www.rogaticani.com

Bila jednom jedna carsija
Sada je: April 12th, 2021, 11:31 pm.

Vremenska zona: UTC - 1:00




Započni novu temu Reply to topic  [ 361 posts ]  Stranica Prethodna  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31  Sljedeća
Autor Poruka
 Naslov: Re: KULINARSKA TRADICIJA BOSNJAKA
TekstNapisano: Maj 4th, 2012, 3:37 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 22nd, 2008, 10:23 am
Tekstovi: 13163
Attachment:
blagaj.jpg
blagaj.jpg [ 93.1 KiB | Pogledano 3839 puta. ]


SVEČANO OTVORENA
Blagajska tekija u novom ruhu, uloženo oko milion maraka
Danas je u Blagaju svečano otvoren graditeljski kompleks tekije na Buni. Nakon više od 13 mjeseci, uz objekt tekije sagrađena je i musafirhana te još neki popratni objekti.

Osim Starog mosta, Mostar kao grad turizma ima još jedan lokalitet visoke kulturološke vrijednosti a riječ je o kompleksu blagajske tekije čija je obnova počela 26. marta 2011. godine.

"Medžlis IZ Mostar je na temelju starih fotografija 2003. pokrenuo inicijativu za obnovu kompleksa u čijem je sastavu nekada bila i musafirhana. Zbog zakonskih procedura, morala su se uraditi arheološka istraživanja koje je vodio prof. dr. Enver Imamović sa svojim timom. Pronađeni su ostaci građevinskih struktura koji su nekad činili musafirhanu blagajske tekije. Na temelju toga, jedan od najpoznatijih arhitekata orijentalno-islamske baštine prof dr. Amir Pašić uradio je izvedbeno rješenje zahvaljujući preciznim geodetskim mjerenjima pronađenih ostataka građevina. Uz pomoć modernih kompjuterskih obrada, dobio je potpuno identično rješenje kakvo imamo na fotografijama iz 1900. godine", kaže za portal Klix.ba Hasan Eminović iz Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Derviši prije Osmanskog carstva

Kako kaže naš sagovornik, treba imati na umu da tekiju ne čini samo onaj prostor kojeg ljudi percipiraju kao sakralni prostor, već ona ima i popratne zgrade.
"Ako je tekija sakralni prostor, da bi ljudi morgli egizistirati na tom prostoru bilo je nužno da postoji musafirhana, prenoćište, ašćinica, pekara i drugi objekti", pojašnjava Eminović.
Iako nema precizinih podataka kada je kompleks tekije sagrađen, prof dr. Muhamed Hadžijahić donosi relevantne podatke kako je na tom mjestu bilo sagrađeno bogumilsko sjedište. Nakon toga, sagrađena je i tekija u koju se derviši došli mnogo prije Sultana Fatiha i Osmanskog carstva.
"Tekija je u vrijeme Zijaudina Ahmeda imala je derviški prostor ,ali i prateće objekte u literaturi poznate kao musafirhana blagajske tekije. Te objekte obnovit će Omer-paša Latas, čovjek za kojeg naši historiografi kažu da je rušio sve što je bilo starije od njega. Evo, zanimljivo, obnovio je tu misafirhanu balagajske tekije", kaže Eminović.
Određene intervencije u pratećim objektima uradio je i Ali-paša Rizvanbegović sredinom 19. stoljeća. TI prateći objekti balagajske tekije porušeni su vjerovatno zbog slabe ekonomske moći negdje početkom 20. stoljeća.
"1952. godine Zemaljski zavod za zaštitu spomenika kulture je napravio konzervaciju tih objekata tako da je ostala samo tekija", pojašnjava Eminović.

