www.rogaticani.com

Bila jednom jedna carsija
Sada je: April 13th, 2021, 6:06 am.

Vremenska zona: UTC - 1:00
Započni novu temu Reply to topic  [ 171 posts ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Sljedeća
Autor Poruka
 Naslov: Sevdalinka, Saz i Sijela
TekstNapisano: Oktobar 10th, 2008, 2:50 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 1:58 am
Tekstovi: 3246
Lokacija: Dunjaluk
Sevdalinka se pjevala u svim prilikama a pogotovu na skupovima i sijelima. A sjelilo se cesto, u svako godisnje doba, narocito uz mubarec dane, nakon posta, u aksam, aksamlucilo i sevdisalo razbijajuci derte i merake.
Saz se cesto cuo na sijelima u jesenje i zimske noci, koja su priredjivana u konaku, na cardaku, u selamluku-aharu, baskaluku u predahluku. Tu se okupljala samo muska celjad, dok su zenska svoje vrijeme provodili u haremluku iza demir pendzera, vezla bosansko-hercegovacke vezove zlatnom, srebrenom i svilenom niti s' iglom od biljura i uz sevdalinku cekale svoje momke da im dodju pod demirli pendzere. Uz saz ukrasen sedefom, najcesce zlatom ili srebrom potkovani, okiceni zlatnom kitom na vrhu vrata, se kucalo. Na sijelima bi bili mocnici, bogatiji ljudi, trgovci i drugi.

Tamburalo momce uz tamburu
Tambura mu od suhoga zlata....


Prostor na cardaku je bio zastrt haljinama, a ukrasen zidnim ornamentima i lehvama-citatima iz Kur'ana, te oruzjem: dzeferdari, puske, sablje, i kubure na serdzadama koje su visile na duvarovima.
Muska celjad bi se razmjestila - posjedala po mehkim, crvenim, plavim ili zelenom kadaifom ili sarenom svilom prekrivernim minderima ili cohom ili sarenom svilom zastrtim siltetima, puseci sa srebrom ukrasene cibuke i nargile napunjenena daleko poznatim hercegovackim duhanom. Naslonjeni bi bili na izvezene jastuke, koje je danima i nocima vezla zenska ruka ukrasena zlatom, dijamantima, srebrom, biserom i briljantima, sa divnim bosansko - hercegovackim vezovima u svojim odajama ili haremlucima. U vrh selamluka na najboljem mjestu bi se sazlija smjestio i sjeo uz mangalu-dagaru na kojoj se u dzezvama podgrijavala kahva.
Tu se iz zlatom ukrasenih fildzana pila prava tucana kahva, a prilog takvoj kahvi bi cesto bio i rahatlokum. Cijela prostorija bi odisala mirisom "Caben trave" (Uda) koju su hadzije donosile cak iz Cabe.Opojni miris pomenute trave bi se sirio po prostoriji sa zere u mangali-dagari.
Na ovakim sijelima bi se divanilo - pricalo i recitovalo, mladi bi se igrali drustvenih igara (prstena) a najcesce bi se sa velikom paznjom slusao pjev sazlije uz saz.
Na ovakom sijelima bi se jela halva, pilo serbe, limunada i medovina iz pozlacenih casa, ili posrebrenjenih, a na ponekim sijelima pilo se i pivo iz pozlacenih mastrafa. Ovakva pojedina sijela bi se odrzavala iza aksama, a pojedina bi trajala sve do sabaha.
Saz se cesto cuo na sijelima koja su priredzivana za rijeme turske vladavine u nasim krajevima a narocito u Sarajevu-Saray Bosni. Saz i sevdalinke su nasle svoje mjesto od trece decenije proslog do pocetka ovog stoljeca u porodsicama Hasana Porce i njegovih sinova Mehmeda i Abdije i Mehmedovih sinova Abida i Muharema. Abdija Porca bio je po zanimanju kazandzija u Sarajevu a umro je 1877.godine. Glasoviti pjevac je u vlastitom umijecu i sam usao u pjesmu. Osim ove porodice u Sarajevu je jos bilo porodica o kojima su se pjevale pjesme, a u kojima se cesto sjelilo i aksamlucilo kao kod : Morica, Dzidzafica, Dzenetica, Turhanija, Kuna i drugih.
Svaki veci grad u Bosni i Hercegovini je imao svoje sevdalije, a pojedini i sazlije.

