BERHAMOVINA

Nadomak Rogatice, iznad Bojata mlina, nalazi se dio koji nosi ime Berhamovina. U vrijeme kad ja idoh u osnovnu školu, ovo je bilo jedno od mjesta gdje se išlo organizovano od škole na izlete. Određenog dana i datuma, a po planu školske godine, ispred škole bi se po razredima i odjeljenjima poredali učenici osnovne škole, a pored svakog odjeljenja bi bio razredni ili učitelj.

Svake godine, bar jednom se išlo na Berhamovinu. Skakanje, igranje, šejtanluci, a nerijetko i sitne ”mare”, obavezan su dio ovih izleta. Oni stariji bi dominirali i malo se kočoperili, a mlađi gledali i učili, čekajući svoj red. I prve ljubavi su često počinjale isto kao i rađanje simpatija. Oni što nisu imali uspjeha su im se podsmijavali tražeći u tome utjehu, a mlađi se prikradali da ih vire.

I pored tolikog nadzora od strane predavača, ipak se uspjevalo prošvercovati cigara ili čak i alkohola, a oni zaljubljeni su uspjevali izdvojiti se na skrivenija mjesta. Nekad se i nije uspjevalo, pa tako moj učitelj u prvom razredu Ismet Ajanović, nađe našu grupu kako počinje svoje uživanje u cigarama. Dobismo sledovanje i od njega, a i roditelja, ali zbog toga nas više nikad nije čopio.

Prije rata veliki dio Berhamovine bi u vlasništvu Muhamed-bega Arnautlije, pa je obližnje srpsko stanovništvo zarađivalo radeći za njega, a među radnicima, bili su i onog malog zloće srodnici. I oni najbliži i oni dalji. Kako i većinu zemlje poslije rata pobjednici oduzeše od vlasnika, pretežno Bošnjaka, i dadoše onim što je obrađivaše u najmu. Fukara posta vlasnikom, pa nisu dozvoljavali ni djeci da stupe na “njihovo”, pa se izleti uglavnom održavaše na imanju potomaka i onom dijelu što ga država za sebe zadrža.

I ovog rata se već bilo zaposjelo ono što je ostalo, pa tako jedan veliki dio koji osta Muhamed-begovoj unuci Behki zauze komšija i bi tapiju udario na ono što je Behkina porodica ogradila i uredila. Na njihovu žalost ovaj put država, za koju su se borili, nije mogla donositi odluke, pa tako propade nakana i taj dio Berhamovine osta onome čija i jeste i neoteta.

Zele

spaljena-pilana

Be the first to comment

Leave a Reply