Prvi glas Rogatice

Ovo je naziv jedne od kulturnih manifestacija, koje su se održavale u Rogatici. Smišljena i realizirana ideja o izboru najboljeg pjevača Rogatice održavala se jednom godišnje i u tom periodu bila je jedna od najpopularnijih predstava u Rogatici.

Uz oficijelnog voditelja, Šefika Isakovića Šeleta, u programu su redovno učestvovali članovi KUD-a Slaviša Vajner Čiča Rogatica, grupa glumaca amatera koji su izvodili razne skečeve, članovi grupe VIS “OLUJA”, kome su se u programu priključivali i harmonikaši.

Iz grupe amatera glumaca treba pomenuti Bakira Nalbantića Somu, Mustafu Avdičevića Avdagu, Mustafu Krluča Ciku i Hamdu Hadžiahmetovića Čoju. Članovi grupe VIS “OLUJA” bili su zaduženi za izbor kandidata pjevača na prethodno održanim audicijama, a ovu grupu činili su legendarni izvođač zabavnih pjesama Fudo Šahinpašić Piksi, Nego Kozić solo gitara, Teufik Behlulović Tale bubnjevi, Zoran Ćorić bas gitara, Zijad Durmišević Zika solo gitara, Muhidin Behlulović klavijature. Povremeno u sastavu su svirali i Muaz Hasečić Haz, Salim Kustura Kule bas gitare, Šukrija Čamo bubnjevi, Ismet Ljoti bubnjevi, a okušao se i u pjevanju i Muberis Holučlić Muza bas gitara. Za pratnju izvođača narodne muzike na harmonici tu su bili Nedim Lihić Nedo, Adnan Suljagić Ado i Hamza Alković.

Od učesnika i pobjednika ovog takmičenja pomenuću Mustafu Avdičevića Avdagu (Omer beže), Rusmira Škaljića Jakog, Galiba Lihića (ovu pobjedu smo žestoko proslavili, a o tome i suhom mesu od medvjeda smo ovdje u redovima stranice pisali), Amru Teskeredžić, Kasima Lemezana, Amru Karišik, dok su kao specijalni gosti zapamćeni Izet Piljević i “O sole mio”, Muhamed Mešić Abeda i neizbježna “Oj sudbino ja te pitam”, Adnan Mrguda i “Ramo, Ramo”, Mišo Janković Belegija sa pjesmama Miše Kovača ili Sejo Šahinpašić Škegro sa njegovom najdražom pjesmom “Ti si mi bila u svemu naj naj”.

Interesantno je da Braco Dorović, jedan od onih koji je ostao najvjerniji pjevanju, nikada nije ponio ovaj naslov. Umjesto Prvi Glas Rogatice, ovaj je ostao Prvo Grlo Rogatice. Ni Esad Hadžihasanović Buljko, koji je često učestvovao, isto tako nikada nije pobjedio. Isto kao i Vahid Makaš Dado, koji je važio za dobrog izvođača narodnih pjesama.

Audicije za izbor pjevača učesnika bile su voma zanimljive, pa je i dosta posmatrača bilo prisutno dok su trajale. Meni u sjećanju ostao je Osman Hasanagić Šizi, koji je te godine učestvovao i u samom takmičenju sa pjesmom “Zelena rijeka”.

Čitava ova manifestacija bila je uljepšana raznim takmičenjima, kao što je jedenje šampite, puhanje u kašiku punu brašna, da bi se pronašlo šta je na dnu i sl. A tu je bio i kviz znanja u kom su učestvovale ekipe ili pojedinci.

Kako i zašto se ovako lijepa manifestacija prestala održavati nikada nisam dokučio, ali takmičenje pjevača pod nazivom Prvi Glas Rogatice nikada ne mogu zaboraviti.

Zele

Leave a Reply