Imal' jada ko kad aksam pada
Kad' mahale fenjere zapale,
a sa djula jeca glas bulbula?
Kad' saz bije u prve jacije,
Kad' tanani drscu sadrvani,
a iz tame sapcu usne same
"Gondze moje, dal' jos mislis na me?"


Iz gore pomenuteih stihova tipicne hercegovacke sevdalinke (iz hercegovackih Dubrava) Safet bega Basagica je vidljivo da je saz i sevdalinka iz cardaka, odaja, selamluka-ahara, baskaluka i predahluka sisla u avlije, sokake, mahale, na teferice uz rijeke gdje su se vecinom okretali janjci na raznju a vidljivo je i u pjesmi:

Po mjesecini kraj simsira
Tu mi se sece moj delija
U ruci mu tamburica sedefli
Sitno kuca, glasno pjeva cujes li
Nano, zove me, of aman!


Takodje u baladi "Smrt brace Morica" o pogibiji brace Morica (1757.god.) narod je spjevao i stihove:

Ja da vidis moric Ibre
Kad se lati tamburice
Pritegnu joj tanke zice
Pa zakuca i zapjeva
Sitno kuca Moric Ibro
Sitno kuca, jasno pjeva:
Dunjaluce, golem ti si!
Sarajevo, seher ti si!
Bascarsijo, gana ti si!
Cemaluso, duga ti si!
Latilnuce, ravan ti si!
Taslihanu, sirok ti si!
L"jepa Maro, l"jepa ti si
Dosta si me napojila
Od dusmana zaklonila!


Ova balada se nasla pod nazivom "Dunjaluce, golem ti si" ili "Braca Morici" i na repertoaru popularnih pjevaca narodne muzike Bosne i Hercegovine izmedju Drugog svjetskog rata i rata 1992. godine rahmetli dr.Himze Polovine, rahmetli Safeta Isovica i Mustafe Ezica.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Sevdalinka, Saz i Sijela
TekstNapisano: Oktobar 10th, 2008, 3:12 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
Bravo Sana.Ovo je prava muzika a i pijesme.Ono sto danas beogradske funculje kao sexi zvijezde nude u stilu pornografije se ne moze nazvati NARODNOM muzikom.Dok se cuture i izbacuju silikone zaokupljena pogledom publika i ne cuje pijesmu vec mesom pare oci.Zaborave da su zbog pijesme tu i da se pijesmi treba posvetiti pa muziku pocese slusati ocima.
Zamislite da tamo neka od njihovih fuksi zapijeva SINOC MI JE RUZA PROCVIJETALA ili SVE BEHARA I SVE CVIJETA.Kakav bi spot bio i na sta bi se u njihovom spotu ubola mozete zamisliti.Pitam se dali bi Seka Aleksic bila muzicka diva ili birtijska pevaljka i bili svoje nastupe izvodila na sijajnim pozornicama ili zadimljenim i od pica mirisa malim birtusima.
Sevdalinka je i razlog sto svako nije mogao biti na sceni i nastupati na TV-u.Ko nezna otpijevati dzaba mu silikoni.Ali ko voli nek izvoli.Puniti dzepove i pruzati raskosan zivot nekome ko o muzici i pijevanju nema pojma ja sigurni nikada necu.
Ali samo se sijetite posljednjeg koncerta naseg Saje.Ono je umijetnost i onakve se stvari cuvaju u arhivi.Sevdalinke se pijevaju dosta duze od naseg postojanja i uvijek su popularne.One su vijecne i cekuju jos mnoge generacije da u njima uzivaju.
Kraj tanana sadrvana
gdje zubori voda ziva.......
A drobulje poput Cece,Seke,Stoje,Brene nek vitlaju batacima i okrecu prdaljku kameri i publici koja ih zasipa lovom i cine him udobne zivote.Gledam Seka voda stenad pa ih jos obukla.Vise pojedu ono dvoje njenih dzukela od svih onih sto kupuju njen CD a i garderoba him je skuplja.Nek finansiraju budale i nju i pascad jer po meni bi joj onaj DODz za cergom trco i buhe joj prenosio.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Sevdalinka, Saz i Sijela
TekstNapisano: Oktobar 10th, 2008, 4:59 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 20th, 2008, 2:51 am
Tekstovi: 2099
Vjerovatno od kada znam za sebe, znam i za sevdalinku. Slusam skoro sve vrste muzike, osim prekodrinskog turbo folk sunda.
Ipak, moj izbor su uvijek rock i sevdalinka.

