Coravi(iliti One-Eyed Jacks)
Skoro, u prolazu i mimohodu, nabasah na rasprodaju DiViDija, CiDija i neshto vrlo malo analognih Video-a (haman izumrli). Zastanem, rekoh da vidim shta ima te pochnem prebirati rukama, i to redom. Kad, chudo - medju mnoshtvom limunada shecerlema slatkih melo/drama za mlade a i dosadom ubijane domacice sa nikadchuo glumcima i glumicama, nadjem i remek-djelo. "Jednooki Dzek" je bio nash prevod ovog birvaktile filma, ako se ja dobro sjecam. Samo $2, jeftino pravo, ma dzaba. Te josh bonus - neki je suvremeni prodavach poznavatelj filmova dodao josh jedan film - "Randy rides alone" (Rendi jashe sam) sa chuvenim John Wayne-om. Valjda je to uradio zbog bolje prodaje a i filmovi su "slichni" - sheshiri, kauboji, pishtolji, konji i banke a i datum proizvodnje tojes godina nastanka su udec udva (mislim valjda).
Nejse, odrijeshim ja kesu

, ja koji ne kupujem ove stvari i namerachim se da pogledam film koji sam gledao nekih ~35 godina ranije. I dan je evo bio stvoren za to - mala kishica rominja napolju, nedelja i sve usporeno teche.
A u filmu, Marlon Brando (koji je usput i rezhirao ovaj film) kao pretecha danashnjih Brad Pitova - kao dokaz nikad prekidajuce potrazhnje za dobrim utiskivachima gena. A uz njega i Karl Malden (neki bi rekli "nashe" gore list

), na ravnoj nozi sa Brandom, i po ulozi i po izvedbi (ne sjecam se da sam ga igdje ikad vishe vidio u ovakvom izdanju).
Pricha je o prijateljstvu i udruzi zbog "slichnih pogleda na svijet" (chitaj pljacka), iznevjeri istog, osveti zbog toga, preobrazbi (na povrshini) od pljachkasha to uglednika i predstavnika zakona, ljubavi kako ispraznoj i lazhnoj tako i onoj pravoj, sve do finala i okrshaja okolo fontane (koja je malo veca od one koja je bila u bolnichkom parku u Rogatici) gdje krivda gubi i na kraju, srceparajuci rastanak Marlona i hanume mu na plazhi. Hanuma nosi Marlonovo dijete al Marlon nehaje, on ide negdje daleko u Oregon, bez nade za povratak, mada kaje da ce mozda doc jedne mrachne noci i gledati nju i cheljade kroz zatvoreni prozor.
Uglavnom, 2-3 sta prodjoshe ko tren - $2 nisu uludo potroshena

.
Josh da se nakanim da odgledam i ovaj drugi film (pravi western

), valjda nece trebati Dzon Vejn da dolazi sa pushkom da me cera...
Marlon vishe nije zhiv, umro je i Karl a ni John vishe nije odavno sa nama. Samo jedno djechachko sjecanje okrshaja oko okrugle fontane koje se izvitoperi zbog sada puno starijih ochiju.
A mozda se sjecanja ponekad i trebaju ostaviti onakvim kakva jesu, da se ne diraju

.