Rogatica u putopisu engleskog putnika iz 19 stoljeća

Rogatica je zaista jedno od najljepših mjesta u zemlji jer leži, kao što bi se moglo i očekivati od jednog gotovo potpuno muslimanskog grada, u zelenoj dolini navodnjavanoj bujnim rijekama. Od stanovništva koje broji 3.300 ljudi, samo 300 su hrišćani, pa je tako Rogatica jedan od najkonzervativnijih gradova u Bosni. Ovdašnji muslimani gorljivo su se opirali tome da im kćeri idu u školu sa pravoslavnim djevojčicama i suprostavljali su se podizanju nove ženske škole iz tog razloga. Isto tako u doba posta gradonačelnik musliman obilazi kafane da provjeri da neko od vjernika ne puši ili da čak ne udiše dim od cigareta nevjernika.

Pa ipak uprkos ovoj oštrini muslimanske većine, malobrojna hrišćanska manjina, koja se isključivo sastoji od Srba, živi u miru s ovim drugim dijelom stanovništva. I ovdje su muslimani poznati po svojoj učenosti, a mnogi od njih su begovi. U stvari, Rogatica se ponosi što je iz nje potekao prijašnji Šejh-ul-Islam, ili poglavar islamske hijerarhije u Carigradu, koji je ovdje podigao džamiju što nosi njegovo ime. Jedna zanimljiva džamija je “Muftijina”, u čijem se dvorištu nalazi lijepa rimska grobnica, jer je kroz ovo mjesto nekada prolazila rimska cesta i rimski ostaci se ovdje nalaze u velikom broju. Muslimani, sa svojim uobičajenim nemarom prema klasičnoj starini, mirno su dodali dvije zidane stepenice ovom drevnom kamenom spomeniku, tako da se po lošem vremenu, kad je previše vlažno da se penje na munaru, mujezin može popeti na njega i pozivati vjernike na molitvu.

Još jedan kamen sasvim druge vrste jeste ogroman bogumilski spomenik sa dugačkim natpisom na ćirilici ( “bosančici” op.aut.), a ugrađen je u zid nove pravoslavne crkve. Graditelji ovog zdanja počinili su još jedno užasno djelo, razrezavši na pola lijepu rimsku ploču koja predstavlja muškarca i ženu, pa su jedan komad stavili s jedne , a drugi sa druge strane vrata.

Drugo rimsko kamenje upotrjebili su zidari, a u vrtovima kasarni i u lijepim malim gradskim parkovima ima ih još. Ovi parkovi lijepo su projektovani na obali rječice Rakitnice ili “Rakovog potoka” i uzor su kako treba da izgledaju mali javni parkovi. Ovdje muslimani vole da dolaze i uživaju uz kafu koja se donosi iz turske kafane, dok ih uveče možete vidjeti kako se peru za molitvu na izvoru zvanom Toplik, koji izbija ispod stijena blizu stare rimske ceste.

Iz knjige Na vratima istoka: Enleski putnici o Bosni i Hercegovini od 16 do 20 vijeka.
Za svoje rogatičane pripremio Bogumil.

na vratimaistoka

Be the first to comment

Leave a Reply