Turistička destinacija

Kada je riječ o vrijednosti investicije, ona se procjenjuje na oko milion konvertibilnih maraka. Potpisnici ugovora o rekonstrukciji i rehabilitaciji blagajske tekije su Vakufska direkcija Rijaseta IZ u BiH, Mostarsko muftijstvo, Medžlis IZ Mostar i ispred investitora turske Agencije Fidan Ali Dokumaci.
"Kada je riječ o investitoru, bit ću otovoren i kazati da kad smo tražili investitore koji će uvažavati sve propise vjere i koji znaju šta islam traži od takve vrste objekata. Nigdje nije bilo nikakvih interesovanja. Onda su se pojavili Turci koji imaju veliki broj turista čija je krajnja turistička destinacija blagajska tekija i ljudi u IZ su proučili tu ponudi i prihvatili je", govori Eminović te nastavlja:
"Bilo bi nelogično očekivati od nekoga da mu uzmete novac a da zauzvrat ne date nešto. Oni će po osnovu uloženih sredstava jedan određeni broj godina koristiti te novoizgrađene prostorije koji ranije nisu postojale. IZ je na dobrom putu da pronađe investititora za obnovu tekijskog objekta za šta će trebati velika sredstva. Na dobrom smo putu da to i napravimo".


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: KULINARSKA TRADICIJA BOSNJAKA
TekstNapisano: August 24th, 2012, 12:20 pm 
Site Admin

Pridružen: Novembar 9th, 2008, 2:54 pm
Tekstovi: 5885
Prema Garinoj tvrdnji(na slici,vl.burekdzinice Dzinovic),ovdje je nekoliko rogaticana na celu s rahm.Fadilo Canom pojelo bar dvije tone bureka


Attachmenti:
SDC10023.JPG
SDC10023.JPG [ 62.04 KiB | Pogledano 3794 puta. ]
Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: KULINARSKA TRADICIJA BOSNJAKA
TekstNapisano: August 24th, 2012, 1:40 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
Sad reci jel dobro biti Pitar.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: KULINARSKA TRADICIJA BOSNJAKA
TekstNapisano: August 24th, 2012, 4:17 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 22nd, 2008, 10:23 am
Tekstovi: 13163
Ovdje sam prije više jeo pitu. I mogu vam reći da je odlična. Otići ću ponovo, ah me pošo gledajući sliku.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: KULINARSKA TRADICIJA BOSNJAKA
TekstNapisano: August 24th, 2012, 7:55 pm 
Site Admin

Pridružen: Novembar 9th, 2008, 2:54 pm
Tekstovi: 5885
Narocito "zvrk",ali zaturi pricu o rahm.Fadilu Cani,to je bajka...


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: KULINARSKA TRADICIJA BOSNJAKA
TekstNapisano: Oktobar 3rd, 2012, 10:02 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 22nd, 2008, 10:23 am
Tekstovi: 13163
Kad Bošnjaci zavole nešto što slabo ko može zavoliti. Suši! Ja probo a da bogdo nisam.
Attachment:
suši.jpg
suši.jpg [ 209.26 KiB | Pogledano 3711 puta. ]


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: KULINARSKA TRADICIJA BOSNJAKA
TekstNapisano: Oktobar 3rd, 2012, 1:27 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
E sve sto ne treba pojavice se u nas.Nisam ni ja,a nikad ni necu probati a mnogi koji jesu prosli su kao ti.Lijepa nasa kuhinja.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: KULINARSKA TRADICIJA BOSNJAKA
TekstNapisano: Oktobar 3rd, 2012, 3:13 pm 
Avatar

Pridružen: Oktobar 30th, 2009, 1:26 pm
Tekstovi: 3067
Lokacija: Negdje u svijetu.
Ja probo pa mi se svidjelo.Nesto ko Japanski burek.Malko ovoga malko onoga a umjesto kiselog mlijeka ima sos boli glava.Sad ako neki ne znaju drzati one stapice u rukama to je druga stvar. :lol:


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: KULINARSKA TRADICIJA BOSNJAKA
TekstNapisano: Oktobar 4th, 2012, 2:40 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
Mahir je napisao:
Ja probo pa mi se svidjelo.Nesto ko Japanski burek.Malko ovoga malko onoga a umjesto kiselog mlijeka ima sos boli glava.Sad ako neki ne znaju drzati one stapice u rukama to je druga stvar. :lol:

Samo ti uzivaj a ja onako smotane volim samo ruzice.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: KULINARSKA TRADICIJA BOSNJAKA
TekstNapisano: Oktobar 17th, 2012, 12:40 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 22nd, 2008, 10:23 am
Tekstovi: 13163
Evo recept i nekoliko savjeta iz Srbije
Tajne majstora kuhinje: Kolač bez greške
Attachment:
kolač.jpg
kolač.jpg [ 30.56 KiB | Pogledano 3961 puta. ]

Svi koji rado peku kolače i prave torte znaju koliko stvari može da pođe po zlu, a ovo su rešenja za neke najčešće probleme koji nam često upropaste trud i volju.
Uz najbolji trud i želju, ponekad nam pravljenje poslastica ne polazi za rukom i ne radi se o lošem receptu ili našoj nespretnosti, već na primer o temperaturi rerne koju treba preciznije namestiti. Koji su najčešći problemi kod pečenja kolača i njihova rešenja za Real Simple otkrio je vrhunski kuvar i autor nagrađivane knjige "How to Bake", Nik Malijeri.

NERAVNOMERNO ISPEČENA KORA
Krivac za ovo mogla bi da bude prejaka temperatura pa je kolač iznutra sirov iako spolja lepo izgleda. Kada pravite kolač, držite se tačnih uputstava o dužini pečenja i temperaturi. Ako nije to u pitanju, proverite termometrom kako vam rerna radi kod zagrevanja. Ako temperatura koju ste uključili nije ista, očito se temperatura vaše rerne ne slaže s onima u receptima. Tada je potrebno pozvati servisera zbog kalibracije, jer će vam inače rerna uvek raditi slabije ili jače od onog što stoji u receptu.

GRUDVICE
Rešenje: Grudvice su obično posledica lošeg miksiranja. Bez obzira mešate li smesu rukom ili mikserom, obavezno koristite okruglu posudu da možete dobro sve promešati jer u četvrtastoj posudi uvek nešto ostane u uglovima. Na kraju još kašikom ili varjačom još jednom sve promešajte i proverite da li je smesa glatka.

KOLAČ SE ZALEPIO ZA PLEH
Da biste izbegli zalepljen biskvit ili koru u kalupu ili na plehu, pazite da su sve površine dobro namazane maslacem ili uljem, a zatim i posute brašnom. Ako ne volite puno da uljite ili brašnite podlogu, rešenje je u papiru za pečenje. Pazite smo da ga dobro stavite i zagladite rukom. Papir će se s kore najlakše odlepiti dok je kora još topla, prenosi T portal.

GLAZURA
Ako vam glazura izgleda loše ili je kvrgava, ne brinite. Jednostavno preko stavite novi, jako tanak sloj tako da prekrijete neravnine. Pošto kolač tako odstoji pola sata u frižideru glazura će izgledati ujednačeno, a taj drugi sloj mažite tanko kao puter.
Saveti Kuvanje Kulinarstvo Trpeza Kolač Glazura Kora Majstor Tajna


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: KULINARSKA TRADICIJA BOSNJAKA
TekstNapisano: Januar 10th, 2013, 7:56 pm 
Site Admin

Pridružen: Novembar 9th, 2008, 2:54 pm
Tekstovi: 5885
Sve recepte na stranu,ali ispod peke :P


Attachmenti:
pecenje.jpg
pecenje.jpg [ 118.28 KiB | Pogledano 3941 puta. ]
Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: KULINARSKA TRADICIJA BOSNJAKA
TekstNapisano: Januar 11th, 2013, 3:15 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
Sele ja ti ovdje imam jednog iz Visegrada koji je maher za ovakve stvari a po slici ama bas isto kao sto on pravi.Cest sam mu gost a zadnja vatra je bila za verige u kojim se kuhao pendzevis.Ne bi se zastidio pred ni jednim asdzijom kako je to napravio a meni je morao odvojiti i za ponijeti.


Nazad na vrh
 Profil  
 
Prikaži tekstove “stare”:  Poredaj  
Započni novu temu Reply to topic  [ 361 posts ]  Stranica Prethodna  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31  Sljedeća

Vremenska zona: UTC - 1:00


Trenutno su tu

Trenutno korisnika: Nema nikog, odmaraju se ljudi i 1 onaj sto cita, a nece da se registruje.


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Traži, traži pa ćeš naći:
Idi na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group