Sele je napisao:
Zao mi je,bas mi je zao,sto se konfrontiramo na temi koja je jasna ko dan.Uspjeh svake drzave se mjeri zadovoljstvom i malom srecom njenih podanika,a sta oni zele.zele siguran i miran zivot,rahatluk i komsiluk,doktora koji je prijatelj porodice,besplatnu skolu,zdravstvo i jednaku sansu svakom.U bivsoj Jugi su mali ljudi(a njih je 95 procenata) bili sretni i zadovoljni,i nisu bili ljubomorni na nekoga koji je malo vise teglio pa imao stojadina,a on ficu.
I da kazem,samo za Bosnu i Hercegovinu:zemlja koja je prozvodila automobile,televizore,frizidere,oklopne transportere,avione,helikoptere,VBR-ove,municiju svih kalibara,zemlja u kojoj je u jednom Bugojnu platu primalo 16.ooo ljudi ili u Gorazdu 13.ooo,u kojoj je bilo naruciti dvije kile mesa i pripadajuce pice ko danas nekom zovnuti kahvu.U toj Bosni je bilo tri fabrike duhana,vinarija hejbet,mesnih industrija,fabrika cilima,skutera i bicikla,rahatlokuma,konfekcije,eksploziva,trihloretilena,a stolica za po Amerike,pa fabrika motora i mjenjaca,rakije i likera,kuglicnih lezajeva,cebadii ,ekspres lonaca,racunskih strojeva,bombi i mina,zemlja u kojoj se na more islo bez da se razmisljalo kako platiti,sa pasosem gdje nisu trebale vize...e jebo te Tito.Danas u Bosni(a Bogami i u ostaloj Jugi) ne uspijeva ni rahatluk,ni krompir,niti se sta proizvodi,jer,kazu,jeftinije je uvoziti,danas se u Bosni plati desetine miliona marak za uvoz vode - hej,VODE,a Moscanica tece.vrelo Bosne pod nosom,a Neretva huci i sija ko proljetno jutro...
Znam ja,domobrane,da ima zamjerki na taj sistem,ali de ih,brate,pobroj...a ne slikama sa nekih portala(a mogao bih i ja druge slike stavljati)bez i jednog valjanog argumenta.Pa nismo djeca sa "Poskoka"
Juga je bila ono sto Evropa danas tezi da bude(jedinstveno trziste i valuta,jedinstvena spoljna politika i odbrana),samo sto Njemacka(najmocnija evropska zemlja) nije Srbija.I sto takva Juga nije pasala korporacijskim stakorima.A govorio je rahmetli Tito,cuvajte zajednistvo(mada se s tim zajednistvom danas primitivci zajebavaju dok cekaju evropsku sadaku) i "ako nam ko dohaka,dohakace nam mangupi u vlastitim redovima(citati:Milosevic,Krivousti)"
Nimalo ja ne sumnjam da se bolje živjelo kad je, umjesto nas, radio naš babo i kad je naš "posao" bio da uživamo u plodovima
njegovoga i majčinoga rada, pomalo idemo u školu i ostatak vremena trošimo na ganjanje cura, šutanje lopte i odlaske u kino.
Danas, kad sami moramo "pljunuti u šake" i raditi ono što je radio i trpio naš babo, mnogo je teže živjeti. To priznajem. Bez ikakvih dvojbi.
Ah, da... Da ne zaboravim: U ono vrijeme i kita se lakše dizala. Danas je nekako umorna od svega !
Što se tiče komunizma, kao političkoga sistema, kao društvenoga poretka, ja ne moram ništa izmišljati niti smišljati,
kako bih ga oslikao u njegovim pravim bojama. Kako je nastao, tako je i nestao. Krv, samo krv ! Krv na početku, krv na kraju !
Negdje manje, negdje više. Znoja i žuljeva bilo je svugdje. Dok je trajao i da bi trajao. A onda se urušio. Sam od sebe. Iznutra.
Urušio se onaj sovjetski. Urušio se onaj koji je bio "malo mekši" - istočnoeuropski. Urušio se i onaj koji je bio "najbolji" - jugoslavenski, "samoupravljački"...
Nema ga više ni u Albaniji - zemlji betonskih bunkera. I u Kini ga je sve manje. Skoro da ga više i nema.
Ostao je još samo u Sjevernoj koreji i - nešto malo - na Kubi, gdje će uskoro, također - nestati.
Zanimljivo ! A taj komunizam je bio "toliko hvaljen" i "toliko čuvan". I policijom, i vojskom, i dječijim vrtićem, i školom, i novinom, i radijem, i televizijom...!
Tamo, "na brdovitom Balkanu", gdje je bio "najbolji" i najhvaljeniji, prolilo se najviše krvi.
Zašto ? Zašto, ako je bio tako dobar ?! Da se očuva i spasi ili da se pobjegne od njega i njegove "dobrote" ?
Jedno je sigurno: Krv i životi se nisu štedili ! A postiglo se ono što se postiglo. Je li moglo drugačije, to je već neka druga priča.
Jesu li sada svi zadovoljni, to je neka treća priča. Mašta, snovi, ideje i ideali, jedna su priča, a stvarnost je nešto drugo, nešto što nas je zadesilo !
Dok na Ameriku politički gledamo samo kao na "nužno zlo" i dok je gledamo kao zemlju hollywoodskih junaka, "red carpeta" i sl.,
i dok na Rusiju gledamo kao postojbinu Segeja Jesenjina, Aleksandra Sergejeviča Puškina, Fjodora Mihailoviča Dostojevskog ... itd.,
ignorirajući istovremeno Lenjina, Staljina, Beriju, njihove čistke i nihove "gulage", teško ćemo doći do pravih odgovora na pitanje koje muči mnoge: Zašto nam je danas tako kako jest ?!
Uravnilovke više nema. Urušila se. Urušila se sama od sebe. Urušila se u krvi onih koji su u njoj "uživali". Uživali ili trpili ?! Možda je to pravo pitanje ! ( ?! )
Dok se vode ne izbistre i dok se strasti ne smire, ja ću ostati za "komunizam švedskoga ili švicarskoga tipa". Ili demokraciju, koju ću sam sebi izgraditi !
Nmalo ne sumnjam da će i u njoj biti krvi, znoja i žulja, jer tako, valjda, mora biti ! Tako je u politici uvijek bilo. Tako je to uvijek i svugdje gdje su interesi "isprepletani",
a poglavito tamo gdje pojedinac želi živjeti - bolje od drugih.
Nećete mi vjerovati:
Ovo je priča o životu i ona nema kraja. Stara je koliko i sam čovjek. Možda čak i starija ! Zato ću je prekinuti, odnosno napustiti. Do neke druge prilike - u Novoj godini. U godini 2014., u kojoj vam svima želim dobro zdravlje i svaki berićet !