CARLA DEL PONTE: LOV - JA I RATNI ZLOČINCI (Skraćeno)Nedavno, naiđem na e-knjigu Carla del Ponte "Lov: Ja i ratni zločinci", pa je po običaju, dijelim sa vama..doduše skraćeno (možda i ne smijem), dijelove, koji su za nas interesantni..koji se tiču nas, ali i odnosa koji su u uskoj vezi sa nama i našom sudbinom. Pročitajte, pogledajte i uvjerite se iz prve ruke, kako se države igraju sa nama.
Na kraju ću navesti izvor, da ne bi bilo zabune, odakle knjiga

pa, ako želite, knjigu možete pročitati cijelu..
Lov: Ja i ratni zločinci" - I dio Carla del Ponte..vlada sa Josipom Brozom Titom na čelu, koristeći kombinaciju političke represije i ekonomskih subvencija, uspjela je da harmonizuje međuetničke odnose. Godinama su mnoge zapadne diplomate, naučnici i novinari, ocjenjivali ove metode kao ispravne.
Sjećam se kako su za vrijeme ratova devedesetih godina televizijski programi u Italiji i Švajcarskoj podžavali tezu da se radi o "antičkoj mržnji", duboko ukorijenjenoj kroz vijekove između Srba, Hrvata, Muslimana i Albanaca i da je to glavni uzrok raspada Jugoslavije. Ono što sam ja zaključila na osnovu literature, potvrdilo je ono što sam i očekivala da ću naći: na kraju se pokaže da kulturne i socijalne okolnosti same po sebi ne proizvode ratne zločine. Ljudi su ti koji čine zlodjela, ljudi podstakuti političkim i vojnim vođama….
Glavni krivci su Srbin Slobodan Milošević i Hrvat Franjo Tuđman i njihovi poslušnici: muškarci i žene koji su ovaploćenje onoga što je Spinosa prezirao, muškarci i žene koji su osvojili vlast i težeći da tu vlast sačuvaju i prošire usmjeravali su strah vlastitih naroda u histeriju, stavljajući jedan narod protiv drugoga.
Stvarni krivci su oni koji su, za vlastite interese i potrebe, izjavljivali bez prestanka da je rat
neizbježan, čineći ga na kraju zaista neminovnim, tvrdeći da je nemoguće izbjeći sukob. Stvarni krivci su oni koji su žrtvovali opšte interese zarad vlastitih, ličnih interesa, oni koji su vezali državnu za jednu neplodnu politiku sukoba i odmazdi. Ustvari, nema spasa, nema izlaza niti za male niti za velike države, izvan saveza i koalicija"….
Izbor iz knjige prevela sa talijanskog i priredila Azra Nuhefendić