Vrelo

Galib rece da je Kadinovac mjera za sve, Sele opet o Dvorskoj za Vaizovica dvore nam pisa ali ono sto svaki stanovnik Rogatice zna to je voda sa Vrela u Seljanima. Vjekovima se pojili ovom vodom i ljudi i basce zasadzene. Zednog putnika prolaznika a i namjernika sto mu se klanjao svakim dolaskom napoji. Umornog kosca pojio, tek probudzenom mahmuhrluk lijecio, cobaninu i stoci mu prije pocinka zedz utulio. I svima lice umio onima koji ga se napise.
Austrougarska vlast mu pola snage uze i napravi prvi vodovod u Rogatici a drugo pola morade ostaviti da pokrece vodenice u Dijanovini u kojim se mljelo mlivo. Ovoj drugoj nacini i sazida izlaz i korito koje docekiva cistinu i snagu njegovu. Kako tada poce teci voda ovog vrela prema rogaticanima tako i oni pocese njemu dolaziti a kako se zavrsi onaj drugi rat Vrelo postade jedno od najomiljenijih mjesta za mnoge. Tako se pocese organizovati teferici i skolski izleti. Kad bi teferic bio pjesma bi zajedno s Gracanicom potekla prema Rogatici i prateci krivudavi makadamski put sve do onog mosta odakle se otvarala Rogaticka kotlina. A tu bi se razdvojili i pjesma ode uhu kom draga bi a Gracanica onim kojim ko materino mlijeko bi.
Po sahata hoda rekli bi kada smo htjeli locirati ga a kad se u kasne nocne sate zavrse aksamluci kod Vrela, a uz pjesmu taj put bi i duzi. S pecine Gracancad drzase pod nazorom ovu vezu izmedzu Vrela i grada a onda bi se i sami Vrelu uputili. U koritu su se vrtile lubenice poneka sisa a najvise one pivske. A kad se izvadi iz korita onako podrosena koda place za onim u cijim je rukama. Cini mi se da je onakvu kod nekog vidim da bih mu je oteo.
Neko se dosjeti pa i mostic povrh izvora napravi da mu se lakse dodze a da stoku peksinavu na pazar nebi gonili ponedeljkom za ovo napravise i bazen za njihovo pranje. Izgledao je kao automehanicarski kanal sa sa zakosenim pocetkom i krajem i tako je kroz ovaj kanal napunjen vodom prolazila stoka kojoj bi vlasnici pomogli da sto cistija izadze na drugom kraju.
Pobunise se oni koji nizvodno niz Gracanicu zive uz nagovor aksamlija i na svu srecu bazen se ubrzo prestade koristiti.
Becir Ramovic na drugoj obali preko puta otvori i kafanu sa istim imenom pa sve vise nocnih setaca i ulicnih pjevaca poce bivati a kod onog istog mosta kod Tatomirove kuce gdje bi od Jurjeva do Alidzuna pali “nasi” znalo se i nadimiti. Skrmz za “nase” veli pendzujek a Aci Planincicu bise ko braca.
Nekih kasnijih godina mlaz iz ovog vrela se prepolovi i niko ne znade zasto. Agan Harbinja zabrinut zbog vodovoda pokusa busenjem povratiti njegovu silinu. Na njegovu nesrecu veliki dio one polovine nestade, zamrije vrelo, Gracanica, Dijanovina, nesta janjaca sto se okretase i samo poneko bi dolazio da opere auto i sijeti se kako nekad bi Vrelo.

Vrelo u Seljanima
Ko zna?? Mozda ovo bi prvi predznak zlu koje ce nedugo poslije nestanka vode doci? A mozda i nece da poji one sto na mjesto protjeranih dodzose? Ko zna???

Zele

Be the first to comment

Leave a Reply