U Rogatici je ostala velika kolekcija ploca od raznih izvodjaca sevdalinke.
Zaim Imamovic, Safet Isovic, Nedelljko Bilkic, Zehra Deovic, Beba Selimovic, Zora Dubljevic i jos mnogi drugi pjevaci i njihove interpretacije su cinili tu kolekciju. Sumljaci, cetnici, bivse komsije su to vjerovatno spalili ili bacili u smece. Jer sta medjed zna sta je pjesma.

Sevdalinka je uvijek bila dio nase kulture, a izuzetno mi je drago da su se u zadnjih desetak godina pojavile dvije grupe, koje predstavljaju dva prava bisera na estradnom nebu Bosne i Hercegovine.
Rijec je naravno o grupama Mostar Sevdah Reunion i Damir Imamovic Trio.
Zahvaljujuci njima sevdalinka je ponovo dosla u prvi plan. Njihovi aranzmani pjesama su specificni i pravi su ugodjaj za uho.
I ma koliko ostali mediji propagirali prekodrinsko smece, cinjenica je da obje grupe postizu planetarne uspjehe.
Nadam se da ce se u blizoj buducnosti pojaviti jos vise kvalitetnih grupa i izvodjaca sevdalinke.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Sevdalinka, Saz i Sijela
TekstNapisano: Oktobar 12th, 2008, 2:49 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
A Mustuluk????? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Sevdalinka, Saz i Sijela
TekstNapisano: Oktobar 13th, 2008, 3:05 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
Gledajuci one slike nasih rogaticana pomislih kako bi izgledao jedan od boljih izvodzaca sevdalinke na nasem srezu kada bi pijevao refren pijesme koju izvodi jedna od one beogradske plejade.
TAKO SI PAO A VELIK SI BIO
KAKO SI MALI A VELIK SI BIO.....
Pitam se gje bi gledao dok ovo izvodi...?Nekome u oci ili preda se...?
:lol: :lol: :lol:


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Sevdalinka, Saz i Sijela
TekstNapisano: Oktobar 13th, 2008, 3:49 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 20th, 2008, 2:51 am
Tekstovi: 2099
ZELE je napisao:
A Mustuluk????? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


Eh oni su rokeri :). A pisacemo i o rocku.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Sevdalinka, Saz i Sijela
TekstNapisano: Oktobar 14th, 2008, 2:25 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
A jeli to mislis da ona dva Likica 8-) ne znaju sedalinke?


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Sevdalinka, Saz i Sijela
TekstNapisano: Oktobar 14th, 2008, 3:37 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 1:58 am
Tekstovi: 3246
Lokacija: Dunjaluk
AKSAMLUK, SIJELO, SAZ I SEVDAH

Za vrijeme toplih ljetnih veceri u avlijama je pocinjala vecernja sjedeljka-aksamluk na kojem su se sastajali clanovi porodice i blize rodbine. Ovi vecernji razgovori uz bogatu trpezu zapocinjali su oko aksama i trajali nekad cak do zore.

