Šerbetiti

Kako se uz pice pije, neki ce se prevariti i pomisliti da se uz serbe serbeti. Nije da ne moze, ali serbeti se i bez serbeta, jer jednostavno prevedeno serbetiti znaci kreciti. Znalo se reci i molovati, jal moleraj, ali ovo su pojmovi novijeg datuma i sa sigurnoscu mozemo reci da je najstariji naziv za krecenje (farbanje, molovanje) bas ovaj.
Sjecamo se mi malo stariji kad su se u Rogatici mnoge kuce serbetile i spolja. Krec bi najvise u upotrebi, te bi ga oni koje smo gledali zavari (potopili u vodu), a onda dobro razmuti, pa kad je gustina dobra, latili bi se posla. Serbetilo se pomocu cetke za cipele ili metlom. Nerijetko bi se istovremeno serbetilo vise kuca u jednoj od nasih ulica, pa bi tako i sama ulica blistava od njihove bjeline mirisala na krec.
Mnogi stanovnici Rogatice na isti nacin serbetise i kuce iznutra, ali onda se pomoli Jupol, valjak i ostala molerska ujdurma i samo oni poput moje nene ostadose vjerni starom nacinu. Njen prvorodjeni unuk, gledajuci oca kako to radi s uzivanjem, preuze ovo sebi u zadatak. Serbetio joj jer bi i po njenom tabijatu i jos bi da nas pustise na miru.

Zele

Leave a Reply