www.rogaticani.com

Bila jednom jedna carsija
Sada je: Februar 20th, 2018, 8:45 am.

Vremenska zona: UTC - 1:00
Započni novu temu Reply to topic  [ 557 posts ]  Stranica Prethodna  1 ... 43, 44, 45, 46, 47
Autor Poruka
 Naslov: Re: Rogatički abecedarij
TekstNapisano: Februar 18th, 2017, 8:43 pm 
Site Admin

Pridružen: Novembar 9th, 2008, 2:54 pm
Tekstovi: 5507
BABA ZORA

U Rogatici je koncem cetrdesetih pa do pocetka sesdesetih godina prosloga vijeka zivjela jedna ugledna porodica koja se,nazalost,rijetko spominje u monografijama i kazivanjima po ro gatickim portalima.Porodica Zora i Brane Krtinic.Da bi se ovi stariji prisjetili,a mladji sacuvali uspomenu na dobar dio istorije rogatickog gradskog zivota,evo nekoliko crtica koje je ovaj autor kao djecak upamtio i do dan danas nije zaboravio jer se ne zaboravlja ono sto je dio tvog odrastanja,ono sto je "komsiluk" toliko svojstvena odrednica Bosancima...
Brane Krtinic je bio vrstan stolarski majstor,dosao je odnekud iz Srbije,valjda po nalogu Partije,da uspostavi i nauci domace ljude stolarskom zanatu kome,domaci,nisu bili vjesti,pa je tako uz njega stasalo niz generacija rogatickih "tislera" medju kojima su najistaknutiji bili Ahmed Salan,Kasim Lihic,Ismet Oprasic,Pero Knezeveic,Stevo Obradovic,Resad Muftic i niz drugih.Supruga Zora,da ne bi besposlicila aktivno se ukljucila u rad Kulturno umjetnickog drustva "Slavisa Vajner Cica",a suprug Brane bio je logisticka podrska crtajuci i izradjujuci scenografije za dramske komade u kojima je njegova Zora bila nenadmasna glumica.
Vrijednim radom stekli su prilican imetak i sa Ristom Milinkovicem izgradili "dupleks" kucu u naselju Mejdan,na glavnoj ulici.
Sjecam se da im je ljeti,posto nisu imali djece,u goste dolazi necak iz Splita,koji se cudio kako su "vasa lita hladna i kao nema mora",a bio je drag i rado smo ga ucili domacim,bosanskim manguplucima.
Gospodja Zora,od lokalnih sereta,ubrzo dobi nadimak "Baba Zora",a posto je bila relativno mlada plaho sae ljutila,ali kako biva,nadimak ostade.Samo rijetki su je smjeli tako zovnuti ali je,potom,slijedaila salva psovki...opte,oni pristojniji su,izbjegavali,koliko su mogli,ali...
Ubrzo im je dosadila provincija,prodali su pola kuce TPR-u.koji je tu "uselio" novopridoslog majstora iz Mokre Gore Bozu Jovicica,drugu polovicu naslijedio je Vlajko Gluhovic posto je "pazio" Joku udovicu pok.Riste Milinkovica,nadzornika Uprave puteva,a onda je doslo vrijeme da se rusi jer se gradio savremeni trg Djure Pucara.
I to bi bila jos jedna prica o vremenu koje je iza nas i o ljudima koji su,svako na svoj nacin,ostavili trag u nasem gradu.Kad se slavila neka obljetnica KUD-a pa se igrala "Hasanaginca" pozvana je i "Baba Zora" koja je sa suzama odgledala predstavu sa novim,mladim,glumcima.Eto.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Rogatički abecedarij
TekstNapisano: Mart 14th, 2017, 7:59 pm 
Site Admin

