odavno ne prochitah zanimljiviji i pikantniji chlanak, iz stvarnog zhivota, brez puno vitoperenja....
situacija svedena na minimalizam i periferiju zhivotnih oblika ali raskoshna u akciji - sve Bosna iznjedrila tojes demokratija na BH RS nachin...
holivudski scenaristi bi ovo trebali imati kao neizbjezhni "case study", i to na starijim godinama studiranja
"Maratonci trche pochasni krug" i "Ko to tamo peva" su malehna djeca prema ovome
postavljam ovdje jer je iz BHDana, ne znam dje bih drugo (a dje da znam)
primijeticete podebljani tekst koji mi je privukao izuzetnu pazhnju (hvala novinaru MD, tekst je "i
zprozhima
t" tananoshc'u...)
-----------------------------------------------------
Otmica u Osmacima
K'o u filmskom scenariju
Odbornik Naše stranke u Skupštini Općine Osmaci

(općine koja je nastala od dijela teritorije
Kalesije koja je po Daytonu
pripala RS-u)
Laza Vidaković 1. septembra otet je ispred lokalne kafane i prevezen u Srbiju kako ne bi prisustvovao sjednici Skupštine na kojoj je trebao biti smijenjen načelnik Branislav Bošković, stoji u Vidakovićevoj izjavi koju je dao
policijskoj stanici Osmaci. Iako ovaj scenario više liči na zaplet nekog akcionog filma i iako je teško vjerovati da bi se neko zaista potrudio da u, ni manje ni više nego Osmacima,
otme odbornika kako bi sebi osigurao skupštinsku većinu, sve se doista odigralo
ispred kafane na području Kalesije. U izjavi koju je dao policiji, Vidaković je ispričao
potresno iskustvo kidnapiranja. Tog dana se Vidaković u kafani sastao s načelnikom Branislavom Boškovićem, članom SNSD-a. "Branin prijedlog meni je bio da ja i dalje ostanem
potpredsjednik SO Osmaci, a da budem u njegovoj koaliciji koja bi činila skupštinsku većinu. Ja sam te njegove prijedloge
odbio. On mi je rekao da se
smislim do ujutro i da mu to javim na njegov (

) telefon", stoji u Vidakovićevoj izjavi policiji. Bošković je otišao u pravcu svog automobila
Škoda Octavia (inače
službenog automobila Općine Osmaci). Oko 21:30h Vidaković je krenuo prema svome vozilu, ali su ga iz mraka presrela dva nepoznata lica, uhvatili ga za ruke i rekli mu:
"Nećeš u taj auto, nego u Škodu", te mu oduzeli mobitel. Vidakoviću tada
postaje jasno da ga kidnapiraju kako ne bi bio prisutan na Skupštini koja se trebala održati 3. septembra, a na kojoj se trebalo odlučivati o opozivu načelnika Boškovića.
Nepoznata licaVidakovića odvode u pravcu Boškovićevog vozila, gdje sjeda na zadnje sjedište između otimača, dok je na mjestu vozača
niko drugi do Branislav Bošković. Bošković je auto vozio do Drine, gdje su čamcem prešli rijeku
oko ponoći. Nakon što su prešli u
drugo vozilo, Bošković je vozio još neko vrijeme, a zatim je Vidaković premješten u drugo vozilo s nepoznatim licima. Tokom ovog perioda Vidaković nije razgovarao ni s kim u autu. Oko tri sata ujutro dovezli su ga u neku kuću, u kojoj je boravio do petka, 10. septembra. Imao je hranu, vodu, TV, ali nije imao telefon te se nikome nije mogao javiti. Nije bio zlostavljan, a s nepoznatim licima, dvojicom muškaraca 40-ih godina,
čak je tri puta izašao u mjesto Beška kod Čortanovaca, te su
sjedili u kafiću. Rekli su mu da će kod njih ostati mjesec dana. Međutim, u petak 10. septembra Vidaković
odlučuje pobjeći - oko 19:30h s balkona skače na pločnik, a potom
hoda do željezničke stanice, gdje
saznaje da se nalazi između Novog Sada i Beograda. Njegov put kući trajao je nekoliko narednih dana - od Novog Sada, preko Sremske Kamenice, Šapca, Loznice i Malog Zvornika, gdje je sačekao
zeta da dođe po njega, odnosno da mu
donese dokumente kako bi mogao preći granicu na Karakaju. Narednog jutra, u ponedjeljak 13. septembra, Vidaković je došao u PS Osmaci kako bi dao izjavu o otmici.
Igrom slučaja, upravo se
tog jutra održavala i Skupština Općine Osmaci, koja je 3. septembra odgođena radi Vidakovićevog izostanka.
Uspio se pojaviti na sjednici, ali je načelnik Bošković
pokušao prekinuti, te je na njegove optužbe za otmicu odgovorio da je sve izmišljotina. "Boškoviću je izglasan opoziv. Na referendum je 8. augusta izašlo oko 1.000 građana i uglavnom su glasali za njegovu smjenu. Na Skupštini se trebao usvojiti izvještaj komisije za opoziv, koji se potom trebao poslati u Centralnu izbornu komisiju i na osnovu tog izvještaja CIK je trebao donijeti konačne rezultate da se on smijeni. On je pokušao mene prebaciti u Srbiju kako bi se stanje u Skupštini blokiralo i kako se ne bi mogla donijeti nijedna odluka", kaže Vidaković za Dane. Vidaković tvrdi da je Boškovićeva samovolja dovela do toga da Općina Osmaci ima minus od pola miliona KM. "Radi se o čovjeku koji smatra da je jedini i da mu niko ne može ništa", kaže Vidaković i dodaje da Bošković ima veliku podršku SNSD-a iz Banje Luke.
Njegov nestanak su 6. septembra prijavili odbornici SDS-a i PDP-a u Skupštini Osmaci. U međuvremenu niko nije znao gdje se Vidaković nalazi. On je u svojoj izjavio napomenuo da je
samoinicijativno 23. augusta došao u PS Osmaci i prijavio da
bi mogao biti otet: "Te prilike pri podnošenju obavještenja ja sam policiji ostavio svoj broj telefona i ako ne budem na ovaj broj dostupan,
onda sam otet, a za to optužujem SNSD", stoji u Vidakovićevoj izjavi, a on za Dane dodaje da je to učinio jer mu se slična stvar desila prije 13 mjeseci. Imao je informacije da će biti kidnapiran, pa se na vrijeme sklonio i ujutro prisustvovao Skupštini.
Vidakovićeva izjava će uz policijski izvještaj biti proslijeđena bijeljinskom tužilaštvu. Iz CJB-a Bijeljina potvrđeno je
da je Branislav Bošković u zarobljeništvu držao Lazu Vidakovića. Međutim, šta o tome misli sam Branislav Bošković, nismo mogli provjeriti. Kada nije zauzet kidnapiranjem odbornika koji bi mogli spriječiti njegovu smjenu, Bošković je zauzet političkim aktivnostima - kako nam je obrazložilo nepoznato lice koje se javilo na telefon nakon što smo pozvali Općinu Osmaci, Branislav Bošković "ima promotivni skup" te se "ne može javiti na telefon". Međutim, dok CIK ne potvrdi njegovu smjenu, Bošković i dalje ostaje u svojoj fotelji.
Iz koje može planirati druge otmice. (M.D.)