www.rogaticani.com

Bila jednom jedna carsija
Sada je: April 18th, 2021, 2:49 am.

Vremenska zona: UTC - 1:00
Započni novu temu Reply to topic  [ 3 posts ] 
Autor Poruka
 Naslov: Tito na sarajevskoj tv
TekstNapisano: Mart 30th, 2009, 8:36 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 1:58 am
Tekstovi: 3246
Lokacija: Dunjaluk
Slika

Trenutno najgledaniji dokumentarni program u BiH je serijal “Tito - crveno i crno”, koji Radio televizija RS emitira ponedjeljkom u 21h. Njegovo prikazivanje ovih dana započinje i na Super TV, prvoj IPTV platformi u Sarajevu i BiH. Zbog velikog interesa ovdašnje publike uskoro se na bh. tržištu pojavljuje i DVD izdanje serije. Inače, sam serijal je nastao u produkciji RTS i producentske kuće NIRA iz Beograda, i u protekle dvije godine je sa velikim uspjehom prikazivan u Srbiji, gdje je bio najgledaniji dokumentarni program u posljednjih nekoliko godina, dok je Slobodna Dalmacija nedavno štampala DVD izdanje i sa velikim uspjehom ga plasirala na hrvatsko tržište.

Serijal predstavlja iscrpnu historijsku sagu o najvećem državniku naših prostora – Josipu Brozu Titu. Oslanjajući se na golemu arhivsku građu nekadašnje Jugoslavenske radio-televizije i Filmskih novosti, te na zapise i kazivanja Titovih najužih saradnika, historičara, publicista, diplomata, profesora i brojnih eminentnih svjedoka tog vremena, ovaj serijal, kroz 24 epizode, evocira sjećanja na burno razdoblje stvaranja i postojanja jedne države.

SVJEDOCI EPOHE O TITU

O Titovoj vladavini, nepokolobljivim političkim odlukama, neustrašivoj intuiciji i hedonističkim strastima, ali i o najvećim greškama i zabludama njegovog državnog i partijskog sistema, govore Milovan Đilas, Svetozar Vukmanović Tempo, Muhamed Filipović, Raif Dizdarević, Slavoljub Đukić, Nijaz Duraković, Latinka Perović, Dragan Veselinov, Zdravko Grebo, Dušan Bilandžić, Svetozar Stojanović, Ivan Zvonimir Čičak, Dejan Jović i brojni drugi posredni i neposredni svjedoci Titovog doba. O istom svjedoče arhivski snimci, zapisi i citati neprikosnovenih aktera bivše političke scene – Edvarda Kardelja, Miroslava Krleže, Aleksandra Rankovića, Dobrice Ćosića..., kao i najznačajniji Titovi govori, pohranjeni u arhivama historije.
Vrijeme rađanja jugoslavenske države i njeno nepobitno uvažavanje na svjetskoj političkoj sceni, odupiranje diktaturi Sovjetskog saveza, strahote Golog Otoka, kulak seljaka, umijeće balansiranja između hegemonije Istoka i moći Zapada, udruživanje nesvrstanih i njihovo pretvaranje u novu svjetsku silu, stvaranje iluzije radničkog samoupravljanja – samo su neke od tema koje su obilježile vladavinu Josipa Broza Tita. Državnika za koga je istaknuti svjetski diplomata, pisac i političar Sir Fitzroy Maclean napisao: "Ako je iko dijete ovog stoljeća, našeg nemirnog i uzavrelog XX vijeka, onda je to Josip Broz Tito. Čovjeku se Tito može sviđati ili ne, nekima se ne sviđa. Čovjeku se XX stoljeće može sviđati ili ne, nekima se ne sviđa. Ali, oni idu zajedno, taj čovjek i stoljeće!"
Serijal "Tito – crveno i crno" rađen je prema medijskom konceptu i scenariju Miće Miloševića, koji ujedno potpisuje i režiju. Adaptaciju serije za ovdašnje tržište, ali i za tržište Hvatske i Slovenije, uradila je producentska kuća DEPO iz Sarajeva, urednik je reditelj i novinar Jasmin Duraković, dok su svoje glasove za ovu seriju dali Rinko Golubović te glumci Mirsad Tuka i Tihomir Stanić.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Tito na sarajevskoj tv
TekstNapisano: Mart 30th, 2009, 8:39 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 1:58 am
Tekstovi: 3246
Lokacija: Dunjaluk
BALKANSKI JUNAK NA TV EKRANU

