Nadimci – ŠEF

U Rogatici su pocesto nekog istaknutog pojedinca na rukovodnom polozaju, ili u svom esnafu, ili jednostavno iz milja znali zvati sef.
AZIZ JAHIC

Sef sumske uprave u Rogatici, sef sumarima i cinovnicima institucije kojom je rukovodio, ali i u carsiji, medju narodom, sugradjanima i lovcima bio je opet – Sef.
Rodjeni Pracak u Rogaticu je doselio davne 1953. i bio postavljen za sefa Sumske uprave koja je kao drzavna institucija brinula o uzgoju i zastiti sumskog blaga. Bio je vrlo omiljen medju potcinjenim i saradnicima, otmenog ponasanja, stava i ugleda. U slobodnom vremenu posvetio se ustanovljavanju i organizaciji Lovackog drustva ciji je bio dozivotni predsjednik. A narocite zasluge rahm.Aziz nosi sto je mladjim narastajima usadio ljubav prema prirodi, sadjenju i zastiti sumskog rastinja, tako da sve, ili skoro sve, okolne rogaticke vrleti nisu vise vrleti nego bujne sume i zasadi. Po vlastitoj zelji sahranjen je u jednim takvom sumarku povrh Hapsana, medju boricima kako je obicavao reci. Njegovi sinovi Sulejman (biznismen u Pragu) i Dzevad (univerzitetski profesor u Sarajevu), kao i kcerka Zlata koja poducava nasu djecu nasem jeziku u Svedskoj, istinski su nasljednici svoga oca.

GALIB KAZIC

E, Galib Kazic nikada nije bio sef, ali su ga tako oslovljavali sugradjani sto je imalo tezinu kao da je bio istinski sef Brijacko frizerske zadruge, a kasnije Frizerskog salona “Bradarac”.
Ako bi neko pozeli, subotom ujutru, mahmuran i nikakav da dodje sebi obicno bi navrati kod Sefa na brijanje. A ritual je trajao sat i vise, sapunjanje, mahanje peskirom, ostrenje britve, i onda obavezno sefovo: “Pa..jaaa!”, a slucajnim prolaznicima koji bi nesto dobacivali: “Is, pred opstinu”. Sa sefom se moglo satima razgovarati da se nista ne kaze, preljevati iz supljeg u prazno, a da se niko ne ljuti, uz obavezno na kraju: “Dodji opet”
Sefova djeca Ahmo (prije rata predsjednik opstine u Srebrenici), Nurko (tehnicar u “Energoinvestu”) kao i kcerke Fatima i Bisa ponijeli su, uz dosta i majcinog, i Sefovog smisla za humor i druzeljublje.

MEHMED AGIC

Prozvali smo najstarijeg Avdibegovog (istaknutog opstinskog cinovnika) sina sefom zbog toga sto je u mladosti bio sef izvidjacima, sef indijancima i kaubojima. Po struci zubni tehnicar, izvidjac, planinar, speleolog, nacelnik staba TO, ratni zarobljernik na Kuli, a danas saradnik Jove Divjaka u “Obrazovanje gradi BiH”. Sef je za nas mladje bio uzor. Aktivno se bavio rukometom i fudbalom. Njegov mladji brat Ahmed, pravnik, dugo godina poslije rata bio je kantonalni tuzilac u Zenici, a danas je sef kabineta Vahida Hece, takodjer Rogaticanina.

Sele

MUAZ ZAGORICA

Mladji sin Asima Zagorice, Muaz, od malehna se u Gracanici svojom smjeloscu i hrabroscu izdvajao iz svoje generacije. Oni drugi polako za njim krenuse i Muaza prozvase Sef. Ni on, osim sto nosi to ime, nikad nije bio sef pa ni u raji koju po Rogatici zvase Motori. Roker sto voli sevdalinku kad popije, u ratu je potvrdio hrabrost i smjelost u mnogim akcijama. Mada ga je kosa napustila, jos mlad izgleda, kada ga sretoh u Sarajevu, gdje sad trosi dane. Rogaticu, Gracanicu i raju jos nije zaboravio, a i ovi Sefa.

Zele

Leave a Reply