www.rogaticani.com

Bila jednom jedna carsija
Sada je: April 13th, 2021, 7:08 am.

Vremenska zona: UTC - 1:00
Započni novu temu Reply to topic  [ 20 posts ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
Autor Poruka
 Naslov: Institut sevdaha - Fondacija Omera Pobrica
TekstNapisano: Mart 3rd, 2009, 5:45 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 20th, 2008, 2:51 am
Tekstovi: 2099
Zele na drugoj temi pomenu Institut sevdaha, a to sigurno zasluzuje mnogo vise paznje od jednog posta. Pa eto neka ova tema bude o Institutu sevdaha - Fondaciji Omera Pobrica.
Tu cemo prenositi stvari vezane za Institut i pokusati da bar na taj nacin doprinesemo ocuvanju sevdaha i sevdalinke.

Quote:
O Institutu

Hvala Bogu što mi je podario posao koji volim, hvala narodu što me podržavao preko četrdeset godina, od srca hvala porodici.
Zahvaljujem kolegama sa scene sa kojima sam dijelo i dobro i manje dobro ovog dragog u biti krajnje neizvjesneog posla, i baška hvala saputnicima sa pozivnice, ljudima koji su spremni pomoći opstanku ovog segmenta naše države. Sevdah i sevdalinka - višeslojno su ugroženi:
Protok vremena, tempo življenja i ciklična tragičnost ovih prostora uništavalju u nama i oko nas sevdalijski ambijent... Neki drugi, strani tonovi, konstantno nas pripremaju da jesmo ono što nismo... Neuki narod to prihvata jer ta sorta muzike ne traži razmišljanje - ona razmišlja za takve slušače.
Sevdalinka je nešto sasvim drugo... I u muzičkom, a posebno u tekstualnom dijelu to je čista filozofija... filozofija našeg opstanka na ovom komadu Božije zemlje što se Bosnom i Hercegovinom zove... i živi dokaz da smo ovdje veoma dubokog korijena... i da se korijen omladio... i da je jedna mladica tog korijena naša nacionalna pjesma - sevdalinka.
Sevdalinka je danas ugrožena - pomozimo joj da opstane. Stvarnost je da pomažući sevdalinci - pomažemo sebi. Nadam se i duboko vjerujem da će savjet fondacije, pronaći put oporavka sevdalinke. Ako ne uspijemo - zagovaraću ideju da zabilježimo sve što se danas sevdalijski pjeva u BIH, da to pohranimo u metalnu seharu i zakopamo u zemlju Bosansku.
Možda će neke nove generacije Bosanaca, kad pronađu tu seharu i spoznaju sadržaj - više znati cijeniti tu očiglednu ljepotu. Ja sam imao prelijep život u sevdahu i od sevdalinke pa činom formiranja fondacije želim ljepoti uzvratiti lijepim.
Omer Pobrić
InstitutSevdaha.ba


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Institut sevdaha - Fondacija Omera Pobrica
TekstNapisano: Mart 3rd, 2009, 6:46 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
Evo me sta god da treba za to.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Institut sevdaha - Fondacija Omera Pobrica
TekstNapisano: Mart 3rd, 2009, 8:32 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
Dobro dosli u moj dunjaluk
http://www.institutsevdaha.ba/ostalo.php

Pronadzite za pocetak Safeta HasecicaP.S.Nisam odmah primjetio ali kad vidjeh broj odlucih ovo dopisati.Desilo se tako da je ovo moj 700-ti post.
Ljubiljej obiljezih na najbolji nacin.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Institut sevdaha - Fondacija Omera Pobrica
TekstNapisano: Mart 6th, 2009, 2:02 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
Morao sam napisati pogresno prezime jer tako pise a Safetovo prezime je Hasicic.Ja imam njegovu njegove pijesmi na kaseti koju je snimio mada je do nje tesko doci.Vec nekih 7-8 godina uzivam u njegovoj svici i pijesmi.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Institut sevdaha - Fondacija Omera Pobrica
TekstNapisano: Mart 7th, 2009, 2:57 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
Gledah koncert narodnih igara i pjesama u organizaciji Instituta Sevdaha.Jos jedno mega dijelo.Gledati i slusati djecu kako izvode sevdalinke je pravi uzitak.narocito po neznam koji put na mene jak dojam ostavi Ibro.dijecak pijeva da bi mu mnogi odrasli zavidjeli.Zivio ti nama Ibro a mi te dugo godina slusali.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Institut sevdaha - Fondacija Omera Pobrica
TekstNapisano: Mart 16th, 2009, 1:34 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 20th, 2008, 2:51 am
Tekstovi: 2099
BIOGRAFIJA OSNIVAČA INSTITUTA SEVDAHA OMERA POBRIĆA

