www.rogaticani.com

Bila jednom jedna carsija
Sada je: Januar 17th, 2018, 10:19 am.

Vremenska zona: UTC - 1:00
Započni novu temu Reply to topic  [ 569 posts ]  Stranica Prethodna  1 ... 44, 45, 46, 47, 48
Autor Poruka
 Naslov: Re: Rogatički abecedarij
TekstNapisano: Mart 15th, 2017, 1:00 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10074
Lokacija: nije u rogatici
Pored svega nabrojanog sto su radili zaboravio si reci da su radili i na cinkvini od cijeg rada se Mladost samofinansirala.
Rahmet im dusi i lijepi Dzennet a zbog njik koji su me pustali da ulazim bez karte poslije sam kupovao i za djete kom nije trebala.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Rogatički abecedarij
TekstNapisano: Mart 22nd, 2017, 11:43 am 
Site Admin

Pridružen: Novembar 9th, 2008, 2:54 pm
Tekstovi: 5835
AKADEMSKI OBRAZOVANI BOSNJACI ROGATICANI IZMEDJU DVA SVJETSKA RATA

Ceprkjauci po internetu pronadjoh imena Rogaticana Bosnjaka koji su stekli akademsko zvanje izmedju dva rata.

Brankovic Sinan,pravnik,sudija sreskog suda
Dajdzic Edhem,pravnik
Dobraca Kasim,profesor u srednjoj skoli
Hrelja Muhamed,elektro inzinjer
Sahinpasic Sahin,profesor

njima sam pridodao i intelektualce koji nisu Rogaticani,ali su dobar dio radnog vijeka proveli u Rogatici:

Dzinic Mustafa,prof.njemackog jezika
Begic Nail,prof.
Dr Alija Tomic,ljekar
Dr Sefik Sadikovic,ljekar


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Rogatički abecedarij
TekstNapisano: Mart 23rd, 2017, 2:53 pm 
Site Admin

Pridružen: Novembar 9th, 2008, 2:54 pm
Tekstovi: 5835
ROGATICANI "GOLOOTOCANI"

Ne postoje egzaktni podaci, ali,za sedam godina koliko je postojao logor na Golom otoku torturu je prošlo oko 13.000 osoba, a među njima je bio nemali broj prekaljenih partizana i visokih dužnosnika Komunističke partije Jugoslavije, koji su godinama bili odgajani u bezrezervnoj i slijepoj ljubavi prema Staljinu i SSSR-u, da bi se u trenutku, jednim od najdramatičnijih događaja u socijalističkoj Jugoslaviji, rezolucijom Informbiroa iz juna 1948. godine, stvari naglo promijenile.


Staljinova Rezolucija Informbiroa je oštro osudila Komunističku partiju Jugoslavije zbog navodnog „zastranjivanja“, a prihvatit će je uglavnom sve relevantne, ali i one sasvim nebitne svjetske komunističke partije. Kaotičnu situaciju dodatno je začinila opijenost državnog vrha komunističkom ideologijom, koju je do tada utjelovljivao isključivo SSSR. Slijepo vjerujući u internacionalističku, partijsku solidarnost, jugoslavenskim komunistima bilo je neshvatljivo da neko socijalističko društvo može težiti takvom tipu dominacije kakvog je Moskva željela ustanoviti u Jugoslaviji.