Ugodan razgovor i jelo, nerijetko je bilo prekidano tihim pjevusenjem, praceno muzickom pratnjom. Brojni su instrumenti koristeni u ovakvim prilikama, a mnogi od njih su i dan danas u upotrebi. U upotrebi je bio instrument koji je ko imao ili znao da svira. Svaka epoha ima i svoj omiljeni instrument.
To su: saz, tambura, def, klarinet, violina, harmonika i dr.

Jedanput sedmicno organizovana su tzv. SIJELA kojima je prisustvovao veliki broj uzvanika i prilikom kojih se sluzilo 20-30 razlicitih jela.

Ovakvi susreti bili su osmisljeni igrom narodnih kola, pjesmom i sviranjem. Veoma cesto je na ovakvim sijelima dolazilo do prvog susreta i upoznavanja mladica i djevojke. Zbog obicaja, njihovo daljnje druzenje tj. asikovanje odvijalo se prema utvrdjenim pravilima: na kapiji ili asik-pendzeru koji su sprjecavali fizicki dodir izmedju mladica i djevojke. Jedan od nacina udvaranja prilikom ovakvih susreta bila je i SEVDALINKA.

Sevdalinka je bosanska ljubavna pjesma kojom su se mladic i djevojka nadpjevavali.

Rijec "sevdah" ima znacenje ljubavne ceznje i zanosa. Mnogobrojne sevdalinke su ostale sacuvane i do danasnjih dana.

Pogledajte muzicko-dokumentarni film o sarajevskim sevdalinkama.
Radi se o arhivskim snimcima TV Sarajevo iz 1983. godine.


VIDEO 1 - http://www.youtube.com/watch?v=0BlUDrQpdbE
VIDEO 2 -http://www.youtube.com/watch?v=lGhcsWFyMW4
VIDEO 3 - http://www.youtube.com/watch?v=SUwW2-oeXFA
VIDEO 4 - http://www.youtube.com/watch?v=MGVsKfWHNj4
Na kraju, Selim Salihovic (saz), "Voljeli se Mujo i Nizama", instrumental

Mnogi evropski pjesnici bili su impresionirani ljepotom sevdalinke. Tako je slavni Henrih Hajne preveo sevdalinku kod nas poznatu pod nazivom "Kraj tanahna sadrvana" i objavio je pod imenom "Azra". I danas je sevdalinka veoma popularna medju mladima u Bosni i Hercegovini. Pa, ko bi mogao da ima najvece zasluge za promociju ove sevdalinke ne samo na bosanskom jeziku, vec i na njemackom jeziku do jedne od nasih zvjijezda sevdaha, kao sto je to Hanka Paldum.

VIDEO - http://www.youtube.com/watch?v=UyMVR7dq2l4

KRAJ TANAHNA SADRVANA

Kraj tanahna sadrvana
gdje zubori voda ziva,
setala se svakog dana
sultanova kcerka mila.

Svakog dana jedno ropce
stajalo kraj sadrvana,
kako vr’jeme prolazilo,
sve je bljedje, bljedje bilo.

Jednog dana zapita ga
sultanova kcerka draga:
"Kazuj, robe, odakle si,
i plemena kojega si?"

"Ja se zovem El Muhammed,
iz plemena starih Azra,
sto za ljubav zivot gube
i umiru kada ljube!"


Henrih Hajne je preveo ovu nasu slavnu sevdalinku kod nas
poznatu pod nazivom "Kraj tanahna sadrvana" i objavio je pod imenom "Azra"


