BANKA

Tik, uz nasu kucu uzdizala se, a i jos je tamo, velelijepna kuca -“BANKA” koja nikad fasadu ne promijeni. Uvijek je bila zute boje. Kuca, koja mi je bila orijentir za objasnjenje gdje stanujem, kao i sada, kada gledam slike Rogatice uvijek prvo trazim Banku, pa onda nasu kucu. Sa drugog sprata ove kuce mogao si vidjeti i donji, i gornji dio Kruscice. Drveni pod, teska vrata, prostrane sobe uvijek su me privlacili, pa sam bila cest gost u ovoj kuci.banka (1)

Kucu je sagradio jos u 19. vijeku Omerbeg Sijercic. Omerbeg bijase veoma bogat covjek. Imao je ducan u carsiji, do ducana mog djede Ibrahimbega Teskeredzica, kao i veliko imanje “Luznicu” (kod Kolovrata) oko kojega je obilazila Rakitnica. Omerbeg sagradi i most kako bi isao na svoje imanje. Ispod kuce je bio ogroman podrum. Police bijahose okolo i na njima su se ostavljale jabuke i ostalo voce. Posto je podrum bio ispod nivoa Rakitnice u podrumu je bila uvijek voda. Da bi obilazio police Omerbeg je koristio camac, koji bijase smjesten u podrumu. Interesantno, camac u podrumu. Njegov sin, jedinjak je bio Ismetbeg Sijercic, koji je radio u katastru u Opstini.
Ismetbeg je imao osmoro djece 4 kcerke i 4 sina.
Kceri su: Almasa, Sadija(udata bila za Emina Hadzihasanovica, nekadasnjeg predsjednika Opstine u Rogatici), Behija i Nafa(udata bila za Durmu Holuclica).
Sinovi su:Abdulah (zivio u Sarajevu), Mustafa (zet Faida Ajanovica), Fuad (radio u Domu zdravlja) i Nedim.
U vrijeme II svjetskog rata porodica je bila u Sarajevu, nakon cega se vracaju u Rogaticu i Ismetbeg prodaje kucu Banci.
Prvi direktor Banke je bio Remzija Trhulj koji je u Rogaticu doso iz Foce i ozenio se rogatickom Mesudom Eminagic. Kada su oni odselili u Sarajevo direktor Banke je bio Jovan Jovicic. Jovan sa porodicom je stanovao na spratu kuce.Posle penzionisanja Jovana J. za direktora Banke je dosao Esad Imamovic, posle njega Jusuf Kulic, jedno vrijeme je direktorica bila i Hadzira Muftic, Dara Ikonic, zatim Seid Pasic i na kraju Bekir Capljic.
Kuca -“BANKA”, je poslije presla u vlasnistvo Komunalnog preduzeca, dok je Banka premjestena u novu zgradu, napravljenu na Haremu.

AmraT

 banka

Kako nam je Amra fino pobrojala direktore banke od njenog osnivanja, pa do naseg bivstvovanja u Rogatici, upade mi u oci da su svi direktori, osim ovog prvog-Remzije, bili iz Kruscice. Dara je jedno kratko vrijeme  bila “instalirana”, od strane Bogdana Karisika ,tadasnjeg sekretara Partije, na izmisljeno mjesto zamjenika direktora, tako da su direktori bili poslije Remzije, Jovan Jovicic,Esad Imamovic (posle dugo godina direktor SDK), Hadzira Pasic, Jusuf Kulic u vise mandata, Seid Pasic i Bekir Capljic. A i dosta nas iz Kruscice je radilo u Banci: Raza Dzindo, Plema Furtula-Planojevic, Radja Dzananovic, Djemka Kurbagic, Jasmina Causevic, Hajrija Spahic, Ahmed Spahic, Seida Hurem i ja ,Ahmed Hadzic.

Hadzija

Be the first to comment

Leave a Reply