RAJKOVANJE Bila je to godina sesdesetosma.Mnogi je danas smatraju prekretnicom,mada ja ne,iako sam bio sudionik.E,ovako.Ja dosao u Sarajevo da studiram,na Ekonomiji i jos nas istocnjaka,mali provincijalac koji nije smio uci u tramvaj dok dobro ne osmotri kako se to radi da,danas sutra,ne bih bio papak...u amfiteatru preko tri stotine studenata,provincijalaca,ambicioznih,Sarajlija,gimnazijalaca spremnih da u svakom trenutku podjebavaju doslljake iz raznih vukojebina,stanuju kod kuca,tata i mama pod glavom,a nama...sta preostaje nego prihvati se knjige.Bubaj.Ja necu ni tamo n i vamo. U nekom duretnom studentskom domu,koje su vlasti oduzele od franjevaca,stanujemo u nekim sobama,psujemo,dobri franjevci nas blago upozoravaju,ali,S.O.S.("Seljak ostaje seljak") I onda sesdestosma.Osluskujemo vijesti iz Beograda.Pobuna kao eho dogadjaja u Francuskoj.Na Bjelavama jedan cupavi student drzi vatreni govor,kazu pjesnik,ima nas masa,spustimo se niz Dzidzikovac,i prvi put ispred zgrade Izvrsnog vijeca(danas Predsjednistva) vidim policijske sljemove,palice i stitove...i nastaje makljaza,ja uz Veliki park,ko bez duse,na slobodu...iza mene ostaju zenske tasnice,stiklice i krici...milicija trenira strogocu. Tito je to sve rijesio.Dao nam za pravo,kritikovao birokraciju,popravio studentski standard,i sta ostalo treba,kao i danas. E,onda ja na Bjelavama,hronicni kokuz,s jaranom,zavirim kod "Dva Jablana" u dobru Ejubovu birtiju...Sjedi jedan brkati pjesnik koji je netom objavio stihove:"Omajakovskio sam vrijeme,okrlezio sebe i evo sada rajkujem..."Rajko Petrov Nogo,licno.Mi ga smatrali prethodnikom socijalne pobune,on samo gladi duge brkove,a ja mu velim:"I ja bih rajkovao da imam flasu vinjaka ispred sebe!" - "Sjedaj" - zausti brkati revolucionar,i potece prica,tece ko mlijeko ko da smo Titovi ilegalci. Mnogo godina kasnije Rajko je cetnik i tim se dici,ja u izbjeglistvu po ko zna koji put iscitavam Remarka,i velim,samom sebi,isto ko prije oasamdest godina,emigrant je emigrant,rasut i bez domovine si - niko. Rajko Petrov Nogo se,po nasusnoj potrebi,raskomotio,razmajaskovskijo i razkrlezijo,valjda mu je lakse bez krinke,i uz to je akademik necega sto se zove Akademija Sumska,mi njegovi sapatnici iz "Dva jablana" srcemo emigrantsku sadaku,od Novog Zelanda do Norveske,a ja,ipak,ne odricem se ni Krleze,ni Majkovskog,a ni Maka.Neki pjesnici iz ove price su zavrsili kao predsjednici,bjegunci,ili haski uhicenici,neki pisu panagerike,neki se sklonili u anonimnost,a nama,studentariji s Bjelava ostaje gorak okus - jesmo bili zanesenjaci,i sta nam drugo preostaje,nego da recemo/kazemo - jebiga.Ali,eto,neka se zapise,jer...e nercemo spominjati Baseskiju i to je danas postala otrcana fraza kojekakvih novokomponovanih pisaca.
Last edited by Sele on Mart 31st, 2015, 11:28 am, edited 1 time in total.
|