Najstarija Fotografija Rogatice

Najstarija fotografija Rogatice koju je Pitar-Istok ekskluzivno podijelio sa posjetiocima nase stranice otvorila je zanimljivu diskusiju. Ovom prilikom, podsjecanja radi, prenosimo dio te diskusije.

Pitar-Istok:

OVO JE NAJSTARIJA FOTOGRAFIJA ROGATICE KOJA POSTOJI. NA FOTOGRAFIJI JE ROGATIČKA TABHANA NA RAKITNICI. FOTOS JE NASTAO DALEKE 1876 godine A PRIVILEGIJU DA GA PRVI VIDE IMAJU SVI ONI KOJI POSJEĆUJU http://www.rogaticani.com

Bunar:

Ja licno ne mogu da se bas dobro orjentisem. Ona brda iza kuca (koje bi trebalo biti da su nanize na desnoj strani Rakitnice poslije usca Toplika u nju) su mi nekako preblizu…
Ali nije vazno, evo sjecanja jedne nane “od 78 ljeta” kad se pomenuse Tabhane:
Mali uvod – godine su 1941/2, dakle oko 65 godina poslije nastanka ove gore slike, izgleda da su se Tabhane rashirile/preselile uzduz Toplika
Svima nam je Toplik prolazio kroz basce i dvorista. Na vrhu je bila kuca Cvijetica (mislim da je to od djeda/tate Cvijetica sto je svirao gitaru – op.bun.) a ispod njega je bio han Ahmedbega Sokolovica (babo od Mehmeda, Mustafe i Muhameda) gdje je moj babo i prije dolazio petkom (iz Zlatnog Dola – prim. bun.) i ostavi bi konja Putalja tu, momku daj dukat da ga nahrani i pripazi dok bi on na dzumu i poslije popricaj koju sa ahbabima.
Ispod hana su bile dvije jevrejske kuce, koje su oni napustili zbog nadiranja njemacke vojske. U prvoj je zivio Mustafa Brankovic sa majkom, polu-bratom Muhamedom (Hajric) i 3 polu-sestre (Hajric) – Devleta, Murveta i Munevera. Zanimljivo je dodati da se Devleta i udala iz te kuce, prosla je kroz imanje Osmana Peste prema putu gdje su je cekali fijakeri i odvezli voljenom Fehimu Huremu i novom zivotu.
Sljedeca kuca do njih je isto bila jevrejska, zvala se Zlatanina kuca, po zeni koja je tu zivjela. Po prici, ona je (sa jos nekim Zidovima) napustila kucu samo 2-3 dana prije nego sto ce Nijemci uci u Rogaticu. Navodno su otisli u Izrael da spasu zivote (i mozda napokon postanu vecina i dusom dahnu te pocnu tretirati manjinu kao i sto “prilici” jer je zaboga manjina i svako drukciji od tebe opasnost po napredak i razvoj vecine – glupa op.bun.). U Zlataninoj kuci su zivjeli neki muhadziri koji su odatle izasli i onda smo se mi uselili – babo, mati, ja i Alija. Tu smo zivjeli 1-2 godine, dok nismo kupili kucu u Gracanici od geometra Gorusanina (otac Rusmirov).
Na kraju je bila kuca Memisa Dzinde koji je tu zivio sa zenom Belkisom i scerkom.”

 

Sele:

Jedna sitna, nebitna, ispravka. Onaj Hajric(polubrat Devletin) je Mehmed, bio je prvi direktor TPR-a, poginuo pocetkom rata u Sarajevu. E, sad o slici. Pokusavam smjestiti tabhane uz Toplik racunajuci da je napravljen jaz jer za obradu koze treba dosta vode, pa bi to moglo biti oko kuca Vajzovica. Slikano iz iz drugog ugla i ona brda izgledaju kao ona sto se nastavljaju od Hrida prema Matinom brdu. A najprilicnije bi bilo da je ovo negdje oko klaonice…a Tabhane su dobile naziv po nekim novim tabhanama.

 

Kifla:

Mogu vam reci da ste mi babu dobro oznojili. Malo smo nesta pobrkali pa bi to morali rijesiti. Naj vjerovatnije da je ova slika Tabhane ispod klaonice. Nekad prije drugog svjetskog rata u Rogaticu su doselili braca Zulejhici, Zaim Meho i Alija. Iz Visokog su doveli vrsnog majstora za kozu po imenu Murtezan. Njegov zadatak je bio da nadgleda rad na izradi koze. Zulejhici su za kulom imali radionu gdje su dalje sredjivali kozu i prodavali.
Tabhane o kojim sad pisemo nisu imale tabhanu, bar po babinom pamcenju. Prva kuca je bila Save Cvijetica, a on je drzo mejhanu gdje je sad hotel Park. Zatim je bila kuca Galiba Kukavice a do njeg han Dzananovica. Onda je bila kuca Ahmed-bega Sokolovica i njegov ducan pa kuca Zlatije.  Djindo Memis je imao kucu na samom Topliku tako da mu je voda tekla ispod kuce a onda kuca nekog fotografa Karla Misture.

Malo me Bunar zbunio sa kucom Gorusanina ja koliko se sjecam da je tu kucu kupio rah. Secan Hodjic, babo Hadjije i Alije rah. A mozda ima i veze Bunar sa tom familijom.

Leave a Reply