Teka

Mada nije vezano samo za Rogaticu, ipak zelim reci kako to nekada bi u Rogatici sa tekom.Nikome ne treba objasnjavati sta je teka, jer svakoga je pratila u zivotu. I danas ima isto ime, samo sto se nekada drugacije upotrebljavala. Ono kad ja krenuh u skolu, moradosmo imati pisanske i racunske. Pisanske smo zvali one sa uskim i sirokim linijama, a koristile se samo za prva cetiri razreda na casovima jezika i prirode i drustva. One sa sirokim se koristise od petog razreda. Za matematiku smo koristili racunske, a poslije i bez linija zbog geometrije. Za muzicko imadosmo kajdanke, za likovno crtanke do pocetka koristenja bloka br. II, a kasnije i one A4 formate sa tankim plavim koricama koje smo koristili za pismene.
Moradosmo poneke imati i duple, pa smo jedne koristili za skolski, a druge za domaci rad(zadacu). Sve ih moradosmo umotati plavim hamer papirom i moradose biti uredne. Kad bi se napravile usi na cosku znalo se kecinu fasovati, a i za pesinluk na omotu ili koricama. Na svakoj moradosmo napisati ime i prezime i za koji je predmet.
U one pisanske sa uskim i sirokim linijama ispocetka prvo pisasmo tanke i debele linije, pa onda prave i kose. Tako jednu npr. kosu prvo smo upisali samo u usku, a iza nje u usku i siroku. Kad smo poceli sa ucenjem slova velika slova smo pisali u obadvije, a mala samo u uska polja. Nije valjalo ako bi se prelazilo preko linija, ni gore, ni dole. Svako novo nauceno slovo veliko i malo moradosmo kod kuce napisati polovicama graha zalijepljenim na komad kartona. Cesto graske otpadale, jer OHO ljepilo bi poskupo, a i ono sto bi u malim okruglim kutijicama u kojoj kad je otvoris bi odvojak i za malu plasticnu kasicicu, kojom se ljepilo razmazivalo pa se graske ponekad lijepile i tijestom koje je trebalo zamijeniti ljepilo. I za to smo slabe ocijene dobivali, pa bi matere obicno rondale kod kuce, ali nikad u skoli. Malo prije nego ja krenuh u skolu one starije generacije imadose i malu tablu na kojoj su sa jedne strane bile iscrtane linije za casove jezika, a s druge bijase racunska za matematiku, pa se na te table kuci pisala i zadaca i to kredom. Ucitelji i uciteljice su u tekama penkalima sa crvenom tintom turali ocjene, a i ono sto roditelji moradose da procitaju i da potpisu. Za slabu ili neispisanu zadacu dobivala se kazna da se ista ispise i po dvaes puta.
Osim ove postojase i druge kazne. Tako se znalo po dlanu ili po vrhovima skupljenih prstiju fasovati prutom. Ako je broj udaraca bio veci onda si to morao na obadvije ruke naizmjenicno da podneses. I u cosku se znalo stajati ili klecati na koljenima, a cijelo vrijeme gledajuci u zid. Ponekom se pod koljena znalo baciti i zrna kukuruza koja su uzasno zuljala. Jedna od najblazih kazni bila je magareca klupa, koja je obavezno bila na kraju i izdvojena tako da te niko ne vidi, a ni da sa kim mozes pricati. Za vrijeme skolskog casa ruke moradosmo drzati na ledjima ili paralelno polozene na klupu. I ove nabrojane kazne najcesce upravo zbog teka dobivasmo. Da li zbog onog u kakvom su stanju ili zbog onoga napisanog u njima a i zbog nenapisanog. Mozda danas zbog svega ovoga i ne volim obracati paznju na greske prilikom pisanja, jer za sve imadosmo kaznu, pa i kad bi zaboravili koju teku.

Zele

Leave a Reply