Esselamu alejkum moj dohbri Efendijo,
samo da se javim, jer upada u oči ovo ponavljanje od Dijaspore =0, pa i ovih 600 dolara, a ukoliko se ljudi zainate, iduće godine, kako mislim, bogme neće biti ni 1 dolar?!
Zašto je to tako, ne bih kroz javnu raspravu, ali dobrim dijelom znam tu tematiku, iako se ne nalazim pozvan ni prozvan da išta kažem na ovu temu, pa se mogu praviti 'mulac' ko i masa 'normalna' svijeta.
U dijsapori ljudi plaćaju dobri moj Efendijo, više nego što zemlja može da podnese...
Dijapsora je opterećena sobom, svojom familijom od po 4-5 usta, izdacima koje vi ni zamisliti ne možete, ali su u domenu normale (za vanjski svijet). Osim toga postoji porodica i familija širom svijeta, pa i u BiH, a to dobri moj Efendijo, pada opet na pleća dijaspore i izbjeglica!, a dobrim dijelom 'sve nejači' rasturene po svijetu, pa im nije ni zamjeriti ako nemaju!
Na kraju, dolaze i đžemati u inostranstvu, kojima se vani para nadavati ne može, svih silnih biblioteka, građevina, zemljišta, džamija, da ne nabrajam...primanja mala, a izdataka na sve strane..!! Kako je vas stislo, stislo je i sve ljudi širom planete, posebno naše ljude!
Na sve to dolazi školarina, putarina, mostarina, dok se dođe u domovinu, a kad se dođe nema se šta vidjeti?! (Oči u nebo, ruke pokazuju u prazne džepove!)
Osim toga, dobri moj Efendijo, i ovdje džemati, pored džematlija hoće i od dijaspore još sve navedeno, svi su ko izgladnjeli ptičići, traže, a slabo se daje....na izgled, ali se izbjegava, da se ne plaća dva ili tri puta, ako ništa - da se ne plaća duplo!
Da se izvadi jedna dozvola potrebno je ganjati dvije do tri godine, (da ne pominjemo plave koverte!), pogledajte dobri moj Efendijo da neki umriješe, a da nam se ne vratiše ni na svoje, pa od svega toga - veliko ništa...!? (Drugi zaborave vratiti primljeno i obećano!)
Ovo je samo jedan mali dio onoga "šta tare dijasporu", za što niko neće ništa da zna, a traži se, znam - mala para, ali kada se dadne "caru carevo" narodu ne osta bome, malo ili ništa.
(Dijaspora sve zna, vidi i čuje, pa ako i ne reaguje, ima razloga zašto!)
To sam htio samo reći dobri moj Efendijo, pa da se ne naljutiš, ako se niko ne javlja, ovdje je sve tako po rogatički, kada budu bolja vremena - bolja će biti i nafaka, mislim da će biti više i priloga...a, kako vidim, po svijetu "u matičnim džematima" daje se i šakom i kapom, preko familije, kako je i adet, da neko ne pomisli, gluho bilo, eto niko ne daje niti zekat niti onima slabije imućnijim...Daje se dobri moj Efendijo, možda ne u Rogatici, ali na drugom mjestu se daje, pa ne treba naglašavati ono "0" dolara, jer 600 dolara nije 0, dobri moj Efendijo!
Selam Tebi i našem dragom džematu u Rogatici, dobri moj Efendijo, te svako dobro i bez zamjere -
Iskreno Vaš
Prof. Hamdo Čamo
|