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Sevdalinka, Saz i Sijela
TekstNapisano: Oktobar 14th, 2008, 10:17 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
Ovi snimci su super.Mislim da sam sve ovo imao snimljeno na video trakama.Ja i Macak a.r. smo sve tako sta snimali a i ako bi jedan promasio nije onaj drugi.Obadvojica smo bili isog ukusa kad je pijesma u pitanju a sevdalinku nam nista nije moglo zamijeniti.
Kad preslusah ove meni se zapijeva jedna mozda i zaboravljena
SIRI MIJESEC PO IGMANU ZRAKE
PA OBASJA CIKMALI SOKAKE
DOK MUJEZIN S MINARETA JAVLJA
DA JACIJA NA MAHALE PADA
Nadam se da ovi sto su malo zagazili u godine zna ovu pijesmu i da ce je neko zavrsiti.
P.S.Napominjem da se kod pisanja nikada nicim osim pamcenja ne sluzim pa ako sta malo masim nemojte zahatariti.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Sevdalinka, Saz i Sijela
TekstNapisano: Oktobar 14th, 2008, 11:42 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 20th, 2008, 2:51 am
Tekstovi: 2099
Eh ja ovu pjesmu ne znam, a na internetu sam samo nasao tekst.
Ali neka neko drugi to lagano dopuni. A ja cu pokusati da nadjem i pjesmu.

Pomenuo sam vec prije Damira Imamovica, unuka legendarnog rahmetli Zaima Imamovica, koji na jedan veoma interesantan nacin izvodi sevdalinke.
Evo njegove interpretacije, poznate sevdalinke "Da sam ptica"

http://www.youtube.com/watch?v=k1ioAEkTGD4


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Sevdalinka, Saz i Sijela
TekstNapisano: Oktobar 16th, 2008, 9:26 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
Koliko se u sevdalinki koristi pravi Bosanski odnosno Bosnjacki jezik moze se primijetiti iz dosada navedenih pijesama.Mozda je i to jedan od razloga sto se ova vrsta muzike i pokusava potisnuti u drugi plan.Jednostavnim i lijepim rijecima sevdalinka nam donosi uz muziku i sliku.Tako kada je slusamo mozemo i svojim mislima vidjeti sve ono o cemu govori.Lahkoca kojom sevdalinka sve ovo donosi je neobicna pa zbog toga smatram da su pijesme kojima autor nije poznat pisane od strane vrsnih pisaca.I to je razlog zbog kojeg ova vrsta muzike i njene pijesme tako dugo zive.Vijerovatno ce i nas nadzivjeti pa zato uzivajmo dok mozemo.
KAD PUHNUSE SABAHZORSKI VIJETROVI
OTVORISE NA DZUL BASCI KAPIJU.
PROSUSE SE PO DZUL BASCI DZULOVI......
Ko to uz ovakve pijesme nemoze uzivati a i u istom trenutku prezivljavati ono sto cuje??


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Sevdalinka, Saz i Sijela
TekstNapisano: Oktobar 18th, 2008, 2:18 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
A one uz saz su baska. Uz njih se samo u posebnim trenutcima uziva.
Imadoh srece da za jarana imam Macka a.r.koji je bio zaljubljenik ove vrste izvodzenja sevdalinke.Tako smo i prije nego sto se za njih culo nalazili rahmetli Behku i Ljucu. Znalo se podobro uvuci u noc pa i do horoza. A ovaj srednjevijekovni budilnik nas cesto svojom pijesmom pratio i odgovaro na nase tonove.
Kad vec pomenuh horoza sijetih se jedne anegdote sa mojim ocem a.r.
Jedne prilike osijelio sa ahbabima do sabaha i dok je uz mahalu prilazio kuci horoz je zapijevo.Nije ni primijetio da ga sa prozora gleda jedna nasa komsinica vec je poceo vikati "Suti horo probudices Pembu."
Dugo se ovo pricalo i zezalo sa ovim.


Nazad na vrh
 Profil  
 
Prikaži tekstove “stare”:  Poredaj  
Započni novu temu Reply to topic  [ 171 posts ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Sljedeća

Vremenska zona: UTC - 1:00


Trenutno su tu

Trenutno korisnika: Nema nikog, odmaraju se ljudi i 2 onih sto citaju, a nece da se registruju.


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Traži, traži pa ćeš naći:
Idi na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group