Pralo

Da je najveca od svih prirodnih ljepota voda u kuci, cuh u jednoj seriji koja se davno prikazivala, a dok i u Rogatici ne bi ove ljepote, moralo se snalaziti na razne nacine. Sa ulicnih cesmi, koje jedine bjese prikljucene na gradski vodovod, donosila se voda za pice, kuhanje i pranje. Tako se ona za pice donosila u manjim kantama, ibricima i testijama, dok se za ostalo donosilo u vecim kantama. Najveci problem u to doba zenama bi pranje odjece i onog ostalog sto je od platna, jer za to je potrebna veca kolicina vode, pa se tako dugo zadrzao stari nacin pranja na rijekama i potocima. Da bi sve bilo lakse za ovo se pravilo Pralo. Za one na rijekama pravile su se stepenice kako bi se lakse prislo do vode, a uz obalu od kamena ili drveta bjese nacinjena mjesta gdje bi se platno pralo i moglo spustiti.

Kroz Gracanicu je tekla istoimena rjecica, a njene obale citavim tokom kroz ovo naselje bjese obradjene kamenom, a da niko ne zna kad i ko to uradi. Cista voda Gracanice bi odlicna za pranje, te joj stepenice koje su vodile prema pralima ispresjecase one kamene obale. I svako imade svoje pralo, dok oni cije kuce i imanje nisu bile uz nju, to cinise kod mosta koji je vodio prema Vrbanju. Da to nebi cinili, nekad davno narod ovog rogatickog naselja odluci i odvoji negdje kod Dijanovine potok, koji je vodio kroz gracanicke basce, pa potom kroz tekijske i na kraju se ulijevao u Rakitnicu kod kuce Suvalija (gdje je danas ona zgrada kog Crkvenog Doma). Poslije svako kroz ciju je bascu (vrt) tekao potok uredi njegovo korito i u svakom bi nacinjeno i pralo. Naravno da su najveca prala bila na Rakitnici, ali mali broj sretnih bi onih cije je imanje uz ovu rogaticku ljepoticu.

Na prala nase stare su odlazile, a osim onog za pranje sa sobom su nosile pratljace, kojima morase mlatiti po platnu kako bi se sto bolje oprale, prije nego bi se nasle na tenefu. Padinski djelovi Rogatice, osim onih uz Toplik, nemadose pralo te tekne i voda, pretezno iz bunara se i za ovo trosise.
U “novije” doba pratljacu odmjenise “masine” za pranje. Bi to uramljen izrebran metalni dio uz koji se trljalo platno, a u narodu ih prozvase Gorenje Dolenje.

A onda i u rogaticke kuce udje ona prirodna ljepota i rogaticka prala ostadose bez pralja. Podsjecase prolaznike na stari vakat, a onda nestadose, jer betonom obradise obale i Rakitnice i Gracanice i samo po zelji onih upornih na par mjesta nacinise stepenice prema vodi i licise na pralo.

Zele

Leave a Reply