BRIJEST

Rijetko listopadno drvo, a u mnogim krajevima i izumrlo uglavnom zbog takozvane holandske bolesti koja se pojavila 1918. Jedna takva starina, visoka i sa karakterističnim treperavim listom doživjela je u Rogatici više od što godina. Rastao je u bašti Hadžiahmetovića (Džaferovića) s istočne strane Arnautovića džamije i svojom je visinom dominirao u okolini, a jutarnjim hladom u rane sabahe pravio sjenu još starijoj džamiji. Ali, eto, desilo se da ovaj rat nije preživio, kao ni džamija koju je štitio od vrela sunca, kao ni okolne mahale i njihovi nesretni stanovnici.

Negdje šezdesetih godina kada je Uglješa Vuković, poznatiji kao Ganga, otvarao ugostiteljsku radnju na naš nagovor dade joj ime “Brijest”. Iako iz građanske obitelji kojoj ugostiteljstvo nije bilo strano, Ganga je ubrzo “propao”, a u zaborav je otišla i kafana sa tako lijepim imenom i lijepim konobaricama koje bi šoferi pokupi na svojim dalekim putovanjima.

I danas, kad urijetko odem u Rogaticu, osjetim prazan prostor gdje je nekad stajala Arnautovića džamija, a nema ni brijesta na kojem smo, kao đaci obližnje škole, uvijek radoznalo posmatrali djetlića, tzv. šumskog doktora, koji je neumorno kuckao po tvrdoj, crnoj kori brijesta. I te slike iz djetinjstva još su blijeđe, a vremenom će postati, vjerovatno, samo kao šarena iluzija na neko sretno djetinjstvo u kom nismo ni slutili da će se sudbina, ili zlikovci, tako zlokobno poigrati s nama.

Šele

Be the first to comment

Leave a Reply