Rodjen sam Tešnju 08.08.1945. godine od oca Safeta i majke Zlate. Osnovnu skolu završio i djetinjstvo proveo u rodnom Tešnju. Srednju školu završio na Ilidži, pokraj Sarajeva. U Sarajevu apsolvirao Prirodno-matematički fakultet, odsjek biologija-hemija.
Ljubav prema muzici naslijedio od majke Zlate i brata Rušte...na pitanje "kada sam počeo svirati", uvijek sam odgovarao sa "ne znam – ja sam zajedno sa harmonikom rastao u majčinom krilu"....
Od polugodišta prvog razreda srednje škole počinje moj muzički profesionalni angažman...moji roditelji su u to vrijeme školovali još troje djece u tri grada bivše nam, Jugoslavije, pa je moj angažman u muzici olakšao roditeljima finansiranje školovanja.
Prošao sam sve faze u životu muzičara...i često su se prepletale...
Kafansku fazu smatram veoma bitnom jer sam muzicirajuci u raznim sarajevskim ugostiteljskim objektima učio život....upoznavao ljudske sudbine, razlučivao dobro od zla, nastojao upijati životno dobro saosjećajući sa tudjom nesrećom, izgradjivao sebe, kao čovjeka i umjetnika...kao dijete sam shvatio da je kafana mjesto u kojem se, najočitije, prelama ljudska sreća i nesreća.
Već od 1968. godine, kao mladić, učestvujem u orkestru Ismeta Alajbegovića Šerbe na Festivalu Ildža...i od tada, sve do agresije na BIH, učestvovao sam svake godine kao izvodžač, kompozitor, pisac tekstova ili aranžmana...imao sam nekoliko nagrada, izmedju ostalih i Prvu nagradu za pjesmu 1989. godine....nekoliko godina sam bio i SELEKTOR FESTIVALA za Jugoslaviju.
Kada sam znanjem nadrastao kafanu kreće moja estradna karijera...od 1967. do 1979. godine obisao sam svijet vise puta gostujući sa najeminentnijim izvodjačima...posebno je zanimljivo da sam pola godina gostovao u SSSR-u svirajući, isključivo, zabavnu muziku.
Prvi sam dobitnik, u povijesti, ESTRADNE NAGRADE JUGOSLAVIJE 1977. godine.
U jesen 1979. godine osnivam MUZIČKI ATELJE OMEGA i posvećujem se producentskom, snimateljskom i aranžerskom radu...Snimao sam najbolje što je u to vrijeme pjevalo: Safetu Isoviću – pet albuma, Himzi Polovini, Mehi Puziću – tri albuma, Hanki Paldum, Zehri Deović, Zaimu Imamoviću, Huseinu Kurtagiću – dva albuma, Cazimu Colakoviću – cetiri albuma, Hamdiji Custovicu – dva albuma, Feridu Avdiću, Ameli Zuković i drugim.
Posebno sam volio snimati i saradjivati sa sazlijama, izvornim grupama i guslarima...tu muziku sam smatrao i smatram izvorištem narodne duhovnosti. Moji snimljeni materijali prodavani su u milionskim tiražima.
Od 1987. godine, poslije preseljenja I.A.Šerbe, totalno se posvećujem isključivo bosanskoj sevdalinci tražeći istomišljenike..te godine odlučujem da zapisujem sve što sam mukotrpno naučio...

