RK Rogatica

U proljece godine 1973. grupa sportskih zaljubljenika, a bogami i sportista-rukometasa, u nedostatku bilo kakve sportske aktivnosti odlucise da formiraju rukometni klub. Bez sredstava, podrske drustveno-politicke zajednice (tako se tada zvala podrska onih koji imaju pare), grupa gradjana na celu sa Salimom Hodzicem Sajkom, Slobodanom Radovicem Skembom, Misom Jankovicem Belegijom i neizbjeznim Nazifom Titaricem Naskom odluci da formira rukometni klub, nadje se i trener prof. Ismet Suljagic, ali nema igralista…

 

Naime, tada se moglo igrati samo na asvaltnoj podlozi. Nasi vrijedni entuzijasti i taj problem rijesise, zamolise tadasnjeg direktora “Agrokombinata” inz. Stevu Obradovica koji se spremao da otvori prvi supermarket u tom dijelu Bosne, da na asvatnoj plohi buduceg parkinga nacrtaju rukometni teren. I bi odobreno. Onda Halco ode sa slikama sedam igraca (!) da ih registruje, a da prijavi i klub kod legendarnog sekretara regionalnog rukometnog saveza Labuda Djuraskovica. Prvu ekipu sacinjavali su Nasko Titaric, Memo Nalbantic, Salim Hodzic, Slobodan Radovic, Miso Jankovic, Hasan Salan, a sedmog, ja i trener nikako ne mozemo da se sjetimo.
I tako je pocelo. Onda su angazovani iskusniji igraci iz Gorazda Dzevad Sijercic Jablan i Nenad Timko, te golman Ibrahim Popovic Pop, dok nisu stasali vlastiti omladinci: Kasim Velic, Harbinja, Mema Pesto, Nedim Lihic… a kasnije i Buco Colic, Osman Hasanagic, Suljo Jusufovic, Alija Brankovic, Garagic, Irfan Sehic, trojica Salana (Keva, Misko i onaj mali Cickov), pa jos mladji Ploco, Stanisic, Fido Sijercic, Sutko Suvalija, Nurija Alajbegovic, Osman Lihic, Suljo Crnac, Skaljic…

proslava
I tako jedne polusezone RK “Rogatica” od trinaest utakmica uknjizi dvanest pobjeda i jedan remi (u Hadzicima), a igralo se u Capljini, Ljubuskom, Konjicu, Jablanici, Vitezu, Varesu, Sarajevu… Treba spomenuti da je taj klub, pored “Radnickog” iz Gorazda bio najpostovaniji u Istocnoj Bosni. Najvecu uspjeh je bio utakmica Kupa, kada se tadasnji prvak Jugslavije dobro namucio u Rogatici. Svi ti “Zeljini” asovi (Bozinovic, Dizdar, Jovanovic, Delahmetovic…) izborili su tjesnu pobjedu. U Rogatici su sudili tada ponajbolji BiH rukometne sudije Basic, Delalic, Marjanac, Ibric, te braca Semiz i par Rastoder i Huric iz Gorazda.
Utakmice su igrane subotom poslije podne, bile su super posjecene sa spektakularnim navijanjem, a sef tribine bio je Galib Lihic, koji danas, nazalost, trosi svoj talenat navijajuci za jedan beznacajni fudbalski klub koji se klice “Sarajevo”.

Šele

Be the first to comment

Leave a Reply