Pridružen: Novembar 9th, 2008, 2:54 pm
Tekstovi: 5507
IBRO I HAKIJA

Zapadne me,negdje s proljeca davne 1974,godine da me raja izaberu za predsjednika FK"Mladost".Nevoljko se prihvatim jer je "Mladost" u nekakvoj medjuopstinskoj ligi nakon prvog dijerla na posljednjem mjestu,ali to je ujedno i izazov,pa velim - da pokusamo.Igracki kadar dobar,ali totalo dezorjentzisan i nemotivisan,raspitam se ko je u administraciji,vele,Hakija i Ibro...i prihvatim.Nekako taj proljetni dio odigramo relativno dobro,ali predzadnji,i ispadamo,sto je porazno.Savjetuje me Ibro Prepic,sekretar kluba,da ulozimo zalbu,on pronasao neku neregularnu igru,velim probaj,i zalba,argumentovano srocena i upali.Ostadosmo.
Proslo ljeto,okupljamo igrace i sportske ranike,da krenemo iz pocetka.Obavimo lokalne pripreme,okupimo igrace,izaberemo trenera nastavnika Slobodana Mijica,i krenemo...i to kako,jesenji dio zavrsimo sa jednim porazom.Tim organizujemo zajedno sa administracijom da se zna sta ko radi.U tome lezi najveca tajna - motivisani igraci i asministracija koju "nose" Ibro Prepic (sekretar) i Hakija Feriz (knjigovodja i blagajnik).Organizujemo "samofinansiranje" preko tombole i pomoci lokalnih preduzeca,krenemo u projekat izgradnje klupskih prostorija i posaljemo dvadesetak igraca,prvi put u istoriji,na zimske pripreme u Dubrovnik.Javljaju mi se iz Dubrovnika da su u top fizickoj pripremi za koju je zasluzan prof.Omer Muftic i njegovi pomocnici Slobodan Mijic i Himzo Hodzic i da im ugovirim tri pripremne utakmice.A u Rogatici pao snijeg vise od pola metra,velim Omeru ne moze,snijeg,on kratko:ocisti predsjednice.Animiramo "Standard" i njegovu mehanizaciju,ocistimo teren i sva trei protivnika dobijemo po pet sest razlike.
I da skatim,izgubimo prvenstvo u posljednjoj utakmici na Kosevu na legendarnoj cetvorki od lidera Bosne,a koju je posmatralo rekordnih pet hiljada ljubitelja fudbala jer je odlucivala ko ide u Republicku ligu...
Ali prica je o Ibri i Hakiji,koji su obavljali lavovski dio posla.Ko misli da je to bilo lako neka vidi danas profesionalne klubove u BiH koji imaju na desetine zaposlenih,a da administrativni poslovi nisu nista manji.Registracijhe igraca,ljekarski pregledi,protokoli,sudije,obezbjedjenje,nabavka opreme,uplate i isplate,blagajna,organizacija prevoza i niz toga.Ali kad imas oslonac na vrijedne radnike,amatere,Ibru prepica penzionisanog policijskog sluzbenika koji je usput bio i sekretar Auto moto drustva,i Hakiju Feriza koji je brinuo o svakom dinaru kao da je njegov kucni budzet,onda predsjedniku,s obzirom da ima izuzetno postene saradnike,vrijedne i tacne,ostaje samo da motivise igrace i gradjane i uspjeh ne moze izostati.
Neka ova prica ne bude samo spomen na Hakiju i Ibru,bilo je tu jos niz cestitih sportskih radnika,igraca,pomagaca...a svi su vjerovali samo u jedno da time grade nesto zajednicko i sveto,a to je FK"Mladost"


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Rogatički abecedarij
TekstNapisano: Mart 15th, 2017, 1:00 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 9700
Lokacija: nije u rogatici
Pored svega nabrojanog sto su radili zaboravio si reci da su radili i na cinkvini od cijeg rada se Mladost samofinansirala.
Rahmet im dusi i lijepi Dzennet a zbog njik koji su me pustali da ulazim bez karte poslije sam kupovao i za djete kom nije trebala.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Rogatički abecedarij
TekstNapisano: Mart 22nd, 2017, 11:43 am 
Site Admin

Pridružen: Novembar 9th, 2008, 2:54 pm
Tekstovi: 5507
AKADEMSKI OBRAZOVANI BOSNJACI ROGATICANI IZMEDJU DVA SVJETSKA RATA

Ceprkjauci po internetu pronadjoh imena Rogaticana Bosnjaka koji su stekli akademsko zvanje izmedju dva rata.

Brankovic Sinan,pravnik,sudija sreskog suda
Dajdzic Edhem,pravnik
Dobraca Kasim,profesor u srednjoj skoli
Hrelja Muhamed,elektro inzinjer
Sahinpasic Sahin,profesor

njima sam pridodao i intelektualce koji nisu Rogaticani,ali su dobar dio radnog vijeka proveli u Rogatici:

Dzinic Mustafa,prof.njemackog jezika
Begic Nail,prof.
Dr Alija Tomic,ljekar
Dr Sefik Sadikovic,ljekar


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Rogatički abecedarij
TekstNapisano: Mart 23rd, 2017, 2:53 pm 
Site Admin

Pridružen: Novembar 9th, 2008, 2:54 pm
Tekstovi: 5507
ROGATICANI "GOLOOTOCANI"

Ne postoje egzaktni podaci, ali,za sedam godina koliko je postojao logor na Golom otoku torturu je prošlo oko 13.000 osoba, a među njima je bio nemali broj prekaljenih partizana i visokih dužnosnika Komunističke partije Jugoslavije, koji su godinama bili odgajani u bezrezervnoj i slijepoj ljubavi prema Staljinu i SSSR-u, da bi se u trenutku, jednim od najdramatičnijih događaja u socijalističkoj Jugoslaviji, rezolucijom Informbiroa iz juna 1948. godine, stvari naglo promijenile.


