www.rogaticani.com

Bila jednom jedna carsija
Sada je: April 13th, 2021, 12:48 am.

Vremenska zona: UTC - 1:00




Započni novu temu Reply to topic  [ 361 posts ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 31  Sljedeća
Autor Poruka
 Naslov: KULINARSKA TRADICIJA BOSNJAKA
TekstNapisano: Juli 18th, 2009, 12:28 am 
Avatar

Pridružen: Novembar 4th, 2008, 12:08 am
Tekstovi: 2730
BOSANSKA KUHINJA

Ono glavno, što nas na svijetu drži, što svi volimo, nije postavljeno, pa evo...

Sva jela koja stavljate i kojih se sjetite, posebno sa slikama, ovdje su dobro došle...

Sve šta se u kući sprema, posbeno pite, kadaif i ostalo, molimo vas ovdje..

Recepte za one, koji su željni, one naše 'prave hrane', rogatičke i malo dalje..
više su nego - dobro došli!

Čak i divljač, 'lovnu i ribolovnu', stavljajte ovdje, da nam žlijezde iza zuba prorade, da se
prisjete, ostanu u sjećanju...ovo je naša riznica.

Oni iz Amerike, Australije, Kanade i Aljaske, Japana, nek ne pretjeruju..znamo da se hrane
u McDonaldu i ne treba nam hamburger sa ribom, lukom, kikirikijem, rakovima, suši i sl..
Mogu zarad onih koji ne znaju tu vrstu hrane, ali opet, bez soseva, kečapa i mazanja..

Za sve ostalo, a mislim, da će toga biti više nego recepata...naglasite sa naznakom - MEZA!!

Po onoj: "Pripij, bolan - da te meza ne uhvati!"

Ja ću posebno ovdje nekoliko domaćih slika da ubacim.

Što se tiče pića, može i to je hrana. Sve vrste!

Da vidimno, šta koj' pije!

Sve pod B. kuhinju, Mezu, samo sa naznakom - piće!


Gledajte, da slike budu više Vaše, nego tuđe...

Može nam neko zahatarit'...a, to nikako ne bi bilo fino...

Bujrum..


Sve slike, prijašnje, a tiču se hrane, ulova, salata, prebacite
na ovo mjesto..da se lakše pronađe..


Last edited by camo on Juli 18th, 2009, 12:46 am, edited 4 times in total.

Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: KULINARSKA TRADICIJA BOSNJAKA
TekstNapisano: Juli 18th, 2009, 12:37 am 
Avatar

Pridružen: Novembar 4th, 2008, 12:08 am
Tekstovi: 2730
Bosanski lonac

Slika


Vrijeme pripreme: 3-4 sata

Sastojci:

• 80 dkg kvalitetne govedine ili masnije junetine
• 60 dkg krompira
• 2 dkg soli
• 1 dl sirceta
• 2 dl vode
• 15 dkg crvenog luka
• malo mahuna
• 8 reznjeva bijelog luka
• nekoliko paradajza (moze i ukuhani)
• biber u zrnu
• 10 dkg mrkve
• 3 dkg persunovog lista
• 2 dkg celera
• 12 klincica
• pergament papir, kanap

Priprema:

Povrce osim bijelog luka isjecite. Meso izrezite na vece komade. Krompir prepolovite ako
je veci ostavite ga cijelog. U lonac slazite red povrca i zacina, pa red mesa i tako do vrha.
Lonac ne smije biti pun jer jelo mora krckati. Slozen lonac zalijte sircetom promijesanim sa
2 dl vode i prekrijte izrezanim paradajzom. Pokrijte pergament-papirom, zavezite i pecite.
Pogrešno je misliti da se bosanski lonac kuha na kolu. Na pocetku vatra u pecnici mora biti
jaka, a kasnije je smanjite i pustite da krcka 3-4 sata. Servirajte meso sa sosom iz lonca.


Posluzite toplo.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: KULINARSKA TRADICIJA BOSNJAKA
TekstNapisano: Juli 18th, 2009, 12:40 am 
Avatar

Pridružen: Novembar 4th, 2008, 12:08 am
Tekstovi: 2730
Sarma u japraku

Slika

Vrijeme pripreme: 90 min

Sastojci:

• 90 dg mljevenog mesa
• 30 dg lišća vinove loze
• 10 dg riže
• 10 dg luka
• sol
• papar,
• češnjak
• peršin
• mljevena crvena paprika
• 2dl goveđe juhe
• 4 dl kiselog vrhnja

Priprema:

U mljeveno meso umiješajte rižu, nasjeckani luk (crveni i bijeli), peršin, sol,
papar i mljevenu papriku.

Svježe lišće prokuhajte, rasporedite nadjev, savijte sarmice.

