Negdje sam vec rekao sustinu ovih lokalnih izbora,ali nije zgoreg da ponovim.U najboljoj varijanti bosnjacka strana(sa bilo koje liste) moze ocekivati JEDNO odbornicko mjesto,cini mi se da je i do sada tako bilo,a razlozi su,nadam se,poznati - Bosnjaka NEMA u Rogatici,a ovi sto su po svijetu,lijenost da se registruje,opste razocarenje i sl. Stoga je moj prijedlog onima koji imaju pravo glasa da zaokruze IME na bilo kojoj listi pa se tako izbjegava sukob oko ideologije,starih aferima stranke i sl.Moguce je da niko od Bosnjaka ne predje cenzus i da Bosnjaci u Skupstini opstine nemaju odbornika.U tom slucaju kako ce se izabrati predsjednik Skupstine( a mora biti Bosnjak i odbornik),zaista ne znam. Predizborne kampanje u vidu onoga pomozimo nas grad,ucinimo nesto su,po meni,najobicnije floskule...jer taj jedan(ako bude izabran) nece moci uciniti skoro nista.Jedino,ako je covjek stalno tamo(zivi tamo) i bolje od svih nas palamudzija iz dijaspore shvata probleme povratnika,moze,obzirom da ce predsjedavati skupstinom mudrom retorikom izvlaciti kompromisne koristi za narod koji predstavlja. Eto to je sustina (cini mi se posten savjet) zbog cega sam dobio pregrst psovki i uvreda,a Rifet proglasen jadom i bijedom i prodanom dusom.Sukobili se interesi i to je to - a narod(povratnike) ko jebe,uostalom,takva se politika u BiH vodi od prvih izbora,pa,stoga,i nije cudo.Ja se nisam registrovao,ali to ne znaci da nemam pravo koju dobaciti.I da glasam,recimo,nikad ne bih zaokruzio listu SDA,nego jednostavno zaokruzio ime,u mom slucaju RIFET MEDOSEVIC.Takvih je slucajeva u BiH vec bilo.
|