Poznati Rogatičani: Alija Bejtić

Fragment iz teksta “Pusta krletka za ptice” Miljenka Jergovića objavljenog na portalu Radio Sarajeva


“… Jedan od takvih bio je Alija Bejtić, osnivač i prvi direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Sarajeva. Njemu je, kao kamen na želudac, palo što su oduzeli ulicu fra Ivanu Frani Jukiću, i godinama je čekao priliku da se negdje pojavi neka lijepa i važna, prava gradska ulica, koja bi se nazvala Jukićevim imenom. I tako je u proljeće 1966. Alija Bejtić s autoriteta direktora zavoda predložio da glavna ulica na Koševskom brdu postane Jukićeva. Do tada je to bio nastavak Ulice kralja Tomislava, a s nastankom novoga groblja na Barama, te iste 1966, Jukićeva je postala jedna od najvažnijih i najfrekventnijih ulica Sarajeva. Njome se išlo na groblje, s naramcima cvijeća, sa džepovima punim svijeća, i pričale bi se priče, uglavnom anegdote i šale, onima kojima se odlazi u posjetu… U onom Sarajevu, groblja su bila živa.

Ali još nekoliko riječi o Aliji Bejtiću: ovaj Rogatičanin u Sarajevu je pohađao medresu, i završio ju u nedoba, godine 1943. Iako su mu tada bile dvadeset tri, još nije ni započeo škole koje će ga čudnim, zaobilaznim putevima dovesti do Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Naime, tek godinama nakon rata Bejtić upisuje arhitektonski odjel Tehničkog fakulteta u Zagrebu, gdje diplomira 1955. s radom vrlo literarnog naslova: “Povijest i umjetnost Foče na Drini”. Bio je tvrdoglavo uporan i marljiv istraživač, dobar pisac i neka vrsta gradskog prosvjetitelja. Nakon što je 1977. otišao s mjesta direktora Zavoda, radio je kao naučni savjetnik Orijentalnog instituta. Bio je, na žalost, kratkoga vijeka: umro je srpnja 1981, s navršenom šezdeset i jednom…”

bejtic, 1
Alija Bejtic autor je mozda i najpoznatije knjige o Sarajevu:”Ulice i trgovi Sarajeva,objavljene 1973.a danas nepravedno zaboravljene…
“Diskretno, gotovo skriveno, na unutrašnjoj strani titularne stranice, u knjizi Alije Bejtića stoji posveta, kao da je u stihove razlomljena:

Preminuloj majki Begiji
koja me naputila
da zavolim knjigu
i u ljudima da gledam ljude”

Tekst je sa nama podijelio Sele

Be the first to comment

Leave a Reply