Objavljujem:

1992.godine....................................99 sevdalinki....i poneka pjesma

1994.godine...............Prvi festival narodne muzike "LUKAVAC `94"

1995.godine.....................................Bošnjačka kola

1996.godine.....................................Sevdah nadahnut životom....slobodom/ovo djelo je 1996. godine proglašeno za jedno od devet čuda bosanskog otpora/

1997.godine.....................................Bosna je u meni – patriotske pjesme i proza

1998.godine.......................................Bosanski mevlud Omera Pobrića /ovo je prvi mevlud napisan notama i za ovo sam dobio NAGRADU ZA ŽIVOTNO DJELO/

2000.GODINE...................................Bajram i ramazan u pjesmi /u svakoj pjesmi se spominje riječ "bajram" ili "ramazan".

2003.godine.......................................MIRUH BOSNE....125 odsviranih i zapisanih aranžmanski bosanskih sevdalinki.

14.02.2003. osnivam INSTITUT SEVDAHA-Fondaciju Omera Pobrića.

2003.godine.......................................SAZ U BOSNI – autor Šukrija Trako, izdavač Institut sevdaha....prva knjiga u povijesti BIH o sazu, sa deset CD-ova najboljih sazlija i DVD-ijem TAKUMA SAZLIJA poslije 73 godine u Bosni.

2004.godine.......................................BANJALUČKI SEVDAH U VREMENU...pronađenih, zapisanih i snimljenih 108 pjesama o Banjaluci i toponimima banjalučkim.

2004.godine.......................................PRVI FESTIVAL SEVDALINKE BIH.

28.05.2004. godine PRIRODNO-MATEMATICKI FAKULTET - UNIVERZITETA U SARAJEVU odlucuje da OMERU POBRICU

prirodoslovcu,velikom umjetniku,entuzijasti, domoljubu i humanisti, za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji kulturnih, obrazovnih i pedagoskih vrijednosti, dodijeli POCASNU DIPLOMU./prepisano sa diplome/.


2005.godine.......................................ANTIFAŠIZAM NA BEDEMIMA BIH....prvi puta ujedinjene antifašističke pjesme iz dva oslobodilačka rata 1941-1945 i 1992-1995. godine.

2005.godine.......................................AMERIKA I SEVDAHA – MARY I OMER

2005.godine.......................................DRUGI FESTIVAL SEVDALINKE BIH

2006.godine.......................................SEVDAH I SEVDALINKA NA DEVET SVJETSKIH JEZIKA....priredili Omer Pobrić i dr. Semir Vranić

2006.godine.......................................INTELEKTUALCI I SEVDALINKA

2006.godine.......................................INSTITUT SEVDAHA U NORVEŠKOJ

2006.godine.......................................TREĆI FESTIVAL SEVDALINKE BIH

2007.godine.......................................OTKRIVENO BLAGO – pjesme vraćene narodu bosanskom.

2007.godine.......................................KANARSKI OTOCI SEVDAHA

2007.godine.......................................INSTITUT SEVDAHA U AMERICI

2007.godine.......................................ČETVRTI FESTIVAL SEVDALINKE BIH

2007.godine.......................................INSTITUT SEVDAHA U DANSKOJ

07.02.2008. dobijam još jednu NAGRADU ZA ŽIVOTNO DJELO - BH MUZIČKI OSKAR

2008.godine.......................................dvorana VATROSLAV LISINSKI - Zagreb

Institutsevdaha.ba


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Institut sevdaha - Fondacija Omera Pobrica
TekstNapisano: Mart 16th, 2009, 2:06 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 20th, 2008, 2:51 am
Tekstovi: 2099
http://www.institutsevdaha.ba/videogalerija.php?subaction=showfull&id=1206781275&archive=&start_from=&ucat=32&

A evo i Zeletovo kolo u izvedbi Omera Pobrica :D .


