačima, šerbetom i drugim đakonijama. Mustafa je inače bio taksi vozač u Sarajevu gdje je zbog svog ugleda bio i predsjednik tamošnjeg udruženja taksista.

Mustafa Hasanagić, mašinski inžinjer koji je sav radni vijek proveo u USA, radio je kao konstruktor aviona u mnogim kompanijama. Poznat je kao darovalac Olimpijade u Sarajevu sa vrijednom kolekcijom unikatnih zlatnika, koji se i danas čuvaju u Olimpijskom muzeju. Rogatici je poklonio manju kolekciju i izgradio šadrvan ispred Sudžaudinove džamije u spomen na svoje roditelje. Pored toga utemeljio je fondaciju za stipendiranje nadarenih studenata (bez obzira na vjeru i naciju), koja je do ovog rata iškolovala znatan broj mladih stručnjaka. Umro je u Los Andjelesu. Nije imao porodicu.

Mustafa Mujo Neretlić, nastavnik likovnog vaspitanja, umjetnik koji je svojim zidnim muralima, skulpturama i slikama ukrasio dobar dio Rogatice. Autor je bisti Rasima i Ragiba Džinde, Slaviše Vajnera Čiče, Kemala Suljagića.

Mustafa Tanković, veterinar, tragično stradao u zivom zidu tokom protekle agresije. Šeret, komunikativan, društven. Dao je veliki doprinos razvoju veterinarstva (i stočarstva) na opštini Rogatica.

Mustafa Pavica, limar, poznat po nadimku Pava. Čitav život posvetio popravci i prepravci starih automobila. Bio je jedan od prvih Rogatičana koji je vozio moto-trke za službena takmičenja bivše države. Kada se sa jednim svojim ogromnim kamionom (prepravljenim od autobusa) jedne godine pojavio u krugu Tvornice automobila u Mariboru izazvao je neviđenu pozornost mase tamošnjih inžinjera i konstruktora. Pava i dan danas, u svojoj Rogatici, popravlja kamione.

Bilo je još Mustafa, ali prostor nam ne dozvoljava, da ih sve pomenemo (Mustafa Branković Glavonja, direktor Standarda, Mustafa Branković Mali, šef računovodstva u Standardu, Mustafa Tantula, ugostitelj, Mustafa Durić, direktor brojnih firmi u Rogatici, Mustafa Pešto, poznati ribolovac, Mustafa Čavalic, Mustafa Karić, Mustafa Hadžihasanović  Zejfin, Mustafa Hadžihasanović  Muratbegov, Mustafa Sokolović, jedan od prvih Rogatičkih ekonomista, Mustafa Lihić. . . )

Mustafa Avdičević Avdaga dobiće poseban članak, a ne smijemo zaboraviti i dvojicu Mustafa Sijerčić vrsnih majstora, jednog od utemeljitelja “Tehnotransa” – Mustafu Vranu, Mustafu Memiju Fafu, Mustafu Gusu, Mustafu Brankovića Ličkog, Mustafu Muftića Kanarinca, Mustafu Ajanovića učitelja, Mustafu Ajanovića Efa, Mustafu Kurtića, Mustafu Ajanovića Mumu, Mustafu Hurema. . . .

Šele

Be the first to comment

Leave a Reply