Staljinova Rezolucija Informbiroa je oštro osudila Komunističku partiju Jugoslavije zbog navodnog „zastranjivanja“, a prihvatit će je uglavnom sve relevantne, ali i one sasvim nebitne svjetske komunističke partije. Kaotičnu situaciju dodatno je začinila opijenost državnog vrha komunističkom ideologijom, koju je do tada utjelovljivao isključivo SSSR. Slijepo vjerujući u internacionalističku, partijsku solidarnost, jugoslavenskim komunistima bilo je neshvatljivo da neko socijalističko društvo može težiti takvom tipu dominacije kakvog je Moskva željela ustanoviti u Jugoslaviji.

Time će započeti burno razdoblje u kojem se Jugoslavija našla u izolaciji i neprestanom strahu da će, osim politički, biti napadnuta i vojno. No, nakon Staljinove smrti i dolaska Nikite Hruščova na čelo SSSR-a ponovno se nazdravlja prijateljstvu dvije države, čime dolazi i do gašenja logora na Golom otoku. Goli tada postaje redovni zatvor, koji više nije rezerviran samo za političke neistomišljenike, već se u njega smještaju mlađi delikventi i „uobičajeni“ kriminalci. Kao takav funkcionira do 1988. godine kada se konačno gasi. Od tada do danas, Goli otok je doslovce prepušten zaboravu, opsežno devastiran i koristi ga se tek u političkim prepucavanjima.
Ovo je u najsazetijem istina o Golom otoku na kojem ce se naci i trojica Rogaticana:
Hodzic Huse Mehmed(19o6) uhicen u junu 1949 otpusten 195o.
Mahmutovic Naila Edhem (192o) uhicen aprila 1949. otpusten 1953.
Satrovic Emina Seco (193o) uhicen 1949.otpusten aprila 1953.
Kao jos mladog i radoznalog osluskivao sam tajnovite price o Golom otoku,ni sam nisam mogao vjerovati da se tako okrutno razracunavalo sa dojucerasnjim saborcima.Mnogo godina kasnije znao sam i popricati sa ovim ljudima,ali osim sa Secom,druge je bilo tesko "otvoriti.
Elem,kako se ima obicaj reci "Revolucija jede svoju djecu" sto se desilo i trojici nasih sugradjana.Uglavnom,nisu bili nikad osudjivani nego su bili na "prevaspitavanju i drustveno korisnom radu"
Edhem Mahmutovic po otpustanju ukljucio se u zajednicu i kao vrlo sposoba,inteligentan i pismen cinovnik postavljen je za sefa sudske pisarnice u Opstinskom sudu u Rogatici gdje je radio do penzionisanja.Umro je prije zadnjeg rata.
Mehmed Hodzic,brat poznatijeg Muje Hodzica Crnog radio je kao trgovac sve do penzionisanja.Pocetkom ovog rata uhapsili su ga cetnici,internirali u zloglasni logor Batkovic gdje je i ubijen,a njegovi posmrtni ostaci ni do danas nisu pronadjeni.
Seco Satrovic je po otpustanju nastavio studij na Tehnickom fakultetu u Puli ,

a po okoncanju studija radio je u "Famosu" u Hrasnici sve do penzionisanja.Sa njim sam najcesce diskutovao na tu temu,on se nije ustrucavao da govori o svemu uz socne psovke i govorio mi je da nikad nije "revidirao stavove" uvijek je ostao dosljedan internacionalnoj komunistickoj ideji pa su ga svi u "Famosu" zbog toga zvali Rus,a on se nije ljutio,sve do zadnjeg rata,kada je pred kraj svog zivota i tesko bolestan izgubio sve iluzije,trazio i dobio pusku u Armiji BiH i okrenuo je protiv ideoloskih istomisljenika i hrabro poginuo.

O Golom otoku ce jos dugo na ovim prostorima biti govora.Ja cu samo ispricati kratku pricicu u osvit zadnjeg rata.Rat je na vidiku,ljeto 1992.godine,sjedimo u basti kod vikendice Abdulaha Jesenkovica u Rogatici,i kao iskusnog covjeka zapitkujemo sta da se radi.Kratko i jasno nam odgovara,bilo sta,ali u korist nase drzave Bosne i Hercegovine.I onda obavezno pitanje kako je on,kao mlad skojevac,izbjegao Goli.Odgovorio je mudro,bio sam mlad,neiskusan,ali prevagnuo je moj patriotski osjecaj,u pitanju je bila sudbina nase zemlje.

I da bi prica bila precizna,trojica spomenutih nisu bili jedini Rogaticani na Golom otoku.Kao sitni kriminalci tamo su svoje kazne odrobijali Mujo Ziga i Raisto Miso Knezevic,nakon sto se Goli otok pretvorio u Kaznionicu za kriminalne prestupnike.


Nazad na vrh
 Profil  
 
Prikaži tekstove “stare”:  Poredaj  
Započni novu temu Reply to topic  [ 557 posts ]  Stranica Prethodna  1 ... 43, 44, 45, 46, 47

Vremenska zona: UTC - 1:00


Trenutno su tu

Trenutno korisnika: Nema nikog, odmaraju se ljudi i 1 onaj sto cita, a nece da se registruje.


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Traži, traži pa ćeš naći:
Idi na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group