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Institut sevdaha - Fondacija Omera Pobrica
TekstNapisano: Mart 16th, 2009, 2:38 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
Svaku pjesmu i kolo koje Institut objavljuje i izvode njegovi clanovi su "moji".Ja jednostano u tome uzivam.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Institut sevdaha - Fondacija Omera Pobrica
TekstNapisano: Mart 16th, 2009, 9:17 pm 
Site Admin

Pridružen: Novembar 9th, 2008, 2:54 pm
Tekstovi: 5885
A sta,Zele,mislis o Damir Imamovic triu.To je unuk rahm.Zaima,a Nedzadov sin.Proguglajte malo,a ima i krasan intervju na http://www.e-novine.com pa da se cujemo.Ne da pjeva,to je bosnia bluz.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Institut sevdaha - Fondacija Omera Pobrica
TekstNapisano: Mart 17th, 2009, 2:05 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
Cim sam cuo da je Zaimov unuk Damir poceo pijevati potrudih se da ga na neki nacin cujem.Moji pokusaji su bili uzaludni s obzirom da nisam u Bosni ali iznanada vidjeh nastup njegovog tria sa jadrankom Stojakovic na Bascarsijskim nocima 2006.
Prvi put slusah izvodzenje sevdaha uz jednu sasvim drugaciju i posebnu muziku.Medzutim Damirov glas i intrpretacija me skrenuse sa muziciranja i ostadoh zapanjen.Iznenadilo me to sa koliko ljubavi ova trojka sve to radi i koliko emocija donesu prilikom nastupa.Naravno da sam nastavio pratiti i slusati Damira za kog bi vijerovatno neki muzicki kriticari i teoreticari rekli kako improvizuje sevdah i da svira"fusion sevdah"nastojeci dati svoje onome sto on radi sa DI3.Cuvsi poslije toga da su DI3 izdali album u izdanju sarajevskog buybooka(moradoh se podici)pod nazivom" Damir Imamovic Trio svira standarde"odmah sam ga nabavio.Tako da moj Sele i Zele vec duze vremena ceifi u kako ti rece Bosanskom Bluzu.Vijerujem da nismo mi jedini koji to sebi priuste a ja licno najradije slusam "Sto li mi se Radobolja muti"koju izvodi u duetu sa Vlatkom Stefanofskim.I Omer Ajanovic Gobelja bi slusajuci pijesmu "Kraj potoka bistre vode"uzivao u svojoj omiljenoj pijesmi isto kao i Ragib Salan a.r.slusajuci svoju"Sejdefu"a moj Macak nebi dao pricati dok bi trajala"Na hastalu gori svijeca"da imadose prilike poslusati Damira.
Da je izvodzenje uz saz umijesto violine,kontrabasa i gitara zasijenio bi najcuvenije izvodace ove vrste muzike ali Damir,filozof po profesiji,to nije ucinio i ostavio ih je da i dalje uzivamo u njihovom pijevanju a svoje nam ponudi na poseban nacin.
Eto Sele kako ja dozivljavam i vidim Damira,njegov trio,njihovo muziciranje i njegovo pijevanje.

P.S.nisam mogao da odolim a da ne stavim Cd koji donesoh kako bih procitao njegov naslov pa uz 'Lov lovio Muharema"nastavljam dalje prelistavanje stranice. ;)


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Institut sevdaha - Fondacija Omera Pobrica
TekstNapisano: Mart 20th, 2009, 9:05 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
TESKO MENI JADNOJ u izvedbi Damira i njegovog tria
http://www.youtube.com/watch?v=_D7CI_Wg ... re=related


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Institut sevdaha - Fondacija Omera Pobrica
TekstNapisano: Mart 20th, 2009, 9:10 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 22nd, 2008, 10:23 am
Tekstovi: 13163
A znaš li ti Zele u kojoj se sevdalinci pominje ime i prezime jednog našeg Rogatičanina. Iz Gračanice je i nije među živima(mala pomoć). Jutros sam je čuo na kantonalnoj TV i čitav dan pjevušim :D


Nazad na vrh
 Profil  
 
Prikaži tekstove “stare”:  Poredaj  
Započni novu temu Reply to topic  [ 20 posts ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC - 1:00


Trenutno su tu

Trenutno korisnika: Nema nikog, odmaraju se ljudi i 3 onih sto citaju, a nece da se registruju.


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Traži, traži pa ćeš naći:
Idi na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group