Složite ih jednu uz drugu, prelijte juhom i kuhajte sat i pol.


Poslužite s kiselim vrhnjem.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: KULINARSKA TRADICIJA BOSNJAKA
TekstNapisano: Juli 18th, 2009, 12:41 am 
Avatar

Pridružen: Novembar 4th, 2008, 12:08 am
Tekstovi: 2730
Begova čorba

Slika

Vrijeme pripreme: 30 min

Sastojci:

• 500 g kokošijeg mesa
• 200 g mrkve
• celer
• peršin
• 20 g riže
• 50 g bamje
• 2 dl vrhnja
• 3 žumanjka
• sok od limuna
• sol


Priprema:

Oprano meso staviti u hladnu vodu, dodati očišćeno povrće, bamiju i sve
zajedno kuhati. Posoliti po ukusu.

Kad se meso skuha, izvaditi ga, a čorbu procijediti. Meso odvojiti od kostiju
i isjeckati na kockice. Povrće takodjer usitniti i zajedno s mesom vratiti u čorbu.

Posebno skuhati rižu, procijediti i staviti u čorbu. Sve zajedno prokuhati još
10 minuta i zakiseliti limunovim sokom.

Prije služenja čorbu začiniti umućenim žumanjcima i vrhnjem.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: KULINARSKA TRADICIJA BOSNJAKA
TekstNapisano: Juli 18th, 2009, 12:43 am 
Avatar

Pridružen: Novembar 4th, 2008, 12:08 am
Tekstovi: 2730
Sogan dolma

Slika

Vrijeme pripreme: 30 min

Sastojci:

• 1 kg vecih glavica luka,
• 40 dkg mijesanog mljevenog mesa,
• 10 dkg rize,
• 5 dkg mrkve,
• 5 dkg celera
• 2 dl povlake,
• biber limun,
• aleva paprika
• so.


Priprema:

Ocistite luk zasjecite svaku glavicu pri vrhu. Kuhajte nekoliko minuta.
Ocjedite ga i stavite da se ohladi. U meduvremenu pripremite nadjev.

Mesu dodajte isjeckanu mrkvu, celer, rizu, so i biber. Izmjesajte i punite
luk. Prvi sloj luka bacite, srednji koristite kao podlogu, a ostalo punite.
Punite lukove, slozite, pospite alevom paprikom, kuhajte prvo na jakoj a
kasnije na slabijoj vatri.


Pri serviranju prelite povlakomili limunovim sokom.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: KULINARSKA TRADICIJA BOSNJAKA
TekstNapisano: Juli 18th, 2009, 3:24 pm 
Site Admin

Pridružen: Novembar 9th, 2008, 2:54 pm
Tekstovi: 5885
Uz ova ukusna jela treba i neka salata.Evo,ja predlazem:Uzeti poveci krastavac(ovaj zapadni) u najlonu,oguliti ga razrezati na cetvoro,posoliti,otvorii prozor i baciti.Tako mi je bar pricao rahmetli Ibrahim Hodzic Hodza,onaj sto se pitao :"Kako nako",a vjerovati mu je ,imao je preko stopedeset kila.
A kad smo kod Hodze evo kako je on jednom sa mojim rahm.bratom pravio telecu glavusu.Najprije su nalozili ovecu vatru na ognjistu i u bakracu malo svarili glavusu dok su zene razvile podeblju jufku,pa su glavusu malo ocijedili i bezbeli posolili,zamotali u jufku i gurnuli u furunu.Zatim su uzeli jedan zemljani lonac,ma kakv lonac,to je cup,stavili medju noge ,gulili krompir,luk i grincajz(ha,znate li sta je grincajz),ubacili dvije tri glavice bijelog luka,lovorovog lisca i ljute paprike,bibera i opet soli,pa u to sasuli pet sest kila mesa,onog masnog oko bubrega,da "guzica ne hrdja",pili hladnu rakiju i nako vrelo,s vatre kusali,utom bi i glavusa i vruci somuni i krastavica kroz prozor i karton zagorskog crvenog.
A pitali mi rahm.Medenog sta je bolje uz meso peci,kupus,krompir jal kakvo drugo zelje,na sto ce Medeni:"Uz meso mozete narezati i bukova lista,hajvani hajvanski!" Bogami je u pravu bio dobri Medeni.

UH,tek sad vidjeh,ovo je u rubrici "Zdravlje",izvinjavam se zbog ovog preleta.Molim administratora da ovo,ako moze,turi negdje u rubriku "EVO KAKO NE TREBA",jal tome slicno.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: KULINARSKA TRADICIJA BOSNJAKA
TekstNapisano: Juli 18th, 2009, 6:16 pm 
Avatar

Pridružen: Novembar 4th, 2008, 12:08 am
Tekstovi: 2730
Bezbeli da će ovdje da ostane. Nasmija mene Šele do suza, za ono - "da guzica ne hrđa", to čuh prvi put..


