www.rogaticani.com

Bila jednom jedna carsija
Sada je: April 13th, 2021, 12:35 am.

Vremenska zona: UTC - 1:00




Započni novu temu Reply to topic  [ 343 posts ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 29  Sljedeća
Autor Poruka
 Naslov: IZ ROGATICKE KUHINJE
TekstNapisano: August 21st, 2009, 6:10 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 22nd, 2008, 10:23 am
Tekstovi: 13163
Ovdje možete skidati najbolje rogatičke kulinarske recepte


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: IZ ROGATICKE KUHINJE
TekstNapisano: August 21st, 2009, 7:47 pm 
Site Admin

Pridružen: Novembar 9th, 2008, 2:54 pm
Tekstovi: 5885
Kad bih god sretni Begu(Muaza)rahm.na carsiji ili na utakmici vazda se falio,gladeci se po trbuhu,kako mu je Devla spremila ovo ili ono,pitu,sarmu,sitni cevap,dolmu...I nije bez razloga.A onda kad bih ja to pomeni rahm Braci Ibrahimu ili Amri,vise kao kompliment Devlinom umijecu,oni bi se ljutili,ko,biva,ma baba uvijek pretjeruje.Mladost to nije razumjela.A onda su prosle godine pa smo se sreli u Kelnu i jeli vruc Devlin burek,i potekle su asocijacije,a nije vise ni bilo mladalacke ljutnje.I drago bi mi bilo kad bi AmraT imala vremena(a umijeca i tradicije ne manjka) da nam ovdje,na tenane,podastre sva ta rogaticka kulinarska umijeca,rogatickim govorom i leksikom u sto ne sumnjam.
Mozemo mi vrtiti po internetu i naci hiljade recepata tzv.bosanske kuhinje,ali bolje je ono,sto rece Avdaga "Sto nas je odhranilo".Ja ostajem duzan jednu pricu kad smo pekli rakiju u Muazovj basti(dajdza Nazim i njegova druzina),ja,uz dopustenje doveo dva sarajevska umjetnika Kemala Hromica(slikara) i Vukosava Govedarucu(pjevaca),pili smo vrucu rakiju,mezili hladnom lanjskom,a tek sto je Devla mezetluke prinosila,e to se ne moze jednom recenicom reci.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: IZ ROGATICKE KUHINJE
TekstNapisano: August 21st, 2009, 9:33 pm 

Pridružen: April 23rd, 2009, 1:01 am
Tekstovi: 367
Fino ste vi ovo zamislili. Da li cu imati vremena??? Ko zna. Vidjet cemo...
Evo za pocetak recept za Divit baklavu...meni najdrazu baklavu. Mozda je mnogi i ne prave jer ima zahmeta, treba strpljenja a i hunjerluka da se dobro ispece i potrefi prava agda. Ako se ipak nakanite praviti, zelim da Vam uspije i da u njenom svakom svakom kusu uzivate. Prijatno!

Divit baklava
Slika
Slika

450 gr.tankih jufki za baklavu
450 gr. mljevenih oraha
150 gr. secera
250 gr. maslaca
Agda (Zaljev)
1 l. vode
650 gr. secera
sok od jednog limuna
Priprema
Za ovu baklavu Vam je potrebna veoma tanka oklagija, debljine olovke.

U pakovanju je ukupno 25 tankih jufki oblika pravougaonika.
Jufke prekrijte sa vlaznom krpom kako se ne bi susile dok pravite baklavu.
Orahe sameljite i pomijesajte sa secerom. Pravila sam ranije i sa sjeckanim orasima ali kako se jufke rozaju, lako pucaju, pa mi je ljepsa sa mljevenim orasima.
Maslac rastopite.
Za pravljenje divit baklavica koristim samo dvije jufke.
Prvu jufku premazite svu sa maslacem, na nju polagano stavite drugu jufku, premazite sa maslacem i prespite sa orasima ravnomjerno po citavoj jufci.
Oglagiju stavite na duzu stranu jufke i polako oko nje motajte citavu jufku sve do kraja.
Sada oklagiju sa jufkom stavite uspravno i polagano, pocevsi sa dna objema rukama, povlacite, rozajte jufku prema dole.
Narozanu jufku polagano skinite sa oklagije, odrezite krajeve, a zatim sa ostrim nozem prepezite na pola a zatim jos jednom, praveci pri tom 4 baklave.
Ponovite zatim postupak sa svim preostalim jufkama. Na kraju svaku baklavu premazite sa maslacem.
Baklave redajte u namastenu tepsiju i pecite na 180 stepeni, 40 minuta, dok Vam baklava fino ne porumeni.
U medjuvremenu naparvite agdu(zaljev) tako sto cete pomijesati secer sa vodom a zatim zagrijavati i kada Vam prokljuca kuhati 10-ak minuta.
U ohladjenu agdu dodati sok od jednog limuna.
Gotovu baklavu prohladiti i zaliti sa agdom (zaljevom), te ostaviti da se dobro ohladi.
Divit baklava se uvijek pravila u manjim kusevima (baklavicama).
Vi ukoliko volite malo vece komade onda mozete baklave praviti sa tri jufke
te rezati malo vece.
Prije sam za baklave pravila domace jufke ali na zalost zbog nedostatka vremena baklave uvijek pravim od gotovih jufki.
Ukoliko se odlucite da pravite domace jufke, jufke trebaju biti tanje i dobro prosusene.
Prijatno i ne zaboravite zaliti sa soljicom kafe ili casom hladne vode…:)


Last edited by amrat on Septembar 1st, 2009, 2:36 pm, edited 3 times in total.

Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: IZ ROGATICKE KUHINJE
TekstNapisano: Septembar 1st, 2009, 4:39 am 
Avatar

Pridružen: Novembar 4th, 2008, 12:08 am
Tekstovi: 2730
Amra, da je zahmetli, bome i jeste, ali mogu misliti kada je gotova, ne da hrušti, već se topi...

Jeo sam divit-baklavu i provjereno jedna od boljih poslastica za ljubitelje koji znaju da cijene hranu i uložen trud.

Nego, nemoj ti to ovako skromno i stidljivo, zavisi da li imaš vremena, očekivanja su pogolema, pa daj da se vidi
od tih receptura, vjeruj, da smo zainteresovani...ja stavljam malo jednostavnija, znam, po prilici šta naš svijet
voli, a nema puno vremena za spremanja..

Ukoliko možeš i imaš vremena, daj tu hranu ovdje prostri na sofru, da se oči gladne...nagledaju... :clap:

Dakle, kreni od iftara ili svakodnevnih jela, da vidimo, a i specijaliteti neka se ne stide...salate posebno..


Hamdo


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: IZ ROGATICKE KUHINJE
TekstNapisano: Septembar 3rd, 2009, 7:17 pm 
Site Admin

Pridružen: Novembar 9th, 2008, 2:54 pm
Tekstovi: 5885
De,Amra,skuhaj nesto za iftar,a i nama ostalim za veceru.Ali nesto,specijalno rogaticko.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: IZ ROGATICKE KUHINJE
TekstNapisano: Septembar 4th, 2009, 2:10 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
Sabur narode.Poso,kuca,celjad a vi hocete da budete prvi.Zasigurno niste ni baklavu probali a navalili daj jos.Doduse i ja bih al stegnite i vi strafstuk.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: IZ ROGATICKE KUHINJE
TekstNapisano: Septembar 6th, 2009, 1:02 am 

Pridružen: April 23rd, 2009, 1:01 am
Tekstovi: 367
Zele, ja bas to cekam... da vidim je li ko uz ove mubarec dane uhasulio baklavu ali nista. Ipak evo ideja za dalje. Pilici(djeca) mi danas dolaze pa sam napravila: begovu corbu, hadjijski cevap, sirnicu, burek, paluze(sa borovnicama) i kajmak baklavu. A recepti.... slijeeeeeeede...ako Bog da. Pozdrav svima:)


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: IZ ROGATICKE KUHINJE
TekstNapisano: Septembar 6th, 2009, 4:17 pm 

Pridružen: Januar 5th, 2009, 5:45 pm
Tekstovi: 93
A dje je serbe?


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: IZ ROGATICKE KUHINJE
TekstNapisano: Septembar 6th, 2009, 6:44 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
Za tebe i to od ruze.Znam da bi i smreka dala ruke ali ovo je mahsuzije. ;)


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: IZ ROGATICKE KUHINJE
TekstNapisano: Septembar 6th, 2009, 7:43 pm 
Site Admin

Pridružen: Novembar 9th, 2008, 2:54 pm
Tekstovi: 5885
Kemo je napisao:
A dje je serbe?

Iliti ZAHLADA.A bilo je paluze,mozda ovim sa OSAM postova ne pase.Ali sto kazu:"Izdrzo je Mujo i gore stvari.Izdrzace i petnaest dana/dzabice) na moru! 8-)


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: IZ ROGATICKE KUHINJE
TekstNapisano: Septembar 7th, 2009, 3:04 pm 

Pridružen: Januar 5th, 2009, 5:45 pm
Tekstovi: 93
Dobri su i djul-sok i smrekin.On je dobar i zdrav,kazu,al Evlija posebice fali serbe ramazaniju.Veli, da su stari pricali, da plaha djevojka obara momke s nogu kad bi podji sa ibrikom na vodu,a da i vatra obara snogu,al sto ramazanija obara,veli,glavu insanu zavinta.Eto, i istina je.I vatra i voda.Sve u jenom.Pa nakon nako plaha rucka paluze se je moglo cejfiti sa serbetom ramazanijom.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: IZ ROGATICKE KUHINJE
TekstNapisano: Septembar 7th, 2009, 7:44 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
Jel to onaj na razgadzanje :?


Nazad na vrh
 Profil  
 
Prikaži tekstove “stare”:  Poredaj  
Započni novu temu Reply to topic  [ 343 posts ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 29  Sljedeća

Vremenska zona: UTC - 1:00


Trenutno su tu

Trenutno korisnika: Nema nikog, odmaraju se ljudi i 1 onaj sto cita, a nece da se registruje.


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Traži, traži pa ćeš naći:
Idi na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group