Rocko

U TPR-u je godinama radio, valjda do penzije ili do rata, Esad Bajraktarevic zvani Rocko. Bio je portir, ono odijelo, kravata, upisi gosta i tako to. Hvalio se da je prije toga imao kancelariju u Sarajevu, bio valjda sef nekog predstavnistva, a “Namjestaj. Kakav Hamdija i Ramiz (tadasnji direktori TPR-a, mogli su potonuti na kaucima i foteljama kakve sam ja imao. A tek sekretarica i fikusi!” Vjerovali smo mu, a sto ne bi, ali od portira nije mogao dalje…mada je i taj posao radio sa stilom, dotad nepoznatom u provinciji koja je nakon strahovitog rata pokusala naci sebe. Ali to je prica o TPR-u, a ovdje je prica o Esadu zvanom Rocko. Nadimak Rocko sam je sebi izgradio jer je sve uposlenike TPR-a s kojima je bio malo blizi zvao rocko. Esad je bio jako zanimljiv covjek. Znao je slagati nevjerovatne price kakve ni Pasa ni Gopoja(legendarni sarajevski hahari) nisu znali sloziti.

Rocko je imao porodicnu kucu u Kukavicama, a znalo se desiti da je treca smjena, pa bi se on na sat-dva ranije zaputi da ne odocni na posao. I prica on, nama u pauzi, kako je jednom bila mrkla noc, on izmedju stijena, kad, na putu strasni medvjed. Strah, ali nema se kud. Rocko odlucio stati na mjestu pa sta bude da bude, jer Rocko nikad nije odstupao, ni sarajevskim sekretarima, ni sarajevskim siledzijama, ni seoskim kabadahijama, a nekmoli jednom obicnom seoskom medjedu. Elem, prisao medo i pokazao ogromnu sapu Rocku. Rocko pregledao, vidio zagnojenu sapu i ogromni glogov trn u sapi, spretno ga izvadio, medo ga potapsao u znak zahvalnosti i otisao svojim putem. Prosla hefta, Rocko bio druga smjena, vratio se oko ponoci, popio dec-dva, prilego, kad neko lupa na vrata. Rocko otvori, kad Medo. Donio trnku meda da zahvali, nesto promumljao i otiso put Varosista.
I ne samo ta prica, nego sijaset drugih, ama valjalo ga je s ozbiljnoscu slusati, u protivnom nema nista.
Bio je i zgodan covjek, dotjeran, profesionalac i kozer.
Eto, ovi mladji ako ne znaju, on je otac Zehre Bajraktarevic poznate bosanske pjevacice sevdalinki, koja osim glasa kojim je Bog nadario ima i sarma kojeg je naslijedila od svog babe.

Sele

De samo dodaj da je Rocko po osnivanju Vatrogasnog odjeljenja TPR-a sa mjesta portira presao u vatrogasce te je tada imao vise vremena za svoje price. Rockovih prica su se mogli najvise naslusati oni koji su radili trecu smjenu u kojoj nije bilo sefova pa su pauze trajale duze. Mi koji smo voljeli praviti sejtanluke nismo propustili ni posjetiti ga kod njegove kuce a osim sto smo slusali price vec smo uzivali i u Zehrinom pjevanju koju bi na harmonici pratio Rockov sin koji je nesretno zavrsio poslije rata negdje u okolini Sarajeva.

Zele

Leave a Reply