Ja ću evo opet, da vidite, da može i drugačije od recepata, pa ko kad može da ubaci koju tepsiju...jal lonac..


Obzirom da nam je dozlogrdilo da okrećemo, ovaj put dadosmo u pekaru da se ispeče, evo rezultata..


Ovo je za 1. Maj..k'o u stara vremena..samo negdje, na Igmanu..a, sa Igmana bi pogledat', baš lijepo...


Slika


Slika


Šule je to sve dobro izrezao..


Slika


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: KULINARSKA TRADICIJA BOSNJAKA
TekstNapisano: Juli 18th, 2009, 6:21 pm 
Avatar

Pridružen: Novembar 4th, 2008, 12:08 am
Tekstovi: 2730
Malo pogledasmo okolo..kad umjesto pečurki, raste -


Slika



Evo, za reklamu, nisam dobio ni pare...


Slika


Usput se našlo i salate..mladog luka..


Slika


Samo još fali ova pjesma: Sa Igmana pogledat je lijepo..

http://www.youtube.com/watch?v=y2irNnGj ... re=related


Last edited by camo on Juli 18th, 2009, 6:28 pm, edited 1 time in total.

Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: KULINARSKA TRADICIJA BOSNJAKA
TekstNapisano: Juli 18th, 2009, 7:41 pm 
Site Admin

Pridružen: Novembar 9th, 2008, 2:54 pm
Tekstovi: 5885
Hajd dobro sto je Sarajevska,a kus sa njom u travu...ko da ti je Pitar u rodu,a fino je govorio Hasim Jesenkovic a.r.,e moj Sele,oba mi zeta "Himber Herr",a zetovi su dr.Suad Ajanovic i Mirso Colic,koji,istina,popije rakiju ko da srce kahvu,a ja se sav stresem i najezim.Neuzubillahi.
I,Camo,sve ti jer dobro osim mladog luka,moras mu malo dodati mladog sira i pavlake,pa jel to lukmira,satrica ili siriluk - nema veze.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: KULINARSKA TRADICIJA BOSNJAKA
TekstNapisano: Juli 18th, 2009, 10:34 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
Ona tepsija u kojoj se peklo i piva me podsjetise na mog amidzu Sulju.Ja i on bi u pekari lepine taze u onu mocu umakali i zaljevali bas sarajevskom.A uz onu mocu moze se popiti bukadar a da ni ne osjetis.Ko kolomast podmaze i ne da hrdzi ;) .
Nekako se vazda zavrsavalo s harmonikom :lol:


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: KULINARSKA TRADICIJA BOSNJAKA
TekstNapisano: Juli 19th, 2009, 1:24 pm 
Avatar

Pridružen: Novembar 4th, 2008, 12:08 am
Tekstovi: 2730
Lijepo se podsjetiti na a.r. Sulju, (Selam ćeš Rabiji i djeci), ostalo je sjećanje na sijela bilo kod njih ili kod nas..harmonika..pjesma, znaš i sam.
Drugačije nije moglo ni biti..nego, podsjeti ti mene Kikića pekare..Stari bi kod njeg kupi te moče..pa bi donesi, a ja bih voli, onu moču, udri.. sa
friškim somunom, ja lepinjom, ja kiflom..Zele, ni ti ništa ne znaš...

Što se tiče piva..gore nema potoka...vrela, pa gajbu u hladovinu i mahovinu..imam slike, 'ma mi nezgodno..priroda je to..
a, vjeruj mi, bilo je i lukmire, (satrice), nego, dok ja za kameru i dok se sjetih - u sahanu ništa ne osta'.

Pa, to je glavna 'salata', ne bih ja bez tog..ni na Igman..


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: BOSANSKA KUHINJA
TekstNapisano: Juli 19th, 2009, 1:30 pm 
Avatar

Pridružen: Novembar 4th, 2008, 12:08 am
Tekstovi: 2730
Iza toga bi još i ona prava bosanska kahva, što ubija, iz velike đezve..sa vatre..

I, čupavci..'za vodopije'..


Slika


Nazad na vrh
 Profil  
 
Prikaži tekstove “stare”:  Poredaj  
Započni novu temu Reply to topic  [ 361 posts ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 31  Sljedeća

Vremenska zona: UTC - 1:00


Trenutno su tu

Trenutno korisnika: Nema nikog, odmaraju se ljudi i 2 onih sto citaju, a nece da se registruju.


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Traži, traži pa ćeš naći:
Idi na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group