MERCEDES

Kada su dvojica Rogatičkih direktora tadašnjih najjačih firmi “Sjemeća” i “Tehnotransa“: Andrija Jovičić i Ejub Hasečić nabavili službene mercedese, bio je to događaj za Rogaticu. A vrijeme je – sredina šezdesetih godina, a Rogatičani su do tada imali priliku vidjeti ovo vozilo jedino u kinu, ili Gračanici (vlasnistvo Alije Hodžića Šećena) ili kada je Rogaticu pohodio potomak najbogatijeg VajzovićaŠveđanin Hajraga, ili znameniti Rogatičanin iz Los Anđelesa inž. Mustafa Hasanagić.

Nabavka crnih mercedesa (najnovijih) bila je stvar prestiža dvojice uspješnih direktora, uz to još i narodnih poslanika u Saveznoj (Ejub) i Republičkoj (Andrija) skupštini. Ejuba je vozio Ibrahim Čano poznatiji kao Grof, a Andriju Midho Muftić znan kao Parfić, obojica iz iste podljunske mahale.

Rečeni Grof mercedesa je vozio preko dvadeset godina bez i jednog udesa i većih kvarova, a prešao je sa njim po tadašnjim makadamskim putovima nevjerovatnih milion i trista hiljada kilometara. Kad sam o tome objavio člančić u fabričkim novinama, a to pročitao neki njemački inžinjer na privremenom radu u FAMOS-u koji je imao licencni ugovor sa “Mercedesom” odmah je obavijestio svoje šefove u Štutgartu. Visoka delegacija ove poznate automobilske kuće promptno je najavila posjetu Rogatici, angazovan je protokol FAMOS-a (da se mi lokalci – šveđani ne obrukamo) sve je bilo uštimano osim što nismo mogli (zbog dužeg službenog puta) obezbjediti i Ibrahima. No, kako je on imao brata blizanca Fadila (također vozača u TPR-u) i taj problem je riješen. Fadil je, glumeći Ibru, primio “Zlatnu značku s brilijantom” i povelju, a na njegovog merdžana prišarafljena je srebrna značka s podatkom da je taj auto prešao preko milion kilometara – prvi u tadašnjoj Istočnoj Evropi.

Nedugo nakon toga Ibrahim je zaposjeo neko činovničko mjesto, a mercedes je, iako još u dobrom stanju, prodat istinskom zaljubljeniku auta – Hasanu Šehiću.

E, da, da bi priča bila kompletna valja reći da Andrijin mercedes nije dogurao do milionitog kilometra. Ne znam tačno kako, li ga je Parfić majstorski razbio da ga ni sva svita rogatičkih mehaničara na čelu sa Ismetom Korom nije mogla popraviti.

Šele

Leave a Reply