www.rogaticani.com

Bila jednom jedna carsija
Sada je: April 14th, 2021, 6:03 pm.

Vremenska zona: UTC - 1:00
Započni novu temu Reply to topic  [ 5 posts ] 
Autor Poruka
 Naslov: PONOVO "SRBI" OTIMAJU “TURSKA” IMANJA
TekstNapisano: Oktobar 25th, 2009, 7:26 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 1:58 am
Tekstovi: 3246
Lokacija: Dunjaluk
U oštro intoniranom tekstu pod naslovom U BOSNI NISTA NOVO: PONOVO "SRBI" OTIMAJU “TURSKA” IMANJA, navodi se kako je spomenuti "Zakon" o porezu na nekretnine u RS je još jedan pokušaj vlasti u Banjoj Luci da natjeraju Bošnjake iz RS da budzašto prodaju svoja imanja.

http://www.poskok.info/index.php?option ... Itemid=401


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: PONOVO "SRBI" OTIMAJU “TURSKA” IMANJA
TekstNapisano: Oktobar 25th, 2009, 7:32 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 1:58 am
Tekstovi: 3246
Lokacija: Dunjaluk
Slika
Mulahasanović u Miljevini: Uništene su porodice

Alarmantno: Hiljade bošnjačkih imanja RS će proglasiti svojim!?

RS će nam reći: za ovu godinu niste platili toliko poreza i uzimamo vam komad zemlje. I tako dok nam ne uzme sve, kaže Lutvo Šukalo

19.10.2009. 08:16

Niz nejasnoća, ali i ozbiljnih opasnosti i dalje prati proces prijavljivanja imovine pred početak primjene novog zakona o porezu na nepokretnosti u RS. Dok novi namet jedni podržavaju, drugi ga vide kao instrument za realizaciju posljednjeg čina etničkog čišćenja manjeg bh. entiteta.

Pogledali u katastar

Porodica Mulahasanović u mjesnoj zajednici Miljevina posjeduje oko 500 dunuma zemljišta i šume. Ismet Mulahasanović kaže da mu nije jasno zašto se vrši novi popis ako u katastru postoje svi podaci o vlasnicima.

- Ima porodica koje su totalno zbrisane, uništene, gdje nema nikog od nasljednika. Evo primjera: Zaim Mulahuseinović, njemu je uništena čitava porodica. Ostala mu je kuća s parcelom od dva-tri dunuma i stan u Miljevini. Najvjerovatnije će to RS proglasiti svojom imovinom, jer je niko neće tražiti. Takvih primjera ima na hiljade - kaže nam Mulahasanović.

Inače, svi vlasnici nekretnina na području RS dužni su podnijeti zahtjev za njihov upis u registar, a onima koji to ne urade prijete novčane kazne. Rok za podnošenje prijava produžen je do 31. marta 2010. godine, a primjena zakona počinje 1. januara 2011.

- Suština je da je nekome palo na pamet, a vjerujem da iza toga stoji politička pozadina, da napravi scenario po kojem će se Bošnjacima uzeti imovina. Problem RS je taj da se, iako je entitet etnički očišćen od Bošnjaka, vratio se simboličan broj ljudi, sada pogledalo u katastar i vidjelo da većina bošnjačke zemlje nije prodata. Konkretno u Foči to je u gruntu većinski bošnjačko vlasništvo - kaže za "Avaz" Lutvo Šukalo, predsjedavajući Skupštine općine (SO) Foča i nastavlja:

Sudski nalog

- RS će nam fino reći: za ovu godinu niste platili toliko poreza i uzimamo vam komad zemlje. I tako dok nam ne uzme sve. Taj mehanizam ne postoji u zakonu, ali je logično da će vam, ako niste u stanju platiti obaveze, sud naložiti da to uradite. Ako ne možete on će vam prodati zemlju ili kuću - pojašnjava Šukalo.

S druge strane, predsjedavajući SO Višegrad Bilal Memišević podržava uvođenje poreza, jer se na taj način, kako smatra, jača država.

- Predstavnici Bošnjaka moraju se izboriti da procjena ne bude po kategorizaciji parcela od prije rata, jer ono što je prije 15 godina bila njiva danas ne znamo šta je. Zalagat ćemo se da procjena bude realna i mislim da na to niko neće imati primjedbi - kaže Memišević.

Zašto političari šute

Nakon uspostavljanja registra nekretnina, Porezna uprava RS izvršit će njenu procjenu, a općine na čijem se području imovina nalazi odredit će stopu poreza koja će se kretati od 0,05 do 0,5 posto od njene vrijednosti. Od plaćanja su oslobođeni vlasnici obrađenog zemljišta i objekata koje koriste za poljoprivrednu proizvodnju, a nije teško dokučiti da u tu kategoriju nikako ne spadaju stariji povratnici i desetine hiljada onih koji se još nisu vratili svojim kućama u RS.

- Interesantno je da niko od političara u BiH o ovome nije progovorio. Nas s lokalnog nivoa dalje od Trebevića niko ne čuje - ogorčen je Šukalo.


Autor: A. BAJRAMOVIĆ
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/aktuelno/alarmantno-hiljade-bosnjackih-imanja-rs-ce-proglasiti-svojim


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: PONOVO "SRBI" OTIMAJU “TURSKA” IMANJA
TekstNapisano: Oktobar 25th, 2009, 7:38 pm 
Avatar

Pridružen: Novembar 4th, 2008, 12:08 am
Tekstovi: 2730
Kratak komentar o novom zakonu oporezivanja nepokretne imovine

Na žalost, još prije donošenja ovog zakona, skoro sve intelektualne snage, prvenstveno one u dijaspori, reagovale su na vrijeme i upućivale na ‚novu srpsku agrarnu reformu, kojom će se tržišna vrijednost ocjenjivati ‚od oka’, tj. zakon predviđa „jedini način da se odredi “tržišna vrijednost” imanja je da se sastane komisija u općini i svakom pojedinačno “uzmu mjeru” onako, po svom nahođenju, tj. prema vjerskoj i etničkoj pripadnosti. Neprecizan zakon je u stvari bezakonje i državni teror“, na žalost niko ne reaguje, tek se danas 'čuje' u javnosti. Mislim da je rok produžen, što je i šansa da se 'aktivnije, masovnije i kolektivno' učini svoj doprinos izmjenama ovog zakona, koji još nije stupio na snagu.

Prof. Hamdo Čamo


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: PONOVO "SRBI" OTIMAJU “TURSKA” IMANJA
TekstNapisano: Oktobar 25th, 2009, 7:42 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 1:58 am
Tekstovi: 3246
Lokacija: Dunjaluk
Slika


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: PONOVO "SRBI" OTIMAJU “TURSKA” IMANJA
TekstNapisano: Oktobar 25th, 2009, 8:20 pm 
Avatar

Pridružen: Novembar 4th, 2008, 12:08 am
Tekstovi: 2730
Ništa novo, mogu samo da ponovim staru latinsku izreku koju je izrekao Ciceron:

Nervus belli, pecunia infinita - Snaga rata, beskrajna zarada!

Ko umije njemu dvije!

Na kraju:

Ko 'spava', ne pomaže državi!


Prof. Hamdo Čamo


Nazad na vrh
 Profil  
 
Prikaži tekstove “stare”:  Poredaj  
Započni novu temu Reply to topic  [ 5 posts ] 

Vremenska zona: UTC - 1:00


Trenutno su tu

Trenutno korisnika: Nema nikog, odmaraju se ljudi i 2 onih sto citaju, a nece da se registruju.


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Traži, traži pa ćeš naći:
Idi na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group