O samoj seriji se dosta pisalo u regionu, ali možda je najbolje ocjenu projekta dao ugledni hrvatski kolumnista i novinar Denis Kuljiš u zagrebačkom Globusu:
-Na srpskoj državnoj televiziji ide šestosatna dokumentarna serija "Tito: Crveno i Crno". Nevjerojatno, ali ništa ne seru! Naslov je ograda, da se ne kaže kako je to obični vremeplov, nafilan materijalom iz arhive, bez kritičke distance i stava no, zaista, nema dociranja, ide, brate, slika. Fascinantan, nevjerojatno impozantan slijed prizora, bez sentimentalnog, "nostalgičarskog" naboja, jer se toga ne sjeća nitko mlađi od šezdeset godina. Pedesete, Tito na "putu mira", otišao je na gotovo tri mjeseca, plovi oko Afrike do Azije, u dosluhu s "duhom Bandunga", idejom nesvrstavanja. Poveo je pola Centralnog komiteta, ukrcao Rollce Royce i ostale neophodne stvari, ali Jovanku, bogami, nije poveo! Ona ga na povratku sačekuje u riječkoj luci - troje stoje u odboru za doček, drug Marko, Ranković, koji je čuvao kuću, Jovanka s uskim strukom u bijeloj haljini od čipke i tila, raskošno podstavljenoj podsuknjama, sva sređena pic-pic, s onim njenim čuvenim osmijehom od četrdeset i dva zuba. Ne znam tko je bio treći, nisam ulovio, a bila bi to važna informacija za historijsku kremljologiju onog razdoblja koje, očito, politički više uopće nije zanimljivo, kad svemu tome ne pridaje nikakav značaj čak ni srpska televizija, u Srbiji, gdje je resentiman protiv Tita bio najjači, jači nego u Hrvatskoj, gdje je uvijek imao barem jednog važnog obožavatelja i malo komičnog Elvis impersonatora. U Sloveniji je uvijek zadržao popularnost - sad ga hvali čak i Zmago Jelinič}. Igra među Bošnjacima, kod Makedonaca te kod Albanaca na Kosovu. Moj prijatelj iz vojske Fatmir Sejdiu, koji se, izgleda, namjerava otcijepiti od moga prijatelja, bio je teški titoist kad smo koncem sedamdesetih nosili neuglednu uniformu komandosa smrti u zabačenom bitoljskom garnizonu. Srpski nacionalisti više ne vide u Titu isključivo opresora koji ih davi nepodnošljivom idejom nacionalne ravnopravnoti - žele se sjećati samo divnih trenutaka prijestolničke pompe, kao prilikom posjete grčkog kralja i kraljice, kad se na željezničkoj stanici, pred sto tisuća ljudi, maršal figurira u bijeloj uniformi, do pasa iskićen ordenima posutim dijamantima. Kakav senzacionalni blefer, pravi balkanski junak!"
Piše: Almir KOŠ

(skiby)


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Tito na sarajevskoj tv
TekstNapisano: Mart 30th, 2009, 9:04 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 2:11 am
Tekstovi: 4128
TITO je bio i GOSPODIN i HADJIJA.


Nazad na vrh
 Profil  
 
Prikaži tekstove “stare”:  Poredaj  
Započni novu temu Reply to topic  [ 3 posts ] 

Vremenska zona: UTC - 1:00


Trenutno su tu

Trenutno korisnika: Nema nikog, odmaraju se ljudi i 2 onih sto citaju, a nece da se registruju.


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Traži, traži pa ćeš naći:
Idi na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group