HAJ, HAJ, ODE NINE U KOVANJ

Nasko Pasic, poznatiji ko Nine, nije silazio sa carsije. Nije mu skola isla od ruke, pa je uz Hamdu Nalbantica i Rizahbega Sahinpasica, koji bijese rogaticki kocijasi zaradjivo za zivot. Ova dvojica, uz Mileta, zadrzase najduze zanimanje koje se njihom smrcu i ugasilo u Rogatici.

Isprva ga Hamdo odbijo, pa se moro krijuci kaciti za kola, sto smo i mi cesto cinili. Bar oni koji su ih upamtili. Znala je i kandzija stici one malo drskije, ali niko nije odustajo od kacenja. Tako jedne prilike Hamdo povuko na kolima neku robu i pokrio. Nine se prikro i zavuko ispod toga. Kad je provirio i vidio kuda se vozi zavika “Haj haj ode Nine U Kovanj”.
Epilog ovog njegovog putesejstva cu preskociti, a ono sto tad Nine rece postade u Rogatici izreka i cesto se znala upotrijebiti. Kartasi kojih u Rogatici podosta bi, najvise je koristise i ne dadose zaboravu Nineta.
Alkohol slomi ovog slabasne gradje insana, pa je svoje zadnje dane proveo u invalidskim kolicima. Sjecam se kad je iz Rogatice pocetkom Zadnjeg zla deportovan do Hrese. Do nasih linija odbrane sestra ga je dovukla u civarama jer mu njegova kolica nisu dali.

Zele

Leave a Reply