TURBE NADOMAK VEZIRSKOG GRADA

Kada se, putujući iz Sarajeva, prodje vezirski grad Travnik, pa nastavi putem uz Lašvu, na sedmom kilometru naići će te na jedan tipično bosanski gradić Turbe. Smješteno je podno planine Vlašić i znamenitog skijaškog centra Babanovca, na raskršću puteva za Donji Vakuf i Banja Luku. Turbe je nekad bilo opština, ali je rat dočekalo kao najveća mjesna zajednica u tadašnjem Travničkom srezu ili okrugu. U posljednjem ratu Turbe je bilo na prvoj liniji bojišnice i uz ogromne žrtve i herojstvo odbranjeno je od četnika iz pravca Vlašića.

U Turbetu sam zadnji put bio prije oko 25 godina kada sam, na proputovanju, potražio mog vrlog prijatelja iz djetinjstva Kemu Gafurovića. Našao sam ga u ugodnom restoranu lijepog sportskog centra čijim je on bio direktorom, gdje smo u društvu sa Sulejmanom Kubatom direktorom Sportskog centra na Vlašiću tabirili sportske aktuelnosti travničkog kraja, tamanili domaću lozu, vlašićki sir i prvoklasni kajmak sa Komara, janjetinu sa ražnja i slušali Kemine uspomene na njegove igračke dane u tamošnjem FK”Vlašiću” i omladinskoj reprezentaciji BiH.

U ratu je Kemo bio hrabri kapetan Armije BiH na odbrani Turbeta, ali ga je mir prerano pokosio. Umro je od infarkta netom iza rata. Za nas Rogatičane valja reći da je rahm. Kemo (i brat mu Emir) sestrić rahm. Huse Babića, pa je iz tog razloga ljeta najčešće provodio kod tetka u Rogatici i tetke rahm. Kadre Lagumdžija u Višegradu. Povodom njegove iznenadne smrti poznati travnički novinar M. Gafić objavio je IN MEMORIAM u “Oslobodjenju” koji i danas čuvam.

Poslije toga nikad nisam bio u Turbetu, ali saznajem da se Turbe oporavilo od ratnih razaranja škola im je ponajbolja u Kantonu sa 600 djaka (mašala), a Emir Gafurović, poznatiji kao Miro, valjda još uvijek drži brijačku radnju koju je naslijedio od oca. U Rogaticu i Višegrad zacijelo ne ide i ne obnavlja dječačke uspomene sa Rakitnice, Drine i Rzava, jer tamo ne da više nema familije, nego nema ni Bošnjaka koji su činili ove divlje vode toplijim i plemenitijim.

Šele

Be the first to comment

Leave a Reply