Time će započeti burno razdoblje u kojem se Jugoslavija našla u izolaciji i neprestanom strahu da će, osim politički, biti napadnuta i vojno. No, nakon Staljinove smrti i dolaska Nikite Hruščova na čelo SSSR-a ponovno se nazdravlja prijateljstvu dvije države, čime dolazi i do gašenja logora na Golom otoku. Goli tada postaje redovni zatvor, koji više nije rezerviran samo za političke neistomišljenike, već se u njega smještaju mlađi delikventi i „uobičajeni“ kriminalci. Kao takav funkcionira do 1988. godine kada se konačno gasi. Od tada do danas, Goli otok je doslovce prepušten zaboravu, opsežno devastiran i koristi ga se tek u političkim prepucavanjima.
Ovo je u najsazetijem istina o Golom otoku na kojem ce se naci i trojica Rogaticana:
Hodzic Huse Mehmed(19o6) uhicen u junu 1949 otpusten 195o.
Mahmutovic Naila Edhem (192o) uhicen aprila 1949. otpusten 1953.
Satrovic Emina Seco (193o) uhicen 1949.otpusten aprila 1953.
Kao jos mladog i radoznalog osluskivao sam tajnovite price o Golom otoku,ni sam nisam mogao vjerovati da se tako okrutno razracunavalo sa dojucerasnjim saborcima.Mnogo godina kasnije znao sam i popricati sa ovim ljudima,ali osim sa Secom,druge je bilo tesko "otvoriti.
Elem,kako se ima obicaj reci "Revolucija jede svoju djecu" sto se desilo i trojici nasih sugradjana.Uglavnom,nisu bili nikad osudjivani nego su bili na "prevaspitavanju i drustveno korisnom radu"
Edhem Mahmutovic po otpustanju ukljucio se u zajednicu i kao vrlo sposoba,inteligentan i pismen cinovnik postavljen je za sefa sudske pisarnice u Opstinskom sudu u Rogatici gdje je radio do penzionisanja.Umro je prije zadnjeg rata.
Mehmed Hodzic,brat poznatijeg Muje Hodzica Crnog radio je kao trgovac sve do penzionisanja.Pocetkom ovog rata uhapsili su ga cetnici,internirali u zloglasni logor Batkovic gdje je i ubijen,a njegovi posmrtni ostaci ni do danas nisu pronadjeni.
Seco Satrovic je po otpustanju nastavio studij na Tehnickom fakultetu u Puli ,

a po okoncanju studija radio je u "Famosu" u Hrasnici sve do penzionisanja.Sa njim sam najcesce diskutovao na tu temu,on se nije ustrucavao da govori o svemu uz socne psovke i govorio mi je da nikad nije "revidirao stavove" uvijek je ostao dosljedan internacionalnoj komunistickoj ideji pa su ga svi u "Famosu" zbog toga zvali Rus,a on se nije ljutio,sve do zadnjeg rata,kada je pred kraj svog zivota i tesko bolestan izgubio sve iluzije,trazio i dobio pusku u Armiji BiH i okrenuo je protiv ideoloskih istomisljenika i hrabro poginuo.

O Golom otoku ce jos dugo na ovim prostorima biti govora.Ja cu samo ispricati kratku pricicu u osvit zadnjeg rata.Rat je na vidiku,ljeto 1992.godine,sjedimo u basti kod vikendice Abdulaha Jesenkovica u Rogatici,i kao iskusnog covjeka zapitkujemo sta da se radi.Kratko i jasno nam odgovara,bilo sta,ali u korist nase drzave Bosne i Hercegovine.I onda obavezno pitanje kako je on,kao mlad skojevac,izbjegao Goli.Odgovorio je mudro,bio sam mlad,neiskusan,ali prevagnuo je moj patriotski osjecaj,u pitanju je bila sudbina nase zemlje.

I da bi prica bila precizna,trojica spomenutih nisu bili jedini Rogaticani na Golom otoku.Kao sitni kriminalci tamo su svoje kazne odrobijali Mujo Ziga i Raisto Miso Knezevic,nakon sto se Goli otok pretvorio u Kaznionicu za kriminalne prestupnike.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Rogatički abecedarij
TekstNapisano: Juli 1st, 2017, 7:46 pm 
Site Admin

Pridružen: Novembar 9th, 2008, 2:54 pm
Tekstovi: 5835
GANGA

Ugljesa Vukovic Ganga.Iz poznate porodice svojevremenih ugostitelja,mesara i kobasicara iz bivse Drinske banovine,mladjahni Ugljesa je poslije drugog svjetskog rata zavrsio zanat,potom i nekakav kurs za ucitelje( sto je bilo ondasnja praksa revolucionarnih vlasti da osposobi domaci kadar)mada se,svjestan i odgovoran, tim poslom nikad nije bavio,najprije bio blagajnikom u ondasnjoj limarsko-bravarskoj zadruzi "Rad",da bi svoj hljeb potrazio u ugostiteljskoj djelatnosti cemu je,naslijedjem od oca Milana,bio najvjestiji.Pamtim ga kao predanog svom poslu,kada smo mi.mladjahni polaznici druge generacije Ekonomske skole,izvirivali kroz prozor u njegovo prostrano dvoriste gdje se pekla rakija i pekli janjci.U tom istom dvoristu u gospodarskim zgradama cesto bi nalazili utociste lokalni beskucnici,dobij po toplo cebe,komad mesa i kruha i polovku rakije,sutradan "odradi" neki sitan posao i tako do narednog dana.
Pokojni Ganga bio je dobrodusan covjek,prezivio je dva rata u kojima su stradavali njegove komsije i s tim se nikad nije mirio.Njegov najstariji brat Dusan,inzinjer gradjevinstva,bio je partizanski prvoborac,nosilac spomenice.utemeljitelj gradjevinskog preduzeca u Rogatici,najmladji Cane,inzinjer hemije zivio je u Ljubljani,srednji Milos koji je nedavno umro bavio se trgovinom.Gangu je,nakon sto mu je umrla zena,pogodila strasna tragedija - iznenada mu je,prije nekoliko godina,umro sin jedinac Mile.jedan.po svemu cestit covjek.Ganga je "ostatak zivota" proveo,kako tako,dostojanstveno.
Pokoj dusi mojim cestitim sugradjanima


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Rogatički abecedarij
TekstNapisano: Januar 4th, 2018, 11:46 am 
Site Admin

Pridružen: Novembar 9th, 2008, 2:54 pm
Tekstovi: 5835
NIKOLA JURICEVIC

Rogatica je poslije drugog svjetskog rata bila totalno razrusena i trebalo je dosta truda,radnih akcija da se obezbijede bilo kakvi uslovi za povratak njenih zitelja.S tim je bila i jasno izrazena zelja da se gradjanima omoguci ,pored zaposlenja i smjestaja porodica i minimalan sadzja sportskog,kulturnog i prosvjetnog zivota.
U svemu je,bar sto se tice sportskog i kulturnog zivota najmarkantnija figura bio nastavnik muzickog odgoja Nikola Juricevic.Ni pune dvije godine poslije rata bio je inicijator i pokretac FK"Mladosti" i Kulturno umjetnickog drustva "Slavisa Vajner Cica" u kome je oformio i narodni orkestar koji ce,mnogo godina kasnije steci takav ugled da je gostovao diljem Jugoslavije,u Bugarskoj i Libiji.Kao nastavnik u osnovnoj skoli pokrenuo je tamburaski orkestar gdje su tamburale brojne generacije rogatickih djaka.Bio je i inicijator i pokretac Auto-moto drustva u jojem je pokrenuta i prva rogaticka Auto skola,a u skoli je pokrenuo klub mlade tehnike gdje su djaci obucavani u voznji bisikla i mopeda,a znanje su usavrsavali takmiceci se za bronzane,srebrne i zlatne znacke Auto-moto saveza Jugoslavije.Ubrzo je dosao na ideju i da se u Rogatici organizulu i ulicne moto-trke na kojima su godinama ucestvovali najpoznatiji jugoslovenski asovi Pero Popovic,Sulejman Nuhic,Mustafa sunulahpasic,braca Bucalo.Te su moto-trke prerasle u moto-kros trke na Pticijaku,gdje su prije rata odrzane i dvije trke za Sampionat Jugoslavije.
Nikola je bio svestran,i bilo ga je svuda.Kada je KUD proslavljao dvadesetogodisnjicu 1967 godine dosao je i ostarjeli Nikola iako vidno bolestan.Dobio je takav aplauz od svojih sugradjana kakav do tada nije dobio niko i kakav,vjerovatno,nece pozadugo dobiti niko.
Nikola je imao dvije kcerke Nadu i Almu i dva sina Zeljka i Zorana.Na prilozenim starim fotografijama vidi se samo dio aktivnosti koje se nisu mogle zamisliti bez Nikole Juricevica.Ako preostali Rogaticani imaju imalo obraza trebalo bi njegovo ime obiljeziti,bar po njemu imenovati ulicu gdje mu je bila porodicna kuca i njegovo Auto-moto drustvo.


Nazad na vrh
 Profil  
 
Prikaži tekstove “stare”:  Poredaj  
Započni novu temu Reply to topic  [ 569 posts ]  Stranica Prethodna  1 ... 44, 45, 46, 47, 48

Vremenska zona: UTC - 1:00


Trenutno su tu

Trenutno korisnika: Nema nikog, odmaraju se ljudi i 1 onaj sto cita, a nece da se registruje.


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Traži, traži pa ćeš naći:
Idi na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group