Mahir je napisao:
Znam a i siguran sam da pitanje koje cu postaviti nece se svidjeti svima.Cuo sam nedavno da su Rogaticu za vrijeme rata u odredzenom periodu branila saka cetnika i da za uzimanje je trebalo pedeset Rogaticana.Pitanje je zasto niko,kazem NIKO NIKAD NIJE POKUSO OSLOBODITI ROGATICU?
Možda si ovo čuo od nekih koji pojma nemaju šta je rat ili su to gledali samo na TV-u. Da ne šiljim, išlo se i u takve akcije iz Goražda, oni koji su bili tu (Alem, Dinko, Krme, Haso Š., Pava....i da ih ne nabrajam) znaju dokle se i došlo i šta se moglo. I sa čim se išlo. Kad sam 93 došao u Goražde bila je velika četnička ofanziva, pala je Međiđa, Pokrivenik, Ustiprača...Ali hajde, nije mjesto da se ovdje o tome raspravlja.
Ono što je istina je da smo mi u ovaj rat ušli vojno nepripremljeni, politički obezglavljeni i materijalno nikakvi. Za to je neko trebao da odgovara. A i narod je sam kriv. Kad je Jastreb iz Hrvatske govorio:"Muslimani, prodajte kravicu a kupite strojnicu" neki su govorili vidi budale, a neki mu j**avali mater. Pa mi sa komšijama živimo bolje nego sa braćom. Mi smo u komšijama gledali jarane, oni u nama muslimane. I bi što je moralo biti. Niko nam nije kriv, sami smo. Znam da riječi "da je bilo" otvaraju vrata Džehenema, ali vjerujem da je npr. jedan Peda bio u Rogatici 91 mnoge stvari bi se drugačije odvijale. Ako ništa, bar nam onoliki civili nebi bili pobijeni.
I još nešto. Ako se ovako nastavi urušavanje ove države, nisam siguran da neče početi drugo poluvrijeme jer ova utakmica nikad nije završena. Sudija nije svirao kraj. E onda, ako do toga dođe, bujrum. Samo ne iz daleka i iz nekih njemačkih ili drugih raspraskavajućih brigada.