P’jan k’o duga

“Zeleee telefon”…galamio je poslovodja druge smjene Jupi. S druge strane cujem Ibricu hasecica kog mi blizi mu zvasmo Dujka. Rece da je dobio scerku i da je s rajom u Kaminu. Naravno da je ovo bio poziv kom se nikako i nikada nebih mogao a da se ne odazovem. Zatekoh za takve prilike normalnu atmosferu i vec na vratima kada me ugledase pocela je galama. Cestitah rodzenje ko najrodzenijem i u drustvu Macka, Kene, Babure, Fude Kucka, Seje, Gase Kazicana, Cure poceh slaviti ovaj mubarec kako to bi adet. Kako je objekat u kom smo slavili i dernecili bio izvan grada i kako je samo jedan put vodio prema gradu razne milicije ovo koristise. U to vrijeme u Rogatici osim lokalne dolazila je saobracajna milicija iz Gorazda, Sokoca pa i Sarajeva. I tu noc kroz kafanu prodje prica da vec ima ulovljenih koji pod dozom voze pa nasta i mala frka. Ovo je i znacilo da ce se sijelo ovdje zavrsiti i da se mora nastaviti u stanu slavljenika ali sta sa vozacima i autima? Sejo Golic koji osim mene bi vozac predlozi da on sam krene jer ce lakse savladati prepreku a ostali dadose prijedlog da se krene pjeske. I svi se slozise naravno osim mene. Vec polijepo upucanog znali su da me ne vrijedi ubjedjivati i ustadose a na moj poziv samnom ostade Macak. Sastanak u stanu vazi i oni krenuse a ja i Macak jos po jednu duplu uzesmo radi fore jer ne isplati se prije ostalih doci i cekati. Vec tad prica se po kafani kako desetak dozvola ode pa se moj jaran zabrinu i za mene. Kad odmjerismo da smo dali dovoljno vremena fore i mi ustadosmo na pokret. Policija se smjetila kod trafo-stanice odmah iza Suplje Gromile i saznade se da su ove noci gorazdaci. Ja i Macak sjedosmo u moju plavu ladzu (tako smo zvali mog Stojadina ili zastavu 101) i cim se spustismo na cestu ja zaustavih. Otvorih prozor a to i Macak uradi po mom nagovoru. Ostavih kontakt, upalih poziciju, izbacim na ler i polako pocnemo gurati auto. Kako je ovim djelom bila blaga nizbrdica nismo imali problema sa guranjem. I tako nas dvojica do patrole. Kada nas ugledase jedan iz patrole sa stopm u ruci opruzenim u ruci prema zemlji izadze pred nas. Sta je bilo?… Malo onako ko vlast upita.

EVO PJAN KO DUGA….rekoh mu bez imalo umotavanja. Shvativsi poziciju onaj sto osta kraj patrolnog auta se poce smijati dok ovaj drugi sjetivsi se da za guranje u pijanom stanju nema kazne jos dodade. Dokle mislis tako…a ja ko iz pika ispruzih ruku i kaziprstom pokazem prema osvjetljenoj Rogatici i rekoh: “Eno mi kuce”!…i nasavih sa guranjem dok Macak jedva uspjede sakriti smjeh. Cim dogurasmo do Suhare sjedosmo u kola i ulicicama kojim me nikada nebi uhvatili i da su krenuli za nama dodjosmo na zakazanu i dogovorenu lokaciju. Popismo ono sto bi pod rukom i razlaz.
Mada prethodne noci nisam morao pokazivati vozacku i oni u patroli nisu znali moje podatke cim sam sutradan izasao u carsiju 4-5 nasih drotova mi pridje da me pitaju kako sam prosao patrolu. Dovoljno him bi samo opis auta a oni vec znase ko je vozac.
Mnogih iz price vise nemam. Preselili. Nemam ni ong stojadina. Izgorio pred ocevom kucom i olupina jos uvijek bi i prosle godine kada bih u obilasku. Ni kafane Kamin vise nema jer je opljackase i sprzise. Ni Dujkinog stana nema jer ga Aldijana zamjeni a Vildana, ona sto joj slavismo rodjenje sada vec djevojka zivi u Sarajevu.
Jedino osta prica iz te noci u kojoj ne duvah ko onaj.

Zele

Be